Η Ρόμα νίκησε την Κάλιαρι με γκολ του Σέρτζιο Ολιβέιρα. Ο ποδοσφαιριστής πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση. Στο ίδιο παιχνίδι, ντεμπούτο έκανε και ένας Έλληνας. Ο Δημήτρης Κεραμίτσης. Ποιος είναι ο 17χρονος που τον καλωσόρισε το Sky Italia αναφέροντας: «Μετά τον Δέλλα και τον Μανωλά, είναι η σειρά ενός άλλου Ελληνα αμυντικού».

Ο Δημήτρης Κεραμίτσης γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 2004 και ποδοσφαιρικά, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως γεννήθηκε χθες, 16 Ιανουαρίου 2022. Για πρώτη φορά ήταν σε αποστολή επαγγελματικής ομάδας και για πρώτη φορά αγωνίστηκε. Έστω ως αλλαγή στις καθυστερήσεις. Επιτυχία είναι και ειδικά όταν ο προπονητής που σου δίνει αυτή τη δυνατότητα είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο. «Η καλύτερη ημέρα της ζωής μου, να κάνω περήφανο τον κ. Μουρίνιο», δήλωσε ο 17χρονος. Ο Πορτογάλος, όπως απέδειξε, πιστεύει στον μικρό. Τον έχει ξεχωρίσει στην Primavera των «τζαλορόσι», η οποία παραδοσιακά βγάζει παίκτες. Άλλοι από αυτούς κάνουν μεγάλη καριέρα, άλλοι μικρότερη. Είναι, πάντως, καλό σχολείο και ο 17χρονος Ελληνας δείχνει να μαθαίνει γρήγορα. Αν δεν συνέβαινε αυτό, άλλωστε, δεν θα είχε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 9 συμμετοχές μέχρι στιγμής. Και ο προπονητής που του έχει δώσει αυτές τις συμμετοχές, είναι ο Αλμπέρτο Ντε Ρόσι. Ο πατέρας του Ντανιέλε. Αυτός που τον είδε στην αμέσως μικρότερη ηλικιακά ομάδα των «τζαλορόσι» και τον ζήτησε στην Primavera. Κάτι θα είδε κι αυτός, δεν μπορεί να κάνουν όλοι λάθος.

Από τον Άρη και τον ΠΑΟΚ, στην Ιταλία μέσω Ολλανδίας και Σκωτίας

Αυτό, όπως φαίνεται, μάλλον το έκαναν οι ελληνικές ομάδες που δεν τον κράτησαν. Και δεν αναφερόμαστε στη Νίκη Ευκαρπίας, στο Πανόραμα ή στον Θερμαϊκό, από τις οποίες πέρασε. Αναφερόμαστε στους Άρη και ΠΑΟΚ, στα τμήματα υποδομής των οποίων υπήρξε ο Κεραμίτσης. Εκεί, όμως, δεν τον ξεχώρισαν. Έτσι, όπως αναφέρει το italians.gr, ο πατέρας του δεν άργησε να πάρει την απόφαση: Εξωτερικό. Αρχικά Ολλανδία για τη Βίλεμ, στη συνέχεια Σκωτία για τη Ρέιντζερς. Ο μικρός άφησε καλές εντυπώσεις, τόσο ώστε οι Σκωτσέζοι να θέλουν να τον αποκτήσουν. Η πανδημία, όμως, έφερε τα πάνω-κάτω και το θέμα δεν προχώρησε. Ίσως επειδή ήταν της μοίρας του γραφτό να καταλήξει στην Ιταλία. Και όχι απευθείας στη Ρώμη…

Με ύψος 1,90 μ. και με καλό χειρισμό της μπάλας, οι Ιταλοί σκάουτ είδαν σε αυτόν έναν αμυντικό που μπορεί να εξελιχθεί. Δεν αποτέλεσε έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2020 κλήθηκε για δοκιμή στην Έμπολι. Πήγε, εντυπωσίασε, συμφώνησε και ένα χρόνο μετά ήρθε η… προαγωγή. Ο Κεραμίτσης έγινε στόχος της Ρόμα, η οποία πάντα παρακολουθεί εξονυχιστικά τους πιτσιρικάδες. Και αφού τον ξεχώρισε, δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να τον πείσει να υπογράψει σε αυτό. Κάτι που έκανε τον Αύγουστο του 2021, πριν κάτι μήνες δηλαδή. Και πριν καν συμπληρώσει χρόνο εκεί, πριν καν ενηλικιωθεί, ο Μουρίνιο τον κάλεσε στην 1η ομάδα για αγώνα της Serie A.

Θα το έκανε αν δεν υπήρχαν προβλήματα με τις απουσίες; Πιθανώς όχι. Το γεγονός ότι όχι μόνο τον είχε στην αποστολή αλλά τον έβαλε να παίξει κιόλας, έστω στις καθυστερήσεις, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει ντεμπούτο ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, δείχνει πως είναι όντως ταλέντο. Και αυτό δεν είναι πιθανότητα αλλά βεβαιότητα.