Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για το Facebook μια μελέτη του πανεπιστημίου του Πρίνστον, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη βδομάδα. Σύμφωνα με αυτή, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο είναι πιθανόν να χάσει το 80% των χρηστών του μέχρι το 2017.

Για την πρόβλεψη, οι ερευνητές Τζον Καναρέλα και Τζόσουα Σπέχλερ βασίστηκαν σε μοντέλο που ανέπτυξαν με βάση την άνοδο και την πτώση του MySpace, αλλά και την συχνότητα αναζήτησης στο Google της λέξης «Facebook».

Το Facebook όμως δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Ερευνητές του κοινωνικού δικτύου ισχυρίζονται πως η μελέτη είναι λανθασμένη. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς μέθοδο, βρήκαν πως το πανεπιστήμιο του Πρίνστον μέχρι το 2021 δεν θα έχει μείνει με κανένα φοιτητή!

Η ομάδα των Mike Develin, Lada Adamic και Sean Taylor από το Facebook, βασιζόμενοι στην ίδια μεθοδολογία, εκτίμησαν μάλιστα πως το πανεπιστήμιο θα γνωρίσει μια μείωση των προπτυχιακών φοιτητών της τάξης του 50% μέσα στα επόμενα 4 έτη.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας και πάλι την ίδια μέθοδο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Γη θα έχει ξεμείνει από αέρα μέχρι το 2060!

«Σαν αναλυτές δεδομένων, θέλαμε να δώσουμε μια αστεία υπενθύμιση ότι η έρευνα δεν είναι ισομερής και πως μερικές μέθοδοι ανάλυσης οδηγούν σε τελείως τρελά συμπεράσματα», σημείωσαν οι ερευνητές του Facebook.