«Τροποποίηση» στον ύμνο της ομάδας θα πρέπει να σκέφτονται πλέον στην ΑΕΚ, καθώς εκτός από της Ρεάλ το φόβητρο, η Ένωση γίνεται πλέον «εφιάλτης» για τη Μίλαν, η οποία δεν μπορεί με τίποτα να την κερδίσει. Το αντίθετο μάλιστα, ο «δικέφαλος» θα μπορούσε να πανηγυρίσει στο κατάμεστο από 50.000 κόσμο ΟΑΚΑ ακόμη και τη νίκη, αλλά το 0-0 κόντρα στους Ιταλούς, σε συνδυασμό με την εκτός έδρας νίκη της Αούστρια Βιέννης επί της Ριέκα, μπορεί να αποδειχθεί «χρυσό» για πρόκριση.

Του Βαγγέλη Κύρκου

Η ομάδα του Χιμένεθ ήταν εξαιρετικά στημένη στον αγωνιστικό χώρο (όπως είχε συμβεί και στηΛομβαρδία), είχε ξεκάθαρο πλάνο, δεν φοβήθηκε, απέφυγε το… καραούλι και σε γενικές γραμμές ήταν καλύτερη από τους «ροσονέρι», οι οποίοι φάνηκαν μόνο για ένα τέταρτο στην αρχή της επανάληψης, όταν και είχαν τις μοναδικές τους φάσεις στο παιχνίδι, με αποκορύφωμα το δοκάρι του Μοντολίβο στο 57’. ÁÅÊ - ÌÉËÁÍ (ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ 2017-2018) AEK - MILAN (EUROPA LEAGUE 2017-2018)

Έτσι ξεκίνησαν…

Με τους έντεκα που αναμενόταν να ξεκινήσει την αναμέτρηση με τη Μιλαν παρέταξε την ΑΕΚ ο Μανολο Χιμενεθ. Ο Ισπανός τεχνικός κατέβασε την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ με διάταξη 3-5-2 και, έχοντας τον Ανέστη κάτω από τα δοκάρια, τους Βράνιες, Τσόσιτς και Μπακάκη τριάδα στα στόπερ, τον Γκάλο ως δεξί μπακ χαφ και τον Έλντερ Λόπες στα αριστερά. Δίδυμο αμυντικών ήταν οι Σιμόες και Γίοχανσον, ο Μπακασέτας αντικατέστησε τον Μάνταλο, ενώ στην επίθεση αγωνίστηκαν οι Χριστοδουλόπουλος και Αραούχο.

Όσο για τον Βιτσέντσο Μοντέλα, επέλεξε και εκείνος σχήμα 3-5-2, με τον Τζίτζο Ντοναρούμα στο τέρμα, τους Μουσάκιο, Μπονούτσι και Ρομανιόλι στα στόπερ, τον Μπορίνι και τον Ροντρίγκες ως δεξί και αριστερό μπακ χαφ αντίστοιχα, τους Λοκατέλι και Μοντολίβο ως αμυντικούς μέσους, τον Τσαλχάνογλου ως επιτελικό μέσο και τους Αντρέ Σίλβα και Κουτρόνε στην επίθεση.

ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ

Πιο δυναμικά η Ένωση

Οι δύο πρώτες καλές στιγμές του ματς ανήκουν στην ελληνική ομάδα, με τους δύο μπακ χαφ της. Στο 12’ ο Γκάλο έπιασε ένα πολύ καλό διαγώνιο σουτ όμως η μπάλα έφυγε λίγο άουτ, ενώ στο 14’, έπειτα από μια εξαιρετική αντεπίθεση, με τον Έλτνερ Λόπες να συνεργάζεται εξαιρετικά με τον Αραούχο, ο Πορτογάλος έπιασε το σουτ εντός μεγάλης περιοχής και λίγο πλάγια, αλλά ο Ντοναρούμα έδιωξε.ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ

Η Ένωση είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης και είναι χαρακτηριστικό πως οι «ροσονέρι» δεν δημιούργησαν καμία ευκαιρία μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μοντέλα γύρισε από το 30’ το σύστημά του σε 4-4-2, με τον Μουσάκιο να περνάει δεξί μπακ για να πηγαίνει -κυρίως- στον επικίνδυνο Λόπες, αλλά και πάλι δεν είχε αποτέλεσμα για τους Ιταλούς. Αντίθετα, ο «δικέφαλος» έπαιρνε θάρρος και ταυτοχρόνως καταλάβαινε ότι μπορεί να πάρει το ματς, αρκεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα του παρουσιάζονταν. Κάτι που δεν έκανε μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, παρά το ωραίο διαγώνιο σουτ του Γκάλο στο 45+1’.

