Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας υπαναχώρησε στην απόφασή της να κάνει δεκτές τις τρανς γυναίκες στα γυναικεία αγωνίσματα, η οποία είχε προκαλέσει σειρά αντιδράσεων. Η UCI γνωστοποίησε σήμερα (14/7) τη νέα απόφαση που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής, στις 5/7, σύμφωνα με την οποία οι διεμφυλικές γυναίκες που έχουν προχωρήσει σε μετάβαση φύλου μετά την εφηβική ηλικία, αποκλείονται από την κατηγορία γυναικών. Θα μπορούν να αγωνίζονται στην κατηγορία ανδρών, η οποία μετονομάζεται σε ανδρών/όπεν.

«Σε μία έκτακτη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 5 Ιουλίου, η διοικούσα επιτροπή της UCI αποφάσισε να προσαρμόσει τους ισχύοντες κανονισμούς της UCI, σχετικά με το δικαίωμα των διεμφυλικών γυναικών να μετέχουν σε διοργανώσεις του διεθνούς προγράμματος της UCI. Από εδω και στο εξής, στις διεμφυλικές γυναίκες που έχουν προχωρήσει στη μετάβαση μετά την εφηβεία, θα απαγορεύεται να μετέχουν στα γυναικεία αγωνίσματα -σε όλες τις κατηγορίες» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters, που προσθέτει ότι ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ άμεσα (από τις 17/7).

Σε αντίθεση με πολλές άλλες διεθνείς ομοσπονδίες, η UCI είχε αποφασίσει να επιτρέψει στις τρανς γυναίκες να μετέχουν σε αγωνίσματα γυναικών, υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατούν χαμηλά τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους. Στο μεσοδιάστημα, η Αμερικανίδα Οστιν Κίλιπς (στη φωτογραφία) έγινε η πρώτη διεμφυλική που νίκησε σε διεθνή αγώνα ποδηλασίας.

«Η ποδηλασία, ως άθλημα, δραστηριότητα αναψυχής ή μέσο μετακίνησης, είναι ανοιχτή σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των διεμφυλικών ατόμων… Παραταύτα, είναι καθήκον μας να εγγυηθούμε, πάνω απ’ όλα, ίσες ευκαιρίες για όλους τους συμμετέχοντες σε ποδηλατικές διοργανώσεις. Δεδομένου ότι η υπάρχουσα επιστημονική γνώση δεν εγγυάται μία τέτοια ισότητα ευκαιριών μεταξύ διεμφυλικών γυναικών και εκ γενετής γυναικών, δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψουμε στις πρώτες να αγωνίζονται στις κατηγορίες γυναικών» καταλήγει η ανακοίνωση της UCI.