Ο Ανδρέας Μκρτσιάν σοκάρει με τον τρόπο που περιγράφει, τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε από παράγοντα της Καβάλας. Τι λέει για άλλα περιστατικά που έχει βιώσει, πως έχει αντιδράσει ο ίδιος και πως θέλει να είναι η κοινωνία που θα μεγαλώσουν τα παιδιά του. Τα παιδιά μας.

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μαζί τις αδερφές του από Αρμένιους γονείς. Ο ίδιος δηλώνει Ελληνοαρμένιος και κάνει το πιο δυνατό τάκλιν στο ρατσισμό μιλώντας για όσα έζησε στο ματς με την Καβάλα χωρίς να μασάει τα λόγια του.

«Που… Αρμένε καλά κάνανε οι Τούρκοι και σας κόβανε τα κεφάλια». Μ’ αυτήν την φράση ξεκινά η καταγγελία του Ανδρέας Μκρτσιάν, για ρατσιστική επίθεση, μέσω του λογαριασμού του στο facebook.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον 30χρονο αμυντικό του Νέστου Χρυσούπολης, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιστατικό λέγοντας:

«Ήταν ένα ντέρμπι με πολύ κόσμο, νεύρα, ένταση και πάθος. Αυτά τα ξέραμε από πριν μιας και έχουμε ζήσει κι άλλα τέτοια ματς με έντονα συναισθήματα. Εγώ δόξα τω Θεώ έχω παίξει σε τέτοιου είδους μεγάλα ματς. Άκουγα να με βρίζουν και να μου φωνάζουν “Αρμάνη, Αρμένη” αλλά δεν έδινα σημασία. Όταν πήγα σπίτι έμαθα από ανθρώπους της Καβάλας ότι ο εν λόγω παράγοντας είπε: “καλά έκαναν οι Τούρκοι και σας πήραν τα κεφάλια”. Μάλιστα, ο ίδιος αποκαλούσε το συμπαίκτη μου, τον Κουντού “πίθηκο” και “μαϊμού” κάνοντας σχετικούς ήχους».

Ποιος είναι θες να πεις;

«Δεν έχει νόημα να πω το όνομά του. Αν έχουν τσίπα στην Καβάλα, πρέπει να τον απομακρύνουν από το ποδόσφαιρο. Πως είναι δυνατόν άνθρωπος ομάδας να φέρεται κατά αυτόν τον τρόπο; Μπήκαμε σ’ ένα γήπεδο όπου υπήρχε 2.500 κόσμος. Οι δύο ομάδες έκαναν την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο με παιδιά. Είναι εμετικό το να ακούγονται τέτοιου είδους πράγματα. Είναι ένα ματς, μία ομάδα θα νικήσει, μία άλλη θα χάσει ή θα έρθει ισοπαλία. Ποιος ανθρώπινος νους μπορεί να σκεφτεί και ποιο στόμα μπορεί να πει κάτι τέτοιο για ένα περιστατικό όπου 1.500.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 500.000 άνθρωποι έμειναν ορφανοί;».

Εχεις βιώσει ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν;

«Εχω μάθει πως ο ίδιος άνθρωπος, ο Θεός να τον κάνει άνθρωπο, είχε αποκαλέσει “πίθηκο” στο παρελθόν τον Ενλουντούλου. Εγώ, από την πλευρά μου, πάντως έχω μαλώσει με συμπαίκτη μου για ανάλογα περιστατικά αλλά και με οπαδό ομάδας μου. Ο άνθρωπος κι ο σεβασμός είναι πάνω απ’ όλα. Δεν θέλω τα παιδιά μου, τα παιδιά όλων μας να πηγαίνουν στα γήπεδα και να ακούν τέτοια πράγματα. Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην κοινωνία».

Πιστεύεις ότι υπάρχει περίπτωση να εξαλειφθούν τέτοιου είδους περιστατικά;

«Το ελπίζω, το ελπίζω… Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Ο ΠΣΑΠ θα μπορούσε να καταγγείλει το περιστατικό. Δεν είμαστε επαγγελματίες, αλλά είμαστε πολλοί πρώην μέλη του και θα πρέπει κάτι να γίνει. Αυτές οι συμπεριφορές ξεκινούν από πολύ χαμηλά και κάποια στιγμή φτάνουν και στο κορυφαίο επίπεδο».

Ο Μκρτσιαν ήταν ο παίκτης που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του στο ματς με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Σ’ εκείνη την αναμέτρηση, ένας παίκτης της αντίπαλης ομάδας έσπασε το τζάμι στα αποδυτήρια του διαιτητή Πουλκίδη και στη συνέχεια συνελήφθη,

Ο αρχηγός του Νέστου, που ήταν κοντά στο περιστατικό ζήτησε από το ρέφερι να μην γράψει το όνομά του στο φύλλο αγώνα ώστε να μην τιμωρηθεί ο συνάδελφός του. Γιατί το έκανε αυτό; Εξηγεί στο gazzetta.gr:

«Ήμουν κοντά και ζήτησα από το διαιτητή να μη γραφτεί το όνομά του στο φύλλο αγώνα, γιατί θα τιμωρούνταν και μπορεί να έχανε και τη δουλειά του. Εκανε μια βλακεία αλλά είναι κρίμα να συμβεί κάτι τόσο σοβαρό, γιατί νομίζω ότι είναι και δημόσιος υπάλληλος. Ήταν κρίμα να γίνει αυτό».

Πάντως, και παλιότερα έχεις… βγει μπροστά, όταν σε μια ομάδα που ήσουν υπήρχαν οφειλές.

«Ήταν στη Νίκη Βόλου, τη χρονιά που ανεβήκαμε. Μέχρι να έρθει ο κ. Πάτσης, επί ημερών Δαλούκα μας χρωστούσαν 4-5 μήνες.  Εγώ κι ο Δεληζήσης βγήκαμε να μιλήσουμε. Θέλω όταν σταματήσω το ποδόσφαιρο να με θυμούνται για κάποιον που έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του και την ομάδα του. Χαίρομαι για όσα πετύχει μέχρι στιγμής, δεν έχω παράπονο από το πως μου τα έφερε η ζωή».

Είσαι ο άνθρωπος που έχει πανηγυρίσει την άνοδο από τη Γ’ στη Β’ εθνική με Νίκη Βόλου, Λαμία και Δόξα Δράμας ενώ είσαι και πρωταθλητής Αρμενίας με την Πιούνικ Έρεβαν, έχοντας παίξει και προκριματικά Champions League. Ο Νέστος είναι στην πρώτη θέση αυτή τη στιγμή. Πιστεύεις σε μια ακόμα άνοδο;

«Είναι κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούν πολύ. Δουλεύουν και σε συνεργασία με εμάς που έχουμε μια εμπειρία, θέλουμε να έχουμε μια ομάδα που παλεύει μέχρι το τέλος για τα πάντα. Όλοι μαζί κοιτάζουμε να λύνουμε τα εσωτερικά μας θέματα και να πηγαίνουμε μπροστά. Είμαστε μια οικογένεια και αυτό βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο».

Πηγή: gazzetta.gr