Ο Σαμ Άλτμαν, το «χρυσό» παιδί της τεχνητής νοημοσύνης που βρέθηκε στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες με τις εξελίξεις στην OpenAI, επιβεβαίωσε εμμέσως την ύπαρξη του μυστηριώδους «Q*». Πρόκειται για το μοντέλο το οποίο φαίνεται να προσεγγίζει την γενική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) και η ανάπτυξή του τρόμαξε ακόμη και μια μερίδα των δημιουργών του σχετικά με τους κινδύνους που γεννά για την ανθρωπότητα.

Το εν λόγω σύστημα AGI φαίνεται πως ήταν και ένας από τους λόγους ρήξης του Σαμ Άλτμαν με τον προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, το οποίο τον εκδίωξε από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε, πριν αυτός επιστρέψει τελικά με την υποστήριξη της Microsoft, αντικαθιστώντας αυτούς που τον απομάκρυναν.

Ο Σαμ Άλτμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γνωστή ιστοσελίδα τεχνολογικών ειδήσεων «The Verge» όταν ρωτήθηκε για το «Q*» δεν διέψευσε την ύπαρξή του, αλλά αρκέστηκε να πει πως «αυτή ήταν μια πληροφορία που ατυχώς διέρρευσε από την εταιρεία».

«Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για αυτήν την ατυχή διαρροή. Αλλά αυτό που λέγαμε  πριν από δύο εβδομάδες, αυτό που λέμε σήμερα, αυτό που λέγαμε πριν από ένα χρόνο, αυτό που λέγαμε νωρίτερα  είναι ότι αναμένουμε ότι η πρόοδος σε αυτήν την τεχνολογία θα συνεχίσει να είναι ταχεία και επίσης ότι να περιμένετε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να καταλάβουμε πώς να κάνουμε αυτή την τεχνολογία ασφαλή και ωφέλιμη» τόνισε.

Διαβάστε αναλυτικά: Τι είναι το Q* – Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που τρόμαξε ακόμη και τους δημιουργούς του