Υπερδνειστερία. Μία λέξη που είναι πιο πιθανό να θυμίσει μία πάθηση παρά περιοχή στον πλανήτη. Η Σέριφ Τίρασπολ, η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας είναι ένα κλαμπ της Υπερδνειστερίας που δεν είναι αναγνωρισμένη πάρα μόνο από άλλες μη αναγνωρισμένες χώρες όπως η Αμπχαζία και φυσικά δεν έχει πρωτάθλημα, αλλά συμμετέχει στο πρωτάθλημα της χώρας από την οποία αποσχίστηκε. Μπερδευτήκατε; Καλωσήρθατε στον άκρως ενδιαφέρον κόσμο της Σέριφ Τιρασπόλ και της ξεχωριστής ιστορίας της.

Την συγκεκριμένη ιστορική αναδρομή μπορεί να έκανε και ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Κάρλο Αντσελότι μετά το μεγαλειώδες κάζο (ή την τεράστια επιτυχία, ανάλογα από ποια σκοπιά το βλέπει ο καθένας) που έπαθε η ομάδα του από την Σερίφ την Τρίτη 28/9 καθώς ηττήθηκε με 1-2 στο Μπερναμπέου.

Σερίφ Τιρασπόλ

Η ομάδα μιας χώρας που δεν είναι αναγνωρισμένη και δεν έχει πρωτάθλημα

Με τη διάσπαση της Ε.Σ.Σ.Δ., η Μολδαβία ήταν μια από τις σοβιετικές δημοκρατίες που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Όλη η Μολδαβία; Όχι. Μια ολόκληρη περιοχή, σαν γαλατικό χωριό, η Υπερδνειστερία (που σημαίνει «πέρα από τον ποταμό Δνείστερο») δεν συμφωνούσε ιδιαίτερα, εξαιτίας του φόβου μιας πιθανής προσάρτησης της Μολδαβίας στη Ρουμανία.

Οι Μολδαβοί δεν ήταν εκεί η πλειοψηφία, καθώς υπήρχε μεγάλο ποσοστό Ρώσων, αλλά και άλλων εθνικοτήτων (κυρίως Ουκρανών). Οι κάτοικοι δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο (οι περισσότεροι δεν μιλούν καν «μολδαβικά», όπως ονομάζουν οι ίδιοι τα ρουμανικά) και ήθελαν να παραμείνουν Σοβιετικοί. Η Υπερδνειστερία αποφάσισε το 1990 να αποσχιστεί από τη Μολδαβία, προλαμβάνοντας πιθανή προσάρτησή της στη Ρουμανία (κάτι που δεν έγινε τελικά), με το όνομα Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Η απόσχιση δεν αναγνωρίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και με τη διάλυσή της Ε.Σ.Σ.Δ., οδηγηθήκαμε σε μια πολεμική σύρραξη μεταξύ της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας (με αρκετούς Σοβιετικούς στρατιώτες να βοηθούν εθελοντικά), με στόχο την ανεξαρτησία της.

Η σύρραξη σταμάτησε το 1992 και ακόμα και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση «κατάπαυσης του πυρός», ο πόλεμος με λίγα λόγια δεν έχει τελειώσει επίσημα. Σε πρόσφατο δημοψήφισμα το 97% των κατοίκων τάχθηκαν υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Παρόλο που δεν έχει σύνορα μαζί της…

Υπερδνειστερία

Αν θέλεις λαθρεμπόριο όπλων διάβαινε

Η Υπερδνειστερία μοιάζει να έχει κολλήσει στον χρόνο, στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, σαν να μην την έχουν ενημερώσει για τη διάλυσή της. Tο σφυροδρέπανο κυματίζει στη σημαία της, είναι γεμάτη με παλιά καλά γνήσια σοβιετικά μνημεία, προτομές του Λένιν και δρόμους με ονόματα της περιόδου. Περίπου 40.000 τόνοι οπλισμού και πυρομαχικών του σοβιετικού στρατού έμειναν στη χώρα μετά τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ. και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται… πρωτεύουσα στο λαθρεμπόριο όπλων χάρη στη χαλαρή αστυνόμευση των συνόρων της με την Ουκρανία. Η χώρα είναι αρκετά φτωχή και οι συνθήκες όχι οι καλύτερες δυνατές, κυρίως εξαιτίας της διαφθοράς.

