Η προώθηση της ευρυζωνικότητας και η εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών, αποτελεί μονόδρομο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σε επίπεδο αύξησης της επιχειρηματικότητας και του δημοσίου συμφέροντος, όσο και στην κοινωνική συνοχή, με την έννοια της άμεσης επικοινωνίας των πολιτών και της απρόσκοπτης πρόσβασης στην κοινωνία της πληροφορίας.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που προκύπτει από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των ομιλητών στη διάρκεια του 12ου συνεδρίου της Infocom world 2010, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα «ψηφιακή Ελλάδα, στο σταυροδρόμι της ευρυζωνικής ανάπτυξης».

Η ευρυζωνικότητα και οι νέες τεχνολογίες στον τομέα αυτό είναι ένας πολλά υποσχόμενος δρόμος, τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει για να ελπίζει στην οικονομική ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση για να μην μείνει πίσω στις εξελίξεις από την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισαν οι ομιλητές στο συνέδριο παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν τις επιχειρήσεις στους τομείς των νέων τεχνολογιών και των επικοινωνιών.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, σύμφωνα με την οποία η οικονομική κρίση αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο τελευταίο διάστημα, αλλά υπάρχουν και κάποια ευοίωνα σημάδια ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τα δύο τελευταία τρίμηνα καταγράφεται πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στον τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ πτώση καταγράφεται και στο λιανικό εμπόριο, πάντα στον τομέα αυτό. Ωστόσο αρχίζει να φαίνεται και κάποιο φως, κυρίως σε ότι αφορά τα νέα προϊόντα της τεχνολογίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το internet φαίνεται να αρχίζει να μαγνητίζει όλο και περισσότερο τους Έλληνες και είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η διείσδυση στο τέλος του εξαμήνου του 2010 ήταν της τάξης του 18,6% με περίπου 2,5 εκατ. ενεργές γραμμές, οι οποίες παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 20% στις νέες συνδέσεις.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται κατά μέσο όρο 1.500 νέες συνδέσεις κάθε μέρα.

Στην εξέλιξη αυτή έχει συμβάλει σημαντικά και η μείωση του κόστους για τις νέες συνδέσεις, ως προϊόν του ανταγωνισμού που επικρατεί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η πληθυσμιακή κάλυψη της ευρυζωνικότητας φτάνει το 91%, με τα μεγάλα αστικά κέντρα να έχουν κάλυψη 100% και την επαρχία, λόγω και του γεωγραφικού ανάγλυφου της χώρας να κυμαίνεται από 55 έως 65%.

Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας τόνισε ότι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών επικοινωνιών και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του δυναμικού των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μπορεί να συνεισφέρει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, αλλά και στην κοινωνική ένταξη.

Παράλληλα, μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες, προσφέροντας καλύτερη υγιειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες μεταφορές, καθαρότερο περιβάλλον, ευκολότερη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Ο κ. Βούγιας παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων του υπουργείου, το οποίο περιλαμβάνει την αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών, όπως οι μητροπολιτικοί δακτύλιοι οπτικών ινών, την επαύξηση των υποδομών ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης, την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές περιοχές και, βεβαίως, την δημιουργία της νέας εθνικής υποδομής δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home), ένα έργο, το οποίο όπως είπε έχει ήδη καθυστερήσει, αλλά προκηρύχθηκε ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την επιλογή τεχνικο-οικονομικού συμβούλου προκειμένου να εκπονήσει νέα μελέτη και να υποστηρίξει την διαδικασία υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου.