Το φιλόδοξο σχέδιο των «μεγάλων» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου φαίνεται ότι θα πέσει στο κενό, καθώς η αλλαγή που ήθελαν να φέρουν στις διασυλλογικές διοργανώσεις της γηραιάς ηπείρου και ιδίως στο Champions League καταψηφίστηκε με ένα ηχηρό «όχι» από τους εκπροσώπους των ομάδων, που παραβρέθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της ECA.

Η πρόταση που έθεσε προς ψήφιση ο μεγαλομέτοχος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, πήρε μόλις τέσσερις θετικές ψήφους, μαζί με αυτήν της «Βέκια Σινιόρα». Οι υπόλοιπες ήταν μεν από τις τρεις ισχυρές του ισπανικού ποδοσφαίρου, αλλά σίγουρα δεν αρκούσαν. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης, που είχε κάποιες ενστάσεις, ήταν οι μόνες που είπαν «ναι» για αλλαγή στο Champions League και τη σημερινή του μορφή.

Αντίθετα, 94 σύλλογοι τάχθηκαν κατά της αλλαγής, ενώ λευκό ψήφισαν κάποιοι λίγοι σύλλογοι όπως η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν, που αρχικά ήταν υπέρ του σχεδίου. Ωστόσο, τελικά φαίνεται ότι έκαναν πίσω, δεδομένης και της διαφαινόμενης καταψήφισης που επιβεβαιώθηκε.

Έτσι, η δημιουργία μιας κλειστής Λίγκας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κοντά στο μοντέλο της Euroleague δεν θα προχωρήσει. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως 15 σύλλογοι από την Ιταλία αντιτάχθηκαν σε ριζική αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Άλλωστε, αυτό είχε ήδη γίνει γνωστό εδώ και κάποια 24ωρα μέσω ρεπορτάζ της Gazzetta dello Sport, η οποία ανέφερε πως ο λόγος αφορά το γεγονός πως το πλάνο αυτό θα έφερνε μια μείωση της τάξης του 35% στα έσοδά του από τα εθνικά πρωταθλήματα.

Στη Γερμανία, μέσω του προέδρου της Bundesliga, Ράιναρντ Ράουμπαλ, επίσης είχε καταστεί σαφές πως «το πρωτάθλημά μας έχει αποφασίσει ότι είναι 100% κόντρα σε αυτά που θέλει να περάσει η ECA», ενώ στη Γαλλία υπήρχε το ίδιο κλίμα στη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων. Όσο για την Αγγλία, οι ομάδες της Premier League «καίγονταν» λιγότερο από όλες, καθώς ήδη τα έσοδά τους είναι ψηλά ιδίως από τα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι το νέο Champions League δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει κάτι στην πορεία…