Ο Παναθηναϊκός υπέστη την 8η ήττα του στη Euroleague και δεύτερη συνεχόμενη καθώς στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής έχασε με 74-68 από την Μπαρτσελόνα στο «Palau Blaugrana». Με ρεκόρ 6-8, οι «πράσινοι» υποχώρησαν κι άλλο στην κατάταξη χάνοντας έδαφος στην κούρσα για μια θέση στην 8άδα που οδηγεί στα πλέι οφ. Η Μπαρτσελόνα, πάλι, έφτασε στο 10-4 κι έπιασε τη Φενέρμπαχτσε στην κορυφή.

Ο Παναθηναϊκός ήταν κακός στην περιφερειακή του άμυνα, ενώ παράλληλα η Μπαρτσελόνα κυκλοφόρησε την μπάλα με σωστό κριτήριο και οι παίκτες της βρήκαν τα ελεύθερα σουτ. Και τα… έβαλαν. Στην πρώτη περίοδο, η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε 8/10 εύστοχα τρίποντα! Κόντρα σε μια τόσο αποτελεσματική αντίπαλο, όχι ο Παναθηναϊκός, αλλά κανείς στο επίπεδο της Euroleague δεν έχει τύχη. Η Μπάρτσα απέκτησε προβάδισμα 28-12.

Στη δεύτερη περίοδο, ο προπονητής του Παναθηναϊκού Ντέγιαν Ράντονιτς δοκίμασε διάφορα σχήματα και όταν ψήλωσε την ομάδα του κατάφερε να γίνει κάπως πιο ευέλικτη βάζοντας… φρένο στο ρυθμό της Μπαρτσελόνα, με μπροστάρη τον Ματέους Πονίτκα (7 π. στο α’ μέρος) και συμπαραστάτη τον Γιώργο Παπαγιάννη (6 π.). Όχι για πολύ, όμως. Οι Καταλανοί με το πλούσιο ρόστερ, προσαρμόστηκαν και δεν επέτρεψαν να τους ξεφύγει το ματς, με πρωταγωνιστές τους Νίκο Λαπροβίτολα (9 π.), Νίκολα Μίροτιτς (9 π.) και Τόμας Σατοράνσκι (8 π.). Έτσι, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με την Μπαρτσελόνα να βρίσκεται μπροστά με 13 πόντους (43-30).

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε με… ανοδική πορεία και την 3η περίοδο. Η άμυνά του βελτιώθηκε περαιτέρω. Η Μπαρτσελόνα «προσγειώθηκε» σουτάροντας σε πιο… γήινα ποσοστά και ως εκ τούτου οι «πράσινοι» κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά και μονοψήφιο αριθμό και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ενώ ο Αρτούρας Γκουντάιτς άρχισε να προσφέρει επιθετικά και στο… χορό μπήκε κι ο Ντουέιν Μπέικον αν και δεν ήταν σε καλή βραδιά (ωστόσο κέρδισε πολλά φάουλ που έφθειραν την άμυνα της Μπάρτσα).

Ωστόσο, αυτό που δεν επέτρεψε στην ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς να πλησιάσει περισσότερο και να κάνει την προσπέραση ήταν η κακή επίθεση και η αστοχία, κυρίως πίσω από τη γραμμή των 6,75μ. (3/17 έπειτα από τρεις περιόδους). Η Μπάρτσα μπήκε στην τελευταία περίοδο στο +11 (62-51).

Ο Παναθηναϊκός δεν το έβαλε κάτω. Έψαξε και βρήκε λύσεις, μείωσε ξανά τη διαφορά και περίπου τέσσερα λεπτά πριν από την λήξη του ματς «ροκάνισε» τη διαφορά στους πέντε πόντους, χάρη σε τρίποντο του Μαντζούκα. Κι αυτό έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στους «πράσινους». Μείωσαν στον πόντο (69-68) κι ενώ απέμεναν σχεδόν 3′ 30” στο ρολόι και έμοιαζε εφικτό ένα τεράστιο «διπλο».

Τότε, όμως, ο Τόμας Σατοράνσκι – όπως κι ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις λίγο νωρίτερα – τιμώρησε τον Παναθηναϊκό με τρίποντο κρατώντας την Μπαρτσελόνα στην επιφάνεια. Αντίθετα, «βύθισε» την ελληνική ομάδα. Το δίποντο του Κάλινιτς για το 74-68 42” πριν από την λήξη σηματοδότησε το φινάλε της προσπάθειας του «τριφυλλίου», που έβγαλε πάθος και καρδιά, αλλά πλήρωσε βεβιασμένες κινήσεις και το να μην πάει η μπάλα στον Παπαγιάννη στα τελευταία λεπτά (13 π., 9 ριμπάουντ), την κάκιστη πρώτη περίοδο και την αστοχία του από την περιφέρεια, ενώ έδειξε πως μπορεί να νικήσει την Μπαρτσελόνα στην έδρα της.

Τα 10λεπτα: 28-12, 15-18, 19-21, 12-17.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Ντα Σίλβα 5 (1) , Βέσελι 15, Κάλινιτς 10 (2), Σατοράνσκι 13 (1), Λαπροβίτολα 9 (3), Χίγκινς 3 (1), Τόμπι, Κούριτς, Γιοκουμπάιτις 3 (1), Μίροτιτς 14 (4), Νάτζι 2.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ντέγιαν Ράντονιτς): Π. Καλαϊτζάκης, Γουόλτερς 4, Λι 3 (1), Παπαγιάννης 13 (1), Γουίλιαμς 5 (1), Γ. Καλαϊτζάκης 2, Μπέικον 19, Πονίτκα 9, Γκουντάιτις 10