Το φαινόμενο του αντικατοπτρισμού στη φύση αξιοποιεί η συσκευή που εφηύραν ερευνητές από τις ΗΠΑ, κάνοντας αντικείμενα… αόρατα στο μάτι του παρατηρητή. Έχει μάλιστα τη δυνατότητα να… ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί το φαινόμενο κατά βούληση, όσες φορές θέλει ο χρήστης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φύλλα νανοσωλήνων άνθρακα πάχους μόλις ενός μορίου, τυλιγμένων γύρω από μικροσκοπικούς κυλινδρικούς σωλήνες. Οι νανοσωλήνες αυτοί έχουν μοναδικές ιδιότητες, διαθέτουν την πυκνότητα του αέρα και ταυτόχρονα την αντοχή του χάλυβα. Επίσης είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και τη μεταφέρουν στις γύρω περιοχές, γι’ αυτό το λόγο θεωρούνται ιδανικό υλικό για την αξιοποίηση του φαινομένου του αντικατοπτρισμού.

Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται στις έρημους ή στους πυρωμένους δρόμους το καλοκαίρι, είναι μια οπτική αυταπάτη, κατά την οποία λόγω της μεγάλης θερμότητας οι ακτίνες του φωτός καμπυλώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εικόνα (ψευδαίσθηση) ενός μακρινού αντικειμένου, π.χ. λίμνες νερού στο ξερό έδαφος.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο αέρας κοντά στο έδαφος είναι πολύ πιο ζεστός από τον αέρα σε υψηλότερα στρώματα, με συνέπεια οι ακτίνες του φωτός να καμπυλώνονται με ανοδική κατεύθυνση προς τα μάτια του παρατηρητή, αντί να αντανακλώνται στην επιφάνεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα του ουρανού να εμφανίζεται στο έδαφος και ο παρατηρητής να την εκλαμβάνει ως νερό, επειδή έτσι την ερμηνεύει λανθασμένα ο εγκέφαλός του.

Η νέα συσκευή κάνει κάτι ανάλογο. Μέσω ηλεκτρικής διέγερσής τους, τα διαφανή φύλλα των ευθυγραμμισμένων νανοσωλήνων του άνθρακα μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν, οπότε αποκτούν την ικανότητα να μεταφέρουν την αυξημένη θερμότητα στις γύρω περιοχές. Αυτό έχει ως συνέπεια να καμπυλώνονται οι ακτίνες του φωτός και το οποιοδήποτε αντικείμενο να μην φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή, δηλαδή να γίνεται αόρατο. Η συσκευή είναι αποτελεσματική ακόμα και κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνητή απόκρυψη (αορατότητα) επιτυγχάνεται σε όλο το οπτικό φάσμα και μάλιστα με τη δυνατότητα «ανοίγματος» και «κλεισίματος» κατά βούληση, το ίδιο εύκολα όπως με ένα διακόπτη.

Οι ίδιοι ερευνητές πειραματίστηκαν και με τις δυνατότητες των νανοσωλήνων άνθρακα και στον τομέα της ακουστικής καθώς, όταν οι νανοσωλήνες θερμαίνονται με την χρήση εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, λειτουργούν και ως θερμοακουστικοί προβολείς, παράγοντας ήχους, κάτι που μπορεί να βρει πρακτικές εφαρμογές στα μεγάφωνα και στα ηχοβολιστικά σόναρ.