Ο Ολυμπιακός πέρασε και από το «Λα Φοντέτα» όπου στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της Euroleague νίκησε με 92-85 τη Βαλένθια. Ήταν η 7η σερί επιτυχία του. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα βελτίωσε το ρεκόρ της σε 18-7 και παραμένει μόνη πρώτη στην κατάταξη της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός άρχισε το ματς με τους Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Φαλ, ενώ η βασική 5άδα των γηπεδούχων αποτελούνταν από τους: Πρέπελιτς, Τζόουνς, Κλαβέρ, Γουέμπ και Ντούμπλιεβιτς. Το παιχνίδι είχε καταιγιστικό ρυθμό στην αρχή του με τη Βαλένθια να παίρνει προβάδισμα 10-4 κι έπειτα 15-9 στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου, με τους Ντούμπλιεβιτς και Πρέπελιτς να «εκτελούν» από την περιφέρεια.

Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν… απούσα και η κατάσταση έγινε χειρότερη με τη Βαλένθια να παίρνει κεφάλι στο σκορ με 21-9 και πρακτικά να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ. Τουλάχιστον κατάφερε να… μακιγιάρει το αποτέλεσμα λίγο πριν το φινάλε 25-15.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός γύρισε το… διακόπτη. Ο Κώστας Σλούκας βελτίωσε την επιθετική λειτουργία της ομάδας, ο Κώστας Παπανικολάου την «κουβάλησε» στο σκοράρισμα (13 πόντοι στο α’ μέρος), όλοι οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν πολύ καλή άμυνα και η διαφορά των δέκα πόντων εξαφανίστηκε (25-25, δυόμιση λεπτά μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου).

Η Βαλενθια, όμως, άλλαξε τα… φώτα του Ολυμπιακού στη συνέχεια. Το 25-25 έγινε 35-25 πολύ γρήγορα και οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πατούν το… γκάζι με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να αντιδράσει, αφού έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο (11 στο α’ μέρος). Ό,τι πήγαινε μέσα… έγραφε για τις «νυχτερίδες» με τον Πρέπελιτς να είναι εντυπωσιακός, τον Ντούμπλιεβιτς, τον Κλαβέρ και τον Χάρπερ να…σιγοντάρουν και γενικά την επίθεσή τους να βγάζει… φωτιές (9/19 τρίποντα στο α’ μέρος). Το σκορ έγινε 45-30, προτού ο Ολυμπιακός «ξυπνήσει» και μειώσει στους δέκα.

Γύρισε ξανά το… διακόπτη

Η 3η περίοδος άρχισε με «μονομαχία» Πρέπελιτς – Γουόκαπ. Έβαλαν από πέντε πόντους στα πρώτα δύο λεπτά. Ο άσος της Βαλένθια, όμως, στη συνέχεια υπέπεσε στο 4ο φάουλ του κι αυτό αναμφίβολα μείωσε την πίεση προς την άμυνα του Ολυμπιακού. Ένα γκολ – φάουλ του Παπανικολάου μείωσε τη διαφορά στους επτά (50-43, 6′:30” περίπου από τη λήξη), ο Βεζένκοφ την έριξε στους πέντε, ο Γουόκαπ πήγε τον Ολυμπιακό σε απόσταση αναπνοής με τρίποντο (50-48, 5′ πριν τη λήξη) κι ο Βεζένκοφ ισοφάρισε (50-50).

Ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει μομέντουμ, γύρισε και πάλι το διακόπτη, η Βαλένθια δεν μπορούσε να σκοράρει χωρίς τον Πρέπελιτς κι ΜακΚίσικ έγραψε το 52-50 για τους «ερυθρόλευκους». Ο Γουόκαπ (13 πόντοι στην 3η περίοδο) συνέχισε να «πυροβολεί» από απόσταση (55-52) και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε τα ηνία με τον ΜακΚίσικ να σημειώνει δύο τρίποντα για το 65-58 και την ολοκλήρωση ενός «μαγικού» 10λεπτου με επιμέρους σκορ 30-13 υπέρ των «ερυθρόλευκων».

Ο Ολυμπιακός ήταν πια ασταμάτητος. Περιόρισε τα λάθη του, έβρισκε συνεχώς σωστές επιλογές στην επίθεση. Ο Παπανικολάου δεν είχε αντίπαλο, ο Σλούκας και ο Βεζένκοφ τον υποστήριξαν αποτελεσματικά, η άμυνα έκλεινε χώρους και δεν έδινε εύκολες προσπάθειες στους Ισπανούς. Όλα αυτά μέχρι τα μισά της 4ης περιόδου.

Η επιστροφή του Πρέπελιτς (δύο τρίποντα και μια ασίστ σε δύο λεπτά αφότου μπήκε), αλλά και το γεγονός πως ο Μπαρτζώκας δεν έδωσε ανάσες για μεγάλο χρονικό διάστημα στους Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ, κράτησαν «ζωντανό» το ματς. Ο Βεζένκοφ, όμως, είχε… καύσιμο στο ντεπόζιτο. Έβαλε επτά σερί πόντους (80-69, 3′ 30” πριν το τέλος) και κράτησε τη Βαλένθια σε απόσταση. Ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε έξυπνα τα τελευταία λεπτά κι έφτασε σε μια ακόμη σημαντική νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 25-15, 45-35, 58-65, 85-92

ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Άλεξ Μουμπρού): Χάρπερ 11 (1), Κλαβέρ 8 (2), Πρέπελιτς 21 (5), Πραντίγια, Ουέμπ 14 (4), Λόπεθ-Αροστεγί 2, Τζόουνς 5, Ράντεμπάουχ 7 (1), Έβανς, Ντούμπλιεβιτς 9 (3), Αλεξάντερ 2, Ριβέρο 6

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 13 (3), Κέιναν 7 (1), Λαρεντζάκης, Φαλ 5, Σλούκας 10 (1), Βεζένκοφ 20 (1), Παπανικολάου 22 (4), Μπολομπόι, Πίτερς, Μπλακ 4, ΜακΚίσικ 11 (3)