Η ελληνική γη είναι ένας τόπος μαγικός και οι κάτοικοί του είχαν πάντα τον τρόπο τους να ομορφαίνουν τον κόσμο τους.

Τρανή απόδειξη εδώ ο Ταραμπάδος, ένα γραφικό χωριό της Τήνου που παρά τα παραδοσιακά σπίτια και τις καμάρες, την παράσταση κλέβουν οι περιστερώνες της κοιλάδας.

Η ιστορία του χωριού ξεκινάει από το 1700 και για να μπεις στον οικισμό θα διαβείς πράγματι τη μεσαιωνική καμάρα του.

Εδώ το μάτι κλέβουν οι καταπληκτικοί περιστεριώνες, όπως τους λένε οι ντόπιοι, σπαρμένοι στην κοιλάδα που τυλίγει το χωριό.

Κάπου 20 στον αριθμό, είναι πλέον αναπαλαιωμένοι και άψογα διατηρημένοι, μοιάζοντας με έργα τέχνης στο ύπαιθρο κοντά στον Κάμπο.

Εξίσου απολαυστικός και ο περίπατος ως εκεί, με τα πέτρινα μονοπάτια να διασχίζουν ένα καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά, πηγές, καλαμιώνες και περιβόλια.

Ο Ταραμπάδος είναι το τελευταίο χωριό που χτίστηκε στο νησί, εκεί στις αρχές του 18ου αιώνα, όπως βεβαιώνουν τα κιτάπια των καθολικών. Στο σήμερα, στα πλατώματα δεξιά και αριστερά της κοιλάδας του Ταραμπάδου θα θαυμάσει κανείς ένα διαφορετικό πολιτιστικό μνημείο του τόπου μας, μια αληθινή μαρτυρία, αλλά και θησαυρό ζηλευτό.

Τους περισσότερους και καλύτερα διακοσμημένους περιστεριώνες της Τήνου, που σε χρόνια αλλοτινά χώριζαν τους κατοίκους σε ξένους και ντόπιους. Βλέπετε κατά την Ενετοκρατία οι περιστερώνες ήταν αποκλειστικό προνόμιο των βενετσιάνων φεουδαρχών του νησιού, αφήνοντας τους ντόπιους να τους ζηλεύουν.

Όταν η Τήνος πέρασε στα χέρια των κατοίκων της, το ίδιο έκανε και η περιστεροτροφία. Οι δίπατοι περιστερώνες έγιναν όχι μόνο το στολίδι της περιοχής, αλλά και μέσο βιοπορισμού. Αλλά και σύμβολο κοινωνικού status, αφού μόνο οι ιδιοκτήτες γης μπορούσαν να τους έχουν.

Κι έτσι οι Έλληνες άρχισαν να διαγωνίζονται για το ποιος θα φτιάξει τον καλύτερο. Τον μεγαλύτερο, τον πιο όμορφο και πλουμιστό. Με ανάγλυφα μοτίβα και σκαλισμένη την πέτρα. Ώσπου διαμόρφωσαν μια πρωτόγνωρη λαϊκή τέχνη στο Αιγαίο, μοναδική στο είδος της.

Καμωμένοι από ντόπιο σχιστόλιθο, φιλοξενούσαν τα γεωργικά εργαλεία και τις ζωοτροφές στον κάτω όροφο και πάνω ζούσαν τα περιστέρια. Ακόμα και σπίτια δανείστηκαν την αξιομνημόνευτη αισθητική τους.

Όμορφος και γραφικός ο Ταραμπάδος, με τον Ναό των Ταξιαρχών να δεσπόζει, μόνο που την παράσταση κλέβουν αναγκαστικά τα ασπρισμένα κτίσματα για τα περιστέρια. «Πετροκεντήματα» τους αποκαλούν συχνά, αφού αποκαλύπτουν κι αυτοί τη μεγάλη τέχνη των χτιστάδων της Τήνου.

Η κοιλάδα των περιστεριώνων αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη, καθώς απεικονίζουν την αγάπη αλλά και τη μέριμνα του ανθρώπου για το περιστέρι. Αλλά και τη μεγάλη μαστόρικη παράδοση του τόπου μας, που απλώνεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια στα χρηστικά αυτά κτίσματα που μεταμορφώθηκαν σε αρχιτεκτονικά στολίδια του Αιγαίου…