Για αύριο Πέμπτη το μεσημέρι, όπου παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου συζητείται στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, μετατίθενται τα νεότερα για την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού, τόσο στο Βόλο, όσο και στη Λάρισα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τα πράγματα, όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή συζήτηση – ενημέρωση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο έως αδύνατο. Άλλωστε κάτι τέτοιο απορρέει και από το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης για επικοινωνία που είχε για το ίδιο θέμα με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που όπως όλα δείχνουν, είναι εκείνος που κρατά στα χέρια του την απόφαση για την εκταμίευση της πίστωσης των 150 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για τα Μεσογειακά Χωριά στο Βόλο και τη Λάρισα. Ειδικότερα στην ανακοίνωση του βουλευτή Μαγνησίας τονίζονται τα ακόλουθα: «Επανέλαβα στον Υπουργό Οικονομικών τη σημασία του έργου τόσο για την άρτια τέλεση των ΜΑ 2013 όσο και για τη στήριξη της ανάπτυξης της περιοχής. Σημείωσα επίσης ότι οιαδήποτε εναλλακτική λύση θα έχει και σημαντικό κόστος αλλά και πρόσκαιρη ωφέλεια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και σημείωσε ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδος θα ληφθεί σε συνεργασία με τον Υπουργό Πολιτισμού η τελική απόφαση ως προς τη διαθεσιμότητα ή μη των πιστώσεων. Ενόψει της τελικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών ανέλαβα, και με την ιδιότητα του πρώην Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων, να του παραθέσω λύσεις που θα βοηθήσουν ώστε η απόφαση του Υπ. Οικονομικών να είναι υπέρ του έργου. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίσθηκε σχετική συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΕΜΑ».

Ενημέρωση από το δήμαρχο

Το θέμα της κατασκευής των Μεσογειακών Χωριών στο Βόλο και τη Λάρισα εισήχθη στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος «Ενημέρωση του Σώματος» από το Δήμαρχο Αλέκο Βούλγαρη. Ο τελευταίος έκανε μία μικρή αναδρομή στις καθυστερήσεις και στις παλινωδίες που υπήρχαν τόσο από την προηγούμενη, όσο και από τη σημερινή Κυβέρνηση, στο θέμα των Μεσογειακών Αγώνων. Ακόμη ο κ. Βούλγαρης έκανε αναφορά στη σημερινή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί με πρωτοβουλία του στο γραφείο του με τη συμμετοχή των βουλευτών, του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Βόλου και του νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των τοπικών φορέων, σε μία ύστατη προσπάθεια, όπως είπε, να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις μέσα από την ένταξή τους σε συγκεκριμένους κωδικούς για τα έτη 2011, 2010 και 2012. Χωρίς κωδικό το έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί, είπε ο Δήμαρχος Βόλου, για να προσθέσει ότι δύο είναι τα βήματα προκειμένου να κατασκευαστούν τα Μεσογειακά Χωριά. Το πρώτο βήμα είναι η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου του προϋπολογισμού από τη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων που θα συγκληθεί μεθαύριο Πέμπτη και στην οποία θα είναι παρών και ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σημειώνεται πως εισηγητής του Σ/Ν από την πλευρά του ΛΑΟΣ είναι ο βουλευτής του κόμματος στο Νομό Μαγνησίας και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου Π. Μαρκάκης. Το δεύτερο και τελευταίο βήμα είναι η ψήφιση και έγκριση του προϋπολογισμού από την Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν το κλείσιμο των εργασιών της τελευταίας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

Ο δήμαρχος Βόλου είπε ακόμη για την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού τόσο στο Βόλο, όσο και στη Λάρισα, δεν υπάρχουν τα τεύχη δημοπράτησης, για τα οποία σύμφωνα με την Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Κωτίδου απαιτείται ένα διάστημα 1½ – 2 μήνες πριν τη δημοπράτηση και την ανάδειξη αναδόχου. Κλείνοντας ο Δήμαρχος Βόλου επανέλαβε ότι χωρίς Μεσογειακό Χωριό δεν μπορούν να γίνουν Μεσογειακοί Αγώνες, ενώ σημείωσε ότι οι όποιες κυβερνητικές ανακοινώσεις καλό είναι να γίνουν μέχρι το α΄ δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς το τριήμερο 11-12 και 13 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ μαζί με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Οι μειοψηφίες

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κυρ. Μήτρου ήταν απαισιόδοξος στις εκτιμήσεις του, προεξοφλώντας ότι οι όποιες αποφάσεις για τους Μεσογειακούς έχουν ήδη ληφθεί . Δεν ήταν, τόνισε, τόσο στις προθέσεις της σημερινής, όσο και στις προθέσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, να διοργανωθούν οι Αγώνες στο Βόλο και τη Λάρισα. Ακόμη και απευθείας να δοθεί σε κάποια εταιρία η κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού, η τελευταία δεν προλαβαίνει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτρου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ κ.. Κ. Νίκου κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δημιούργησε ευφορία και υψηλές προσδοκίες στην τοπική κοινωνία από τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων στο Βόλο και τη Λάρισα και είπε ότι καλό θα ήταν αντί για Ολυμπιακούς και Μεσογειακούς Αγώνες να δοθεί το βάρος στο λαϊκό αθλητισμό. Στα αξιοσημείωτα τέλος και η πρόταση Πατσιαντά που κάτω από τις προϋποθέσεις που έχουν διαμορφωθεί θα ήταν σκόπιμο να δοθεί στο δίπολο Βόλου – Λάρισας το ποσό των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να διατεθεί για έργα υποδομής στις δύο πόλεις. Οι Αγώνες δεν πρέπει να γίνουν χωρίς Μεσογειακό Χωριό. Δεν πρέπει να γίνουν Αγώνες μόνον ως αθλητικό γεγονός Είναι αστείο να λέμε ότι θα γίνουν αγώνες με τους αθλητές να μένουν σε κρουαζιερόπλοια. Ζητώ, είπε ο κ. Πατσιαντάς, να μας δοθεί το ποσό των 100.000.000 ευρώ ως αντίβαρο για τον εμπαιγμό που υπέστη για τρία χρόνια η τοπική κοινωνία και για τις παλινωδίες τόσο της σημερινής, όσο και της προηγούμενης Κυβέρνησης.

πηγή: Ταχυδρόμος