Ο τερματοφύλακας συμμετέχει πλέον ενεργά στο παιχνίδι των ομάδων και με την πάροδο του χρόνου αποκτά όλο και μεγαλύτερη «αξία» στον τρόπο ανάπτυξής τους. Την ίδια στιγμή βέβαια η «βασική» του… δουλειά παραμένει να κρατά ανέπαφη την εστία του, ωστόσο εσχάτως έχει πολύπλευρη παρουσία στα τεκταινόμενα μίας αναμέτρησης.

Το gazzetta.gr σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αθλητικής Ανάλυσης και τον σπουδαστή του Μαρίνο Αμπελικάκη, αναλύει την παρουσία των γκολκίπερ που ξεχώρισαν μέχρι στιγμής, μετά και την συμπλήρωση της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

*Πρώτος σε αξιολόγηση tendex έρχεται ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης του ΠΑΟΚ με 263 και ακολουθεί ο Χοσέ Σα του Ολυμπιακού με 254.

*Ο Μάτιτς Κότνικ του Πανιωνίου έχει τις περισσότερες επεμβάσεις (45), αλλά ο γκολκίπερ των Θεσσαλονικιών είναι εκείνος με το μεγαλύτερο ποσοστό επεμβάσεων σε σχέση με τις τελικές που του έγιναν (86%) και ακολουθεί ο Ανδρέας Γιαννιώτης του Ολυμπιακού (82%).

*Στην κατηγορία των επεμβάσεων με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ξεχωρίζει ο Μπόγιαν Σαράνοφ της Λαμίας με 23 παρότι μάλιστα αγωνίστηκε σε 12 από τα 14 ως τώρα παιχνίδια της σεζόν και ακολουθεί ο Δημήτρης Κυριακίδης του Παναιτωλικού με 21.

*Οι δύο τερματοφύλακες του Ολυμπιακού (Σα, Γιαννιώτης) είναι οι πορτιέρε με το καλύτερο ποσοστό στις εύστοχες μεταβιβάσεις με τα πόδια ανά ματς. Πάντως τα αντίστοιχα νούμερα είναι για όλους σχετικά υψηλά, πλην ίσως του Κότνικ.

*Ο οποίος πάντως μαζί με τους Σαράνοφ και Σωκράτη Διούδη του Παναθηναϊκού, είναι οι γκολκίπερ που κατά μέσο επιχειρούν τις περισσότερες επιθετικές πάσες ανά αγώνα, κάτι που αυτόματα αυξάνει το ενδεχόμενο αστοχίας τους.

*Μάλιστα ο τερματοφύλακας της Λαμίας όχι μόνο κάνει κατά μέσο όρο 17 μακρινές μεταβάσεις σε κάθε αναμέτρηση που αγωνίζεται, δείγμα ότι η ομάδα του προσπαθεί να φτιάξει παιχνίδι από εκείνον, αλλά οι 14 είναι σωστές, δηλαδή διαθέτει πολύ υψηλό ποσοστό ευστοχίας.

Πηγή: gazzetta.gr