Το Μουντιάλ 2022 ήταν το πιο πολυσυζητημένο πριν καν αρχίσει και είναι δεδομένο ότι θα είναι πολυσυζητημένο και μετά το τέλος του, είτε επειδή το κατέκτησε η Αργεντινή του Μέσι, είτε επειδή είδαμε τον ενδεχομένως καλύτερο τελικό της ιστορίας, είτε επειδή οι Άραβες θα έχουν σίγουρο τον τρόπο ώστε να πείσουν τα διεθνή ΜΜΕ και τους «ειδικούς» να συνεχίσουν να μιλάνε γι’ αυτό και να το αποθεώνουν, αφού ήταν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο όχι καθαρά αθλητικό αλλά και πολιτικό…

Η αλήθεια είναι ότι είδαμε καλό ποδόσφαιρο. Ότι έγιναν θεαματικά παιχνίδια, ότι είχαν ένταση ως το τέλος, ότι υπήρχε η αίσθηση ότι οι ομάδες θα μπορούσαν να παίζουν και… δύο παρατάσεις, αν χρειαζόταν, χωρίς να κουραστούν. Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι, γιατί όλο αυτό έγινε επειδή για πρώτη φορά οι παίκτες δεν πήγαν εξαντλημένοι από την κούραση όλης της σεζόν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι πιθανό, επομένως, στη FIFA να αρχίσουν να κάνουν περίεργες σκέψεις και να καθιερώσουν σιγά-σιγά το… χειμωνιάτικο Μουντιάλ.

Το να σκεφτούν, άλλωστε, να μειώσουν τους αγώνες που δίνουν οι παίκτες μέσα στη σεζόν, πολλοί εκ των οποίων είναι εντελώς ανούσιοι, δεν θα τους περάσει από το μυαλό. Και η απάντηση στο «γιατί» είναι απλή: Λεφτά. Πολλά λεφτά. Αυτά, άλλωστε, είχαν ως αποτέλεσμα να αναθέσει η FIFA τη διοργάνωση στο Κατάρ, το οποίο δεν είχε, δεν έχει και ποτέ δεν πρόκειται να αποκτήσει ποδοσφαιρική παράδοση ή αγάπη για το άθλημα. Έχει αποκτήσει, όμως, κάτι άλλο: Την Παρί Σεν Ζερμέν, μια ομάδα μισθοφόρων, η οποία είναι και ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Champions League.

Ο τελικός και ο νικητής που ήθελαν οι Άραβες

Μια ομάδα, στην οποία αγωνίζονται τα δύο μεγάλα αστέρια του Μουντιάλ 2022, οι δύο που μονομάχησαν στον τελικό για το τρόπαιο: Λιονέλ Μέσι και Κιλιάν Μπαπέ. Αν κάποιος ρωτούσε πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ για το ποιος θέλουν να δουν στον τελικό, θα απαντούσαν αυτούς τους δύο. Και επειδή μάλλον είναι καλοί άνθρωποι, ο Θεός ή η τύχη τα έφερε έτσι ώστε, κοίτα να δεις σύμπτωση, αυτοί οι δύο ήταν στον τελικό. Και το τρόπαιο πήγε σε αυτόν που το χρειαζόταν περισσότερο, αφού ο άλλος το είχε κατακτήσει πριν 4 χρόνια.

Η Αργεντινή επέστρεψε στην κορυφή του κόσμου, είναι για 3η φορά στην ιστορία της εκεί και για 2η υπάρχουν και κάποιες πολιτικές σκιές στην επιτυχία της. Για το 1978, βασικά, δεν υπάρχουν σκιές, υπάρχουν μόνο σκιές και ψάχνει κανείς να βρει λίγο… ήλιο. Σαν κι αυτό που έχει στη σημαία της. Για το φετινό, το Μουντιάλ 2022, οι σκιές προφανώς είναι μικρότερες, είναι υπό τη μορφή υποθέσεων ή ψιθύρων και όχι αποδεδειγμένων γεγονότων.

Κρίμα, πάντως, που η εικόνα που περίμεναν να δουν όλοι, τον Μέσι δηλαδή να σηκώνει το τρόπαιο, θα είναι για πάντα στιγματισμένη ως αυτή στην οποία για πρώτη φορά στην ιστορία των Μουντιάλ ο αρχηγός της νικήτριας δεν σήκωσε το τρόπαιο με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του αλλά με κάτι απροσδιόριστο που φοράνε οι Άραβες. Αυτοί που έχουν και τα λεφτά. Πολλά λεφτά. Και στη FIFA, όπως έλεγε και ο Μαραντόνα κάποτε και τον έκραζαν, έχουν μια αδυναμία σε αυτά…