Ευκαιρία οι «κιτρινόμαυροι», δοκάρι οι Μιλανέζοι

Η ΑΕΚ ξεκίνησε την επανάληψη από εκεί που τελείωσε τα πρώτα 45 λεπτά. Ο Χριστοδουλόπουλος στο 47’ εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Μπακασέτας πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ. Οι φιλοξενούμενοι γύρισαν ξανά στο 3-5-2, ενώ με την είσοδο του Σούσο αντί του αδρανούς Κρουτόνε, ενώ ανέβασαν και λίγο πιο ψηλά τις γραμμές τους, προσπαθώντας να βρουν φάση. Κάτι που έφερε την πρώτη καλή στιγμή για τη Μίλαν με διαγώνιο πλασέ του Τσαλχάνογλου στο 56’ που μπλόκαρε ο Ανέστης, ενώ ο Μοντολίβο στο 57’ ξανά από πλάγια δεξιά βρήκε το δοκάρι του Ανέστη, με την ομάδα του Χιμένεθ να έχει σύμμαχό της και την τύχη σε αυτήν τη φάση.ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ

Οι «κιτρινόμαυροι» αντέδρασαν και με την είσοδο του Λιβάγια στο ματς αντί του Λάζαρου, θα μπορούσαν να βρουν και το πολυπόθητο γκολ, αλλά ο επόπτης υπέδειξε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ τον Κροάτη, που έβγαινε μόνος απέναντι στον Ντοναρούμα, έπειτα από την εξαιρετικό κλέψιμο και ασίστ του Γιόχανσον. Πάντως, η ΑΕΚ φάνηκε να χάνει το κέντρο και έτσι ο Χιμένεθ στο 66’ προχώρησε στη δεύτερη αλλαγή του, με τον Γαλανόπουλο να περνάει στη θέση του Μπακασέτα. Ένα λεπτό πιο πριν (στο 65’), ο Τσαλχάνογλου τέσταρε τον Ανέστη με μακρινό σουτ, που βρήκε τον Έλληνα γκολκίπερ σε ετοιμότητα.

Η προσοχή στο κέντρο

Ο έλεγχος του κέντρου, για να δημιουργηθούν στη συνέχεια φάσεις, φάνηκε ότι ήταν το ζητούμενο των δύο προπονητών για το τελευταίο διάστημα του αγώνα. Έτσι, ο Μοντέλα πέρασε τον Κέσι στο 67’ στη θέση του Μοντολίβο, που έδειχνε να χάνει πολλές μονομαχίες από τα χαφ των γηπεδούχων. Στο 69’ ο Γκάλο δοκίμασε ακόμη ένα δυνατό σουτ, αλλά ο Ντοναρούμα έδειξε σε ετοιμότητα, ενώ η μπάλα πήγε σχεδόν στο κέντρο της εστίας του.

Ο Χιμένεθ έκανε την τελευταία του αλλαγή στο 79’ με τον Γιακουμάκη να περνάει στη θέση του εξουθενωμένου από τα πολλά τρεξίματα Αραούχο, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και ο Μοντέλα δύο λεπτά αργότερα, με τον Κάλινιτς να παίρνει τη θέση του Αντρέ Σίλβα, τον οποίον οι αμυντικοί της Ένωσης έκαναν να μην φανεί ιδιαίτερα.ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ

Η ελληνική ομάδα είχε ακόμη μια μεγάλη φάση στο 90’, με τον Γιόχανσον να πιάνει ένα εξαιρετικό σουτ από τα τριάντα μέτρα, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο έξω από τα αριστερό δοκάρι του πορτιέρε της Μίλαν. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση της αναμέτρησης, η οποία έληξε χωρίς σκορ, με την ΑΕΚ να δείχνει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί για τη συνέχεια στον όμιλό της, καθώς είναι σαφώς καλύτερη και από Αούστρια και από Ριέκα.

AEΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Βράνιες, Τσόσιτς, Μπακάκης, Γκάλο, Λόπες, Γιόχανσον, Σιμόες, Μπακασέτας (66′ Γαλανόπουλος), Χριστοδουλόπουλος (60’Λιβάγια), Αραούχο (79′ Γιακουμάκης)

Μίλαν (Βιντσέντσο Μοντέλα): Ντοναρούμα, Ρομανιόλι, Μπονούτσι, Μουσάκιο, Λοκατέλι (66′ Κεσιέ), Μοντολίβο, Μπορίνι, Ροντρίγκες, Τσαλχάνογλου, Αντρε Σίλβα (81′ Κάλινιτς), Κουτρόνε (46′ Σούσο)

ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ ΑΕΚ - ΜΙΛΑΝ