Ένοχος δήλωσε χθες, Τρίτη 09/05, Βρετανός χάκερ για τον ρόλο του σε σειρά κυβερνοεπιθέσεων, η πιο εντυπωσιακή από τις οποίες είχε στόχο το 2020 τους λογαριασμούς Twitter προσωπικοτήτων, όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Ίλον Μασκ. Ο 23χρονος Τζόζεφ Ο’ Κόνορ συνελήφθη στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2021 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Έκτος από την επίθεση στο Twitter, ο ίδιος κατηγορείται και για το χακάρισμα λογαριασμών σε TikTok και Snapchat, καθώς και για διαδικτυακή παρενόχληση και εκβιασμό.

«Ο Ο’Κόνορ εκμεταλλεύτηκε τις τεχνολογικές ικανότητές του για κακόβουλους σκοπούς, για να κλέψει κρυπτονομίσματα, να χακάρει το Twitter, να πάρει τον έλεγχο λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να παρενοχλήσει δύο θύματα, εκ των οποίων μία ανήλικη», δήλωσε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, Ντέμιαν Ουίλιαμς.

Στις 15 Ιουλίου 2020 το Twitter έγινε στόχος μεγάλης επίθεσης με το χακάρισμα 130 πολύ δημοφιλών λογαριασμών. Σε 45 από αυτούς, μεταξύ των οποίων ο λογαριασμός του ιδιοκτήτη του Amazon Τζεφ Μπέζος, αναρτήθηκε το μήνυμα: «Αποφάσισα να βοηθήσω την κοινότητά μου. Όλα τα bitcoin που θα σταλούν στη διεύθυνσή μου, εδώ κάτω, θα διπλασιαστούν».

Το λάθος τους με τα bitcoins

Τα μηνύματα αυτά, τα οποία είδαν περίπου 350 εκατ. χρήστες, διαγράφηκαν γρήγορα, αλλά, σύμφωνα με την έρευνα, η απάτη εξασφάλισε στους κυβερνοπειρατές περισσότερα από 100.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Η δικαιοσύνη ακολούθησε την πορεία των bitcoins και γρήγορα εντόπισε τρεις νεαρούς χάκερς: τον Γκρέιαμ Κλαρκ, έναν Αμερικάνο που τότε ήταν 17 ετών, τον Μέισον Σέπαρντ, έναν Βρετανό 19 ετών, και τον Νίμα Φαζέλι, έναν 22χρονο Αμερικανό.

O 17χρονος, που έχει δηλώσει ένοχος για τις κατηγορίες εναντίον του, θεωρείται ο εγκέφαλος της επίθεσης. Έπειτα από συμφωνία με τις αρχές, καταδικάστηκε το 2022 σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Εναντίον των άλλων δύο ανδρών, όπως και του Ο’ Κόνορ, γνωστός με το ψευδώνυμο PlugWalkJoe, απαγγέλθηκαν κατηγορίες, με τον τελευταίο να κινδυνεύει να καταδικαστεί σε περισσότερα από 70 χρόνια κάθειρξη.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του, η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπέλα Θορν είχε αποκαλύψει ότι την είχε απειλήσει να δημοσιοποιήσει γυμνές φωτογραφίες της τις οποίες είχε κλέψει το 2019 από τον λογαριασμό της στο Snapchat.