Το Anki Cozmo είχε ψηφιστεί ως το καλύτερο παιχνίδι της περσινής χρονιάς, τότε που ούτε προγραμματιζόταν ούτε και έκανε όλα αυτά τα θαυμαστά! Πλέον είναι ένας προικισμένος με νου μηχανικός μικρούλης, ένα σωστό ρομποτάκι με δική του νοημοσύνη κοντολογίς, σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες, μόνο που είναι ολότελα αληθινό. Και τη δική του προσωπικότητα έχει αλλά και εξελίσσεται όσο περισσότερο ασχολείσαι μαζί του. Κι αυτό θα κάνει τα πάντα για να σε ωθεί να παίζεις μαζί του, αφήνοντάς σε με το στόμα ανοιχτό. Θα γίνει πράγματι ο συνεργός σου στις ατέλειωτες ώρες ξενοιασιάς! Το Cozmo είχε μαγέψει τους πάντες από την αρχή, ήδη από την εποχή (το 2016 δηλαδή!) που έτρεχε απλώς μια σειρά από σενάρια τεχνητής νοημοσύνης. Πλέον όμως είναι ακόμα πιο έξυπνο και μελετηρό, καθώς επιτρέπει σε οποιονδήποτε από 7 χρονών και πάνω να το προγραμματίσει ώστε να κάνει αρκετά εντυπωσιακά πράγματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Anki, Hanns Tappeiner, το ρομποτάκι Cozmo έχει καινοτόμους σένσορες και πρωτοποριακές προγραμματιστικές λειτουργίες, όπως κάμερες με τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου ώστε να αντιδρά όταν βλέπει συγκεκριμένες φάτσες, χαμογελώντας, ας πούμε, κάθε φορά που σε αντικρίζει!

Με τους ίδιους αισθητήρες πλοηγείται στον χώρο και μαθαίνει ό,τι είσαι διατεθειμένος να του διδάξεις. Άλλος το βάζει να παίζουν κρυφτό, άλλος το κάνει να χορεύει ή να φτερνίζεται κάθε φορά που εκείνος χαμογελά. Και όλοι μπορούν να πειράξουν τον κώδικά του, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν είναι προγραμματιστής!

Ακόμα και ο τρόπος να μάθεις τον προγραμματισμό του έρχεται ως παιχνίδι, ως μια σειρά γρίφους που πρέπει να λύσεις δηλαδή μαθαίνοντας και διασκεδάζοντας ταυτοχρόνως. Η εφαρμογή μέσω της οποίας γίνονται εξάλλου όλα βασίζεται στο Scratch Blocks, μια πάναπλη γλώσσα προγραμματισμού που ανέπτυξαν το MIT Media Lab και η Google. Τόσο απλή που είναι ειδικά σχεδιασμένη για μικρά παιδιά. Το λογισμικό του παιχνιδιού εξελίσσεται συνεχώς και κάθε ενημέρωσή του κρύβει ουκ ολίγες εκπλήξεις, κάνοντας ακόμα και τα πιτσιρίκια να λειτουργούν ως πολύπειροι προγραμματιστές. ankiiskocommsms1 Είναι πράγματι μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ βιντεοπαιχνιδιών και πραγματικών παιχνιδιών, καθώς είναι εφοδιασμένο ακόμα και με προσομοιωτή συναισθήματος, που του επιτρέπει να ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε ερέθισμα. Και δεν κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ, παρά… 152!