Σερίφ Τιρασπόλ

Οι πρόεδροι της ομάδας της Σέριφ είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την πολιτική ιστορία της χώρας μιας και το μπραντ «Σέριφ» είναι σχεδόν συνώνυμο με… κάθε πτυχή της ζωής στο Τίρασπολ και στην Υπερδνειστερία.

Η Σέριφ είναι μια εταιρεία λίγο από όλα που ασχολείται σχεδόν με τα πάντα. Στο… portfolio της βρίσκονται ξενοδοχεία, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, τηλεοπτικός σταθμός, κατασκευαστική εταιρεία, διαφημιστική εταιρεία, αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, εταιρεία κινητής, εργοστάσια οινοπνευματωδών (με σπεσιαλιτέ τα κονιάκ και τα κρασιά), τραπεζικές υπηρεσίες, ιατρικό κέντρο, βαμβακερά υφάσματα και ρούχα, ξενοδοχειακό συγκρότημα, αναπαραγωγή οξύρρυγχου (για χαβιάρι) και πολλά ακόμα (με τις κακές γλώσσες να λένε ότι δεν είναι όλες τις οι ασχολίες πολύ νόμιμες).

Ο Βίκτορ Γκουσάν και ο Ίλια Καζμάλι είναι οι τυπικοί επιχειρηματίες στην μετάσοβιετική. εποχή. Δύο πρώην πράκτορες της KGB που βρήκαν την ευκαιρία και έγιναν entrepreneurs. Το 1993 ίδρυσαν την εταιρεία Σέριφ, αρχικά ως εταιρεία security, που γιγαντώθηκε, και τέσσερα χρόνια αργότερα την ομάδα με το ίδιο όνομα.

Οι εκάστοτε πρόεδροι της Υπερδνειστερίας είχαν και σχέση με την εταιρεία της Σέριφ καθώς και με την ομάδα. Ακολουθώντας το μοντέλο πολλών ιδιοκτητών ομάδων παγκοσμίως οι οποίοι χρησιμοποιούν τα κλαμπ ως οχήματα για τα επιχειρηματικά και πολιτικά τους συμφέροντα. Πολύ συχνά διαπλεκόμενα και… σκοτεινά.

Απόλυτη κυριαρχία στο πρωτάθλημα της χώρας… από την οποία αποσχίστηκε

Η Σέριφ Τιρασπόλ, με την ίδρυσή της, μπήκε στα πρωταθλήματα της Μολδαβίας. Της χώρας δηλαδή από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε η πρωτεύουσα Τίρασπολ. Όσο παράλογο και αν ακούγεται η Σέριφ όχι μόνο πήρε μέρος στο πρωτάθλημα της άλλης χώρας, αλλά έκανε τη διαφορά πολύ γρήγορα. Ανέβηκε αμέσως από τη Γ’ εθνική και μόλις το 1999 κατέκτησε το πρώτο της κύπελλο.

Από το 2001 και μετά κατέκτησε δέκα σερί πρωταθλήματα στη χώρα, ενώ έκανε και τρεις φορές το νταμπλ. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει χάσει το πρωτάθλημα της Μολδαβίας μόλις δύο φορές.

Το γήπεδό της χωράει 12.000 θεατές και λέγεται ότι είναι το πιο σύγχρονο κτίσμα της χώρας. Φέτος πέρασε για πρώτη φορά στους ομίλους και η ιστορία συνεχίζεται.