Παρά την εξαιρετικά διαδεδομένη χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν άλλωστε και οι αριθμοί, πολλοί είναι και οι χρήστες που αποδεικνύονται ιντερνετικά αναλφάβητοι με τα κενά τους, ανά περιπτώσεις να μπορούν να χαρακτηριστούν έως και παροιμιώδη. Ενδεικτικό το ποσοστό, 1 στους 10, όσων δεν γνωρίζουν αν μπορούμε να διαγράψουμε κάποιο άτομο από τη λίστα των φίλων μας στο Facebook.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαδικτυακού ερωτηματολογίου της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 19/12/2014 με 15/03/2015 τα ποσοστά του ιντερνετικού αναλφαβητισμού παραμένουν υψηλά με επτά στους δέκα να αγνοούν από ποια ηλικία κι έπειτα επιτρέπεται να δημιουργήσει κάποιος λογαριασμό Gmail (13 έτη). Από το δείγμα που απάντησε μόνο το 30% έδωσε την σωστή απάντηση δίδει τη σωστή απάντηση, ενώ το 23% θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός. Επίσης, το 20,4%, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει από ποια ηλικία και μετά μπορεί κάποιος να δημιουργήσει λογαριασμό Gmail.

Παρόμοια άγνοια αποδεικνύει η έρευνα πως υπάρχει και όσον αφορά τη δημιουργια προφίλ στο Facebook, με τρεις στους δέκα είτε να μην γνωρίζουν πως επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook, όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών, είτε να θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιορισμός, είτε να δηλώνουν ως επιτρεπόμενη ηλικία τα 12 έτη. Συγκεκριμένα, το 11,5% πιστεύει ότι δεν υπάρχει περιορισμός, το 9,65 απαντά ότι η δημιουργία προφίλ στο Facebook επιτρέπεται στις ηλικίες από 12 ετών και άνω, το 67,4% απαντά από 13 ετών και άνω, ενώ ένα 11,5% δεν γνωρίζει.

Αρκετοί, 4 στους 10 χρήστες καταγράφονται κι εκείνοι που δεν γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η «Πολιτική Απορρήτου ενώ 3 στους 10 αγνοούν τι προσδιορίζουν οι «Όροι Χρήσης».

Ειδικότερα, στην ερώτηση τι είναι η πολιτική απορρήτου μιας ιστοσελίδας, το 6,7% απαντά «κείμενο που προσδιορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σε έναν ιστοχώρο», το 62% δηλώνει ότι πρόκειται για κείμενο που προσδιορίζει τον τρόπο που ένας ιστοχώρος χειρίζεται τα προσωπικά μας δεδομένα, ενώ το 18,1% κείμενο που μας ενημερώνει πώς μπορούμε να προστατεύουμε τα δεδομένα που αναρτούμε στον ιστοχώρο.

Θεαματικό είναι το ποσοστό, 1 στους 10, εκείνων που δεν γνωρίζουν αν υπάρχει η δυνατότητα να διαγράψουμε κάποιο άτομο από τη λίστα των φίλων μας στο Facebook. Μάλιστα δύο στους δέκα, πιστεύουν ότι, αν και μπορούμε να το διαγράψουμε, το άτομο θα παρεξηγηθεί, όταν ειδοποιηθεί για την ενέργεια αυτή, αγνοώντας ότι το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες.

Αναλυτικότερα στην ερώτηση «Μπορούμε να διαγράψουμε κάποιο άτομο από τη λίστα των φίλων μας στο Facebook» το 19% απαντά «Ναι, αν και το άτομο αυτό θα παρεξηγηθεί, όταν ειδοποιηθεί γι’ αυτή μας την ενέργεια», το 70,3% δηλώνει «Ναι και μάλιστα, δεν θα ειδοποιηθεί για την ενέργεια αυτή», μόλις το 1,1% απαντά «Όχι, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα», ενώ ένα ποσοστό 9,5% των χρηστών απαντά ότι δεν γνωρίζει.