Η Γαλλία πήγε στο Μουντιάλ 2022 με στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πριν 4 χρόνια στη Ρωσία και απέχει πλέον δύο παιχνίδια από το να τα καταφέρει, αφού με γκολάρα του Τσουαμενί και ακόμη ένα γκολ του Ζιρού νίκησε με 2-1 την Αγγλία, η οποία είχε για σκόρερ και παράλληλα μοιραίο τον Κέιν, παίρνοντας την πρόκριση για τους «4», όπου την περιμένει το Μαρόκο.

Μετά τα αναγνωριστικά πρώτα λεπτά, στα οποία και οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να δώσουν στο παιχνίδι τον ρυθμό που ήθελαν, οι Τρικολόρ ήταν αυτοί που πατούσαν καλύτερα και από το 17′ αυτό το έδειχνε και το σκορ, αφού ο Τσουαμενί με τρομερί σουτ εκτός περιοχής έστειλε τη μπάλα στη γωνία για το 0-1. Ένα γκολ στο οποίο τα Λιοντάρια δεν είχαν απάντηση, παρά τις προσπάθειές τους.

Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ζήτησε πέναλτι στο 27′ για μαρκάρισμα του Ουπαμεκανό στον Κέιν αλλά το VAR έδειξε ότι ο Άγγλος φορ ήταν οριακά εκτός περιοχής και τελικά το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το σκορ πάντα στο 0-1, αφού ο Γιορίς ήταν σωστός τις λίγες φορές που χρειάστηκε να επέμβει, χωρίς πάντως να έχει απειληθεί ιδιαίτερα.

Στο β’ μέρος, όμως, απειλήθηκε και μάλιστα από νωρίς, αφού έκανε μεγάλη επέμβαση σε προσπάθεια του Μπέλιγχαμ για να μη γίνει το 1-1, το οποίο τελικά έγινε λίγα λεπτά αργότερα: Στο 53′ ο Σακά ανατράπηκε από τον Τσουαμενί, ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι και ο Κέιν εκτέλεσε στο 54′ και ισοφάρισε για την Αγγλία, η οποία πίστευε ξανά στην πρόκριση.

Μια πρόκριση στην οποία θα μπορούσε να πλησιάσει στο 72′ αλλά η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι μετά την κεφαλιά του Μαγκουάιρ. Εκεί θα μπορούσε να γίνει το 2-1 αλλά δεν έγινε, με αποτέλεσα λίγα λεπτά μετά και συγκεκριμένα στο 78′ να γίνει το 1-2 με την κεφαλιά του Ζιρού μετά τη… συστημένη σέντρα του Γκριεζμάν από αριστερά.

Κι όμως, οι Άγγλοι θα μπορούσαν να ισοφαρίσουν ξανά, αφού στο 82′, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, ο Ερναντέζ έκανε πέναλτι στον Μάουντ και ο Κέιν ανέλαβε ξανά την εκτέλεση, στο 84′, αλλά αυτή τη φορά έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ, με την ομάδα του να παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής και τη Γαλλία να παίρνει την πρόκριση για τους ημιτελικούς!

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς (90′ Γκρίλις), Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον (79′ Μάουντ), Ράις, Μπέλιγχαμ, Σακά (79′ Στέρλινγκ), Κέιν, Φόντεν (85′ Ράσφορντ).

Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ (79′ Κομάν), Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.