Η πρόκριση στον τελικό του τουρνουά της Ρώμης ήταν ούτως ή άλλως επιτυχία για τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος ήξερε ότι οι πιθανότητες για κατάκτηση του τροπαίου δεν ήταν με το μέρος του, αφού απέναντί του είχε τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Και το γεγονός ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για τον Έλληνα τενίστα φάνηκε και από το γεγονός ότι το πρώτο σετ το έχασε με 6-0, για να ακολουθήσει το 7-6 στο δεύτερο και η ήττα με 2-0 σετ.

Ήταν ο 20ος τελικός στην καριέρα του Τσιτσιπά, ο οποίος κυνηγούσε τον 9ο τίτλο του, ενώ ο Σέρβος από την άλλη πλευρά ήθελε τον τίτλο… Νο87. Και τον κατέκτησε μέσα σε 1,5 ώρα αφού ήταν εμφανώς καλύτερος από τον Έλληνα τενίστα, ο οποίος έζησε έναν εφιάλτη στο πρώτο σετ: 6-0. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχανε σετ με τέτοιο σκορ σε χώμα, τα έλεγε όλα για την απόδοση των δύο «μονομάχων».

Στο δεύτερο σετ ο Τσιτσιπάς ανέβηκε, έκανε μπρέικ και βρέθηκε να προηγείται με 3-1 και 5-3, αλλά εκεί ο Τζόκοβιτς έκανε μπρέικ για το 5-4, κράτησε το σερβίς του στη συνέχεια για το 5-5 και το σετ οδηγήθηκε με το 6-6 στο τάι μπρέικ, όπου ο Σέρβος ήταν πιο ψύχραιμος.

Έτσι, με 2-0 σετ ο Τζόκοβιτς πανηγύρισε για 6η φορά την κατάκτηση του τουρνουά της Ρώμης, ενώ για τον Τσιτσιπά έμεινε η πολύ καλή πορεία του, ως επιβεβαίωση της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται μέσα στο 2022.