Η UEFA άνοιξε (έστω και λίγο) τα χαρτιά της για την αναδιάρθρωση του Champions League από την σεζόν 2024-25, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την προσπάθεια δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League που ετοιμάζουν ορισμένες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, ή τουλάχιστον που χρησιμοποιούν αυτήν την ιδέα ως μοχλό πίεσης για να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία πρόκειται να θέσει προτάσεις για αλλαγή της μορφής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης από το 2024, στη σημερινή συνεδρίαση των 55 μελών της. Αυτό αναφέρει το Sky Sports, τονίζοντας θα εγγυηθεί στους συλλόγους περισσότερα παιχνίδια και έσοδα, όπως επιθυμούσαν οι ισχυροί σύλλογοι της γηραιάς ηπείρου.

Η νέα μορφή θα αυξήσει τον αριθμό των συλλόγων από 32 σε 36, με κάθε ομάδα εγγυημένα τουλάχιστον 10 παιχνίδια και με το στάδιο των ομίλων να αντικαθίστανται από ένα ενιαίο βασισμένο στο λεγόμενο «ελβετικό μοντέλο».

Πάντως, οι Λίγκες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τον αντίκτυπο περισσότερων αγώνων στις εγχώριες διοργανώσεις. Τα μέλη της ECA έχουν ήδη συναντηθεί για να συζητήσουν σχετικά με το σχέδιο. Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, τρεις σύλλογοι θα προκρίνονται βάσει του συντελεστή UEFA από προηγούμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ομάδες όπως για παράδειγμα η Ρεάλ Μαδρίτης, θα μπορούσαν να προκριθούν ακόμη και αν δεν τα είχαν καταφέρει μέσω του γνωστού μέχρι σήμερα τρόπου.

Μάλιστα, θεωρείται πιθανό ότι θα αλλάξει και το σύστημα για την πρόκριση τους «16», προκειμένου οι οκτώ πρώτες ομάδες στο ενιαίο πρωτάθλημα των 36 ομάδων να φτάνουν αυτόματα στη φάση νοκ-άουτ, ενώ οι επόμενες 16 ομάδες στη βαθμολογία θα παίζουν για τις οκτώ τελευταίες θέσεις.

Συνολικά θα υπάρχουν 225 αγώνες στη διοργάνωση σε σύγκριση με τους 125 που γίνονται τώρα.

Τα σχέδια για νέο Champions League δεν είναι καινούρια ιστορία. Ωστόσο, όσο περνούν οι ημέρες τόσο περισσότερα πράγματα έρχονται στο προσκήνιο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αναδιαμορφωθεί η διοργάνωση.