Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με ζωγραφιά. Οι χαρακτηριστικές της εικόνες με την ηρεμία των νερών της, πάνω στα οποία επιπλέουν οι παραδοσιακές βάρκες των ψαράδων και από τα οποία μοιάζουν να αναδύονται τα μικρά, γραφικά σπιτάκια τους, μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του μυαλού.

Ο υδάτινος παράδεισος της Αιτωλοακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της χώρας, η οποία σχηματίζεται μεταξύ των εκβολών του Ευήνου και του Αχελώου ποταμού.

Στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας καθρεφτίζονται αγριόπαπιες και ερωδιοί, ενώ σε αυτά επιπλέουν και οι γαΐτες, οι παραδοσιακές βάρκες φτιαγμένες ειδικά για να πλέουν σε ρηχά νερά. Τα διβάρια -φυσικά ιχθυοτροφεία- αποτελούν μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που θα αντικρίσει κανείς στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, καθώς μην ξεχνάτε ότι εδώ εκτρέφεται η περίφημη τσιπούρα Μεσολογγίου.

Το όλο κινηματογραφικό σκηνικό συμπληρώνεται από τις πελάδες, τα χαρακτηριστικά ξύλινα σπίτια των ψαράδων που μοιάζουν να αναδύονται από τα νερά της λιμνοθάλασσας.

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: Ένας σημαντικό υδροβιότοπος

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar, έχει χαρακτηριστεί ως Περιβαλλοντικό Πάρκο και αποτελεί «σπίτι» για αμέτρητους φτερωτούς και υδρόβιους «κατοίκους».

Η έκτασή της αγγίζει τα 22.000 στρέμματα και η στάθμη του νερού κυμαίνεται μεταξύ 1,5- 2 μέτρων -ελάχιστα είναι τα σημεία που το βάθος της λιμνοθάλασσας φτάνει ακόμη και τα 5- 6 μέτρα.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι τα νερά της λιμνοθάλασσας είναι ιαματικά, με αρκετούς επισκέπτες να προγραμματίζουν ένα ταξίδι εδώ -κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού-, προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες του αργίλου που βρίσκεται στη λίμνη.

Για να αντιληφθείτε τη μαγεία του τόπου σε όλο της το μεγαλείο, δεν υπάρχει καλύτερη ώρα από το ηλιοβασίλεμα για να επισκεφτείτε τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Ο ορίζοντας παίρνει τα ζεστά χρώματα του δειλινού και «καθρεφτίζεται» στα γαλήνια νερά της λίμνης. Εικόνες μαγικές, που αποτυπώνονται για πάντα στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού.