Την αυτοσυγκράτησή τους έδειξαν οι σουπιές σε πείραμα που είναι σχεδιασμένο για ανθρώπους και πιο συγκεκριμένα για παιδιά.

Το γνωστό κι ως «marshmallow test» (σ.σ. ένα παιδί πρέπει να μείνει σε ένα δωμάτιο και να μην φάει ένα ζαχαρωτό για 15 λεπτά και θα πάρει ως ανταμοιβή κι ένα δεύτερο αργότερα) προσαρμόστηκε στα δεδομένα των κεφαλόποδων, με τα αποτελέσματα να είναι θετικά.

Το τεστ προσαρμόστηκε στα ζώα και επειδή δεν μπορούμε φυσικά να τους πούμε να περιμένουν, τα εκπαιδεύσαμε για να καταλάβουν πως θα πάρουν καλύτερη ή περισσότερη τροφή αν δε φάνε αυτό που έχουν μπροστά τους απευθείας. Τα πρωτεύοντα θηλαστικά, οι σκύλοι και τα κοράκια, είναι οι πρωταθλητές σε αυτήν τη δοκιμασία.

Πλέον στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι σουπιές, αφού το πείραμα έδειξε πως μπορούν να συγκρατηθούν και να μη φάνε το γεύμα καβουριού μόλις μάθουν πως αν περιμένουν θα φάνε γαρίδα. Σουπιά και γεύματα τοποθετήθηκαν σε διαφανές ενυδρείο, ενώ οι θάλαμοι που περιείχαν τα γεύματα είχαν σύμβολα για να ξεχωρίζουν.

Ο κύκλος σήμαινε πως η πόρτα θα άνοιγε αμέσως ενώ το τρίγωνο σήμαινε πως θα άνοιγε μέσα σε ένα χρόνο μεταξύ 10 και 130 δευτερολέπτων. Το τετράγωνο λειτουργούσε ως σύμβολο ελέγχου και σήμαινε πως η πόρτα δε θα άνοιγε ποτέ. Ο κάβουρας τοποθετήθηκε στον κύκλο και η γαρίδα στο τρίγωνο. Αν η σουπιά επέλεγε τον κάβουρα, η γαρίδα αφαιρούνταν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όλες οι σουπιές επέλεξαν να περιμένουν για τη γαρίδα, αλλά δεν ασχολήθηκαν με το control group το οποίο ήξεραν πως δε θα άνοιγε ποτέ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B.