Παίζοντας πολύ καλό μπάσκετ κατά διαστήματα και περιορίζοντας τα «κενά» στο παιχνίδι της, η Εθνική επικράτησε 76-72 της Τουρκίας στην Πόλη κι έκλεισε με μια πολύ καλή τονωτική ένεση τα φιλικά προετοιμασίας εν όψει Μουντομπάσκετ.

Ασταμάτητη στο ανοιχτό γήπεδο η ελληνική ομάδα, βελτιωμένη στο επιθετικό κομμάτι, αλλά ήταν άστοχη από μακριά (4/19 τρίποντα) και αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στα ριμπάουντ και την περιφερειακή άμυνα. Πρώτος σκόρερ ο Μπουρούσης με 16 πόντους, άριστος οργανωτικά ο Καλάθης, πολύ καλοί Πρίντεζης, Βουγιούκας και Αντετοκούνμπο.

Η αποστολή της Εθνικής επιστρέφει το Σάββατο στην Αθήνα και οι παίκτες θα έχουν ρεπό το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Δευτέρα θα αρχίσουν ξανά οι προπονήσεις μέχρι την Τετάρτη, όταν θα γίνει η αναχώρηση για τη Σεβίλλη.

Το ματς

Με ψηλό σχήμα, το οποίο αποτελούσαν οι Καλάθης, Βασιλειάδης, Αντετοκούνμπο, Πρίντεζης και Μπουρούσης, άρχισε το παιχνίδι η Εθνική. Το ξεκίνημα ήταν κάκιστο, με την ελληνική ομάδα να είναι ευάλωτη στο πικ εν ρολ και τα μακρινά σουτ και την Τουρκία να φτάνει στο 11-0. Μετά το τάιμ άουτ του Φώτη Κατσικάρη, ήρθε η αφύπνιση, ο Μπουρούσης έσπασε το ρόδι με τρίποντο μετά από 3:16 και με τον Καλάθη οδηγό εξαφάνισε σε τρία λεπτά τη διαφορά (13-13) χτυπώντας στο ανοιχτό γήπεδο. Οι αλλαγές, με τον Αντετοκούνμπο να περνά -ελλείψει Καϊμακόγλου στο «4»- αποσυντόνισαν αμυντικά την Εθνική, που βρέθηκε ξανά στο -7 (22-15), αλλά Ζήσης και Βουγιούκας μάζεψαν τη διαφορά στους τρεις στο τέλος της περιόδου, 22-19.

Η άμυνα βελτιώθηκε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ωστόσο η επίθεση ήταν δυσλειτουργική από τη ζώνη των Τούρκων. Ένα ξέσπασμα των γηπεδούχων με κορυφαίους τους Πρέλτζιτς και Ακιόλ έφερε τη διαφορά στο 35-26, αλλά όπως και στο πρώτο δεκάλεπτο η γαλανόλευκη αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά. Ο Πρίντεζης σκόραρε, η Εθνική έτρεξε και ένα 9-0 έφερε την ισοπαλία (35-35), ενώ με ένα απίθανο καλάθι του εξαιρετικού Μπουρούση απέναντι στο θεόρατο Ασίκ έκλεισε το πρώτο μέρος σε απόλυτη ισορροπία.

Με Καλάθη, Βασιλειάδη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Βουγιούκα μπήκε στο δεύτερο μέρος η Εθνική κι έχοντας τον έλεγχο πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (39-43), ενώ χτυπώντας σε κάθε ευκαιρία σε ανοιχτό γήπεδο βρέθηκε και στο +6 (51-57). Δυο στιγμές περιφερειακής ολιγωρίας επέτρεψαν σε Πρέλτζιτς και Τουντσερί να «πυροβολήσουν» από μακριά και να φέρουν το ματς στα ίσα, 57-57.

Η καλή εικόνα της Εθνικής, με σταθερά «ψεγάδια» το πρόβλημα στα ριμπάουντ και την περιφερειακή άμυνα, συνεχίστηκε στην τέταρτη περίοδο. Ο θετικότατος ξανά Βουγιούκας βοήθησε την ελληνική ομάδα να πάρει ξανά τον έλεγχο και στα μισά του δεκαλέπτου η διαφορά έφτασε ξανά στους έξι (63-69) και ο ανεβασμένος Σλούκας πατώντας τη γραμμή των 6,75μ. έβαλε την ομάδα του για πρώτη φορά στο ματς στο +8 (65-73), 2:45 πριν το τέλος. Οι «γείτονες» πλησίασαν στους τρεις με βολές του Ασίκ στα 42’’ (72-75), οι χαμένες βολές του Μπουρούση κράτησαν ζωντανή την Τουρκία, αλλά ο Πρέλτζιτς τον μιμήθηκε και ο Βασιλειάδης από τη γραμμή με 1/2 «σφράγισε» τη νίκη.

Δεκάλεπτα: 22-19, 39-39, 57-57, 72-76.

Τουρκία (Αταμάν): Γκιουλέρ 4, Ερμίς 3, Χερσέκ 3, Πρέλτζιτς 18, Τουντσερί 6, Σαβάς 2, Γκονλούμ 5, Αρσλάν 9, Ασίκ 14, Ακιόλ 8, Μαχμούτογλου, Οσμάν 2, Μπαλμπάι, Αλντεμίρ.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 16, Ζήσης 7, Βασιλειάδης 3, Καλάθης 11, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 6, Σλούκας 4, Γιάνκοβιτς, Βουγιούκας 11, Πρίντεζης 13, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 5.

Πηγή: sport-fm.gr