Μια μικροβιακή μπαταρία, όπως την ονομάζουν, δημιούργησαν αμερικανοί ερευνητές, η οποία παράγει με φυσικό τρόπο ηλεκτρισμό από λύματα.

Τα «καλωδιωμένα» μικρόβια λειτουργούν ως μίνι-σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, καθώς έχουν από τη φύση τους εξελιχτεί για να παράγουν ρεύμα, όταν απορροφούν και διασπούν τα φυτικά και ζωικά απόβλητα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανικής του περιβάλλοντος Κρεγκ Κριντλ του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ευελπιστούν ότι στο μέλλον τέτοιου είδους μπαταρίες θα αξιοποιούν τους όγκους οργανικών λυμάτων και αποβλήτων στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού και επεξεργασίας απορριμμάτων. Προς το παρόν πάντως, η καινοτομική μπαταρία βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης ενός μικροσκοπικού πρωτοτύπου σε μέγεθος κυττάρου.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια γνωρίζουν την ύπαρξη μικροοργανισμών που μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό με ηλεκτροχημικές οξειδωτικές διαδικασίες. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες αρκετές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο, προσπαθούν να μετατρέψουν τα μικρόβια σε βιολογικές γεννήτριες, όμως το έργο αυτό έχει αντιμετωπίσει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, κυρίως όσον αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητά του.

Η νέα μπαταρία διαθέτει απλό και ενεργειακά αποτελεσματικό σχεδιασμό, αλλά μένει να αποδειχθεί αν στην πράξη θα έχει τύχη. Οι μηχανικοί του Στάνφορντ αισιοδοξούν ότι η μικροβιακή μπαταρία τους μπορεί να «ξεκλειδώσει» περίπου το 30% της δυνητικής ενέργειας που βρίσκεται μέσα στα λύματα. Αυτή η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι περίπου ίδια με εκείνη που διαθέτουν τα καλά φωτοβολταϊκά, όταν μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ρεύμα.