Τις πρώτες του φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη έστειλε στη Γη το κινέζικο ρόβερ που «πάτησε» το Σάββατο στον «κόκκινο πλανήτη».

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA). Η ασπρόμαυρη φωτογραφία δείχνει το τοπίο μπροστά από το ρομπότ ενώ η έγχρωμη αποκαλύπτει το πίσω μέρος του ρόβερ τα ηλιακά πάνελ του Zhurong, σύμφωνα με το bbc.com.

Η Κίνα κατάφερε το Σάββατο να προσεδαφίσει στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που έχει βαφτίσει Zhurong, μια επιτυχία άνευ προηγουμένου για οποιαδήποτε χώρα της Ασίας, όπως είχαν μεταδώσει κρατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα την Κινεζική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία.

Η Κίνα είχε ήδη αποπειραθεί να στείλει ερευνητικό ρομπότ στον Άρη, το 2011, αποστολή που διεξήχθη από κοινού με τη Ρωσία. Μετά την αποτυχία της, το Πεκίνο αποφάσισε να συνεχίσει την περιπέτεια μόνη.

Με βάρος που ξεπερνά τα 200 κιλά, το Zhurong είναι εφοδιασμένο με τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ για να εξασφαλίζεται η τροφοδοσία του με ηλεκτρισμό. Θα είναι επιχειρησιακό για τρεις μήνες.

Διαθέτει επίσης κάμερες, ραντάρ και λέιζερ, που θα επιτρέψουν να μελετηθεί το περιβάλλον του και να αναλυθεί η σύνθεση πετρωμάτων του Άρη.

Το όνομα Zhurong παραπέμπει στον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία. Ο συμβολισμός δικαιολογείται από την ονομασία του Άρη στα κινεζικά, Huoxing, «ο πλανήτης της φωτιάς».