Ένα εκατομμύριο και 200 χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση από την ασφάλεια ζωής του και 46 μήνες στη φυλακή. Αυτές είναι οι δύο όψεις της ιστορίας του Γιανίκ Καμπά, πρώην ποδοσφαιριστή της Σάλκε από το Κονγκό, ο οποίος «πέθανε», έπειτα… αναστήθηκε και τώρα καταδικάστηκε μαζί με τη σύζυγό του, με την οποία ήταν μαζί στα καλά, αλλά και στα δύσκολα.

Στις 27 Ιοανουαρίου του 2016 στη Γερμανία δημοσιεύθηκε ένα μακροσκελές άρθρο στη μνήμη του Γιανίκ Καμπά, ενός 29χρονου άνδρα, ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο σε τροχαίο δυστύχημα στο Κονγκό, τη χώρα του.

Ο Καμπά γεννήθηκε το 1986 και δέκα χρόνια μετά βρέθηκε στη Γερμανία με τους γονείς του. Όλοι μετανάστες για να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο. Εκεί άρχισε να κλωτσάει την μπάλα και το 2003 μπήκε στην ακαδημία της Σάλκε. Η παρουσία του στην ομάδα, δε, τον γλίτωσε από την απέλαση από τη Γερμανία. Στους «βασιλικούς μπλε» είχε συμπαίκτες τον νυν τερματοφύλακα της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας, Μάνουελ Νόιερ, καθώς και τον πρώην αρχηγό της Σάλκε, Μπένεντικτ Χέβεντεζ. Έπαιζε ως δεξιός αμυντικός και θεωρούνταν ικανός να παίξει στην Bundesliga. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά συνέχισε να παίζει μπάλα στη Γερμανία. Την εποχή του «θανάτου» του έπαιζε σε μικρές κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου και πιο συγκεκριμένα στην ομάδα Χουλζ.

Τον Μάιο του 2020, ο Καμπά έγινε και πάλι θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την Bild, ποτέ δεν είχε πεθάνει και στην πραγματικότητα ζούσε ακόμη στην περιοχή του Ρουρ και εργαζόταν σε επιχείρηση ενέργειας. Αυτό ώθησε τις αρχές του Έσεν να ερευνήσουν την υπόθεση. Διότι, ο Καμπά ήταν ασφαλισμένος και επωφελούνταν η σύζυγός του σε περίπτωση του θανάτου του. Θα λάμβανε 600.000 ευρώ και τα διπλάσια αν ο θάνατός του ήταν βίαιος και απροσδόκητος.

Οι αρχές, λοιπόν, άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι εκείνου του ταξιδιού στο Κονγκό τον Ιανουάριο του 2016. Υποτίθεται πως προτού «πεθάνει» ο Καμπά είχε δεχθεί επίθεση και τον είχε μείνει χωρίς χρήματα, τα έγγραφά του και το κινητό του. Θεωρήθηκε νεκρός στις 7 εκείνου του μήνα.

Η σύζυγός του πήρε τα χρήματα, αλλά μετά από λίγο καιρό ο Καμπά επέστρεψε στη Γερμανία. Άγνωστο το πότε, το πώς και με τι χαρτιά. Ωστόσο, βρήκε και δουλειά. Όσον αφορά στην αποκάλυψη της Bild κάποιος τον αναγνώρισε και το είπε παρόλο που είχε διακόψει την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Από τότε πέρασαν 18 μήνες κι αυτές τις μέρες το Δικαστήριο της Έσεν ανακοίνωσε την απόφασή του. Ο Γιανίκ Καμπά και η σύζυγός του, που στα δικαστικά αρχεία αναγράφεται ως Κριστίν φον Γκ., καταδικάστηκαν για απάτη.