Ένα νέο πρότυπο ήχου για τις κινηματογραφικές ταινίες ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει η εταιρεία Dolby. To Dolby Atmos θα κάνει ντεμπούτο τον Ιούνιο με την κυκλοφορία της νέας ταινίας «Brave» από το στούντιο της Pixar της Disney.

Το νέο πρότυπο ήχου, σύμφωνα με το BBC, αρχικά θα χρησιμοποιηθεί σε ένα περιορισμένο αριθμό ποιοτικών κινηματογράφων στις ΗΠΑ και στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά μέσα στο 2013.

Το Dolby Atmos απαιτεί την προσθήκη νέων ηχείων στην οροφή και στους τοίχους των κινηματογράφων, καθώς και νέο λογισμικού, ώστε να «ξεδιπλώσει» στο έπακρο τις επαυξημένες ακουστικές δυνατότητές του προς όφελος των θεατών-ακροατών.

Το σύστημα επιτρέπει στους ήχους να κινούνται καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες και οι ακροατές έχουν την ψευδαίσθηση ότι ακούνε ένα άπειρο αριθμό καναλιών πάνω από το κεφάλι τους.

Το κόστος της αγοράς του hardware και software εξοπλισμού ή της αναβάθμισης του παλιού για έναν κινηματογράφο κυμαίνεται από 19.000-23.000 ευρώ.