Στην ιστορία πέρασε η σεζόν 2019-20 για το NBA, με τους Λος Άντζελες Λέικερς να στέφονται πρωταθλητές για 17η φορά στην ιστορία τους, καθώς επικράτησαν των Μαϊάμι Χιτ με 106-93 στο Game 6, για να επιστρέψουν στην κορυφή έπειτα από δέκα χρόνια. Στον θρίαμβο των «Λιμνανθρώπων» καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο μεγάλος τους αστέρας, ο άνθρωπος που ξέρει να βγαίνει μπροστά στα μεγάλα παιχνίδια, όταν η μπάλα «καίει». Ο λόγος για τον ΛεΜπρον Τζέιμς.

Ο «Βασιλιάς» έγινε ο μόνος παίκτης που έχει πάρει τον τίτλο του MVP με τρεις διαφορετικές ομάδες. Παράλληλα, έβαλε στην τεράστια συλλογή του το βραβείο του κορυφαίου για τέταρτη φορά στην καριέρα του -όσα είναι δηλαδή και τα πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει.

Ο σχεδόν 36χρονος αστέρας έχει ζήσει σχεδόν τα πάντα στην τεράστια καριέρα του. Έχει αποθεωθεί, αλλά έχει γνωρίσει και πολύ σκληρή κριτική. Έχει γίνει αφίσα σε εκατομμύρια δωμάτια φίλων του μπάσκετ, αλλά έχει γίνει και… στόχος για όσους δεν τον συμπαθούν. Ωστόσο, τα όσα έχει καταφέρει εντός γηπέδων, δύσκολα μπορούν έστω και να τα φανταστούν πολλοί συναθλητές του. Εξίσου ενδιαφέρουσα, ωστόσο, είναι και τα όσα κάνει εκτός παρκέ, ή έστω στην προέκταση του αγωνιστικού χώρου.

Κάποιες από τα μέχρι πριν κάποιους μήνες άγνωστες πτυχές της ζωής του είχαν αποκαλυφθεί από ένα αφιέρωμα του ESPN. Κάποια άλλα, ίσως περισσότερο γνωστά, άρχισαν να γίνονται αντικείμενο ευρύτερης μελέτης από τους φιλάθλους του μπάσκετ, λόγω των όσων έχει καταφέρει ο ΛεΜπρον. Ειδικά τις τελευταίες ώρες, μετά τον τίτλο (και) με τους Λέικερς, τα αφιερώματα για εκείνον είναι αμέτρητα.

Ας δούμε μερικά πράγματα που ίσως να μην είναι και τόσο γνωστά για τον «Βασιλιά»…

Η έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς που έχει φιλοξενήσει μόνο αστέρες

Ο ΛεΜπρον δεν θα μπορούσε να μένει σε ένα απλό σπίτι. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι αγόρασε μια πολυτελή έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς. Πρόκειται για ένα ακίνητο με μεγάλη ιστορία και άμεσα συνδεδεμένο με χολιγουντιανούς σταρ. Ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1930 και ο πρώτος του ένοικος ήταν ο Σαρλ Μπουαγιέ, ένας θρυλικός Γαλλο-Αμερικανός ζεν πρεμιέ της εποχής.

Από τον Μπουαγιέ η έπαυλη πέρασε στα χέρια του Χάουαρντ Χιούζ, του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, ο οποίος το παραχώρησε στην Κάθριν Χέπμπουρν, τη δημοφιλή Αμερικανίδα ηθοποιό, η οποία ήταν για ένα διάστημα ήταν ερωμένη του Χιούζ.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αγόρασε την οικία από το -επίσης καλλιτεχνικό- ζεύγος της Λι Φίλιπ και του Γουίλιαμ Μπελ, με τελικό τίμημα τα 36,8 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, του έκανα και… έκπτωση 2,2 εκατομμύρια.

Η έπαυλη είναι σε μεσογειακό αρχιτεκτονικό στιλ, περιβάλλεται από μια έκταση 10.117 τετ. μέτρων, διαθέτει γήπεδο τένις, αίθρια, αυτόνομους ξενώνες και μια μεγάλη οβάλ πισίνα.

Το αναμμένο κεράκι στα αποδυτήρια

Ο Τζέιμς είναι ένα αθλητής που επενδύει πολλά στο να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Μια ματιά στο σώμα του αρκεί για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, εξίσου σημαντική για εκείνον είναι και η πνευματική προετοιμασία. Όπως είχε αποκαλύψει δημοσιογράφος του ESPN, ο ηγέτης των Λέικερς ανάβει πάντα ένα… κεράκι στα αποδυτήρια λίγο πριν την έναρξη ενός αγώνα.

«Στην αρχή ίσως ήταν λίγο περίεργο, διότι πρόκειται για κάτι νέο, κάτι που δεν υπήρχε στην συνήθειες μου. Αλλά, έγινα όλο και πιο άνετος με αυτό. Άρχισα να εξοικειώνομαι με τον εσωτερικό μου κόσμο, τα εσωτερικά πνεύματα και αυτού τους είδους τις ενέργειες. Πλέον, είναι κάτι που δουλεύει για εμένα», είχε σχολιάσει ο σούπερ σταρ.

Η διαδικασία αυτή είναι αποτέλεσμα του διαλογισμού που απασχολεί τον ΛεΜπρόν σε καθημερινή βάση για 15-20 λεπτά.

Η «ιεροτελεστία» με την κιμωλία

Εκτός από το κεράκι, υπάρχει και κάποια άλλη κίνηση που έχει συνδεθεί με τον Τζέιμς. Στα πρώτα του χρόνια στο ΝΒΑ, είχε εξελιχθεί σε… ρουτίνα η κίνηση με την κιμωλία, την οποία και -τριμμένη- σκορπούσε στον αέρα. Κάθε φορά που πλησίαζε στη γραμματεία, για να ακολουθήσει αυτή η «ιεροτελεστία», γινόταν χαμός.

Το όλο αυτό σκηνικό «κόπηκε» έπειτα από τους πρώτους δύο μήνες της αγωνιστικής περιόδου 2014-15. Τη θέση της πήρε κάτι διαφορετικό, που περιλαμβάνει και πάλι κιμωλία ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το τζάμπολ. Συγκεκριμένα, γεμίζει τα χέρια του με σκόνη, χτυπά μερικά παλαμάκια και ολοκληρώνει την κίνηση φυσώντας σε κάθε μία από τις δύο γροθιές του.

Δεν ανοίγει το Wi Fi και περιμένει πάντα κωδικό

Το γεγονός ότι Λι Φίλιπ και Γουίλιαμ Μπελ του έκαναν «σκόντο» 2,2 εκατ. δολάρια για την αγορά της έπαυλης δεν πρέπει να προκάλεσε έκπληξη σε ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά. Ο για πολλά χρόνια συμπαίκτης του στους Καβαλίερς και στυλοβάτης στα όσα πέτυχε στο Κλίβελαντ, Κέβιν Λοβ, είχε αποκαλύψει ότι ο «Βασιλιάς» είναι λίγο -έως πολύ- τσιγκούνης.

«Όταν παίζει εκτός των ΗΠΑ, δεν ανοίγει το τηλέφωνο του, παρά μόνο όταν υπάρχει WiFi. “Είναι ο πιο τσιγκούνης τύπος. Αρνείται να ενεργοποιήσει τo roaming για τα data. Και όπου πάμε, ρωτάει τον κωδικό για το WiFi», είχε πει. Άλλωστε, ένα γνωστό ρητό λέει πως όσοι έχουν πολλά χρήματα, τα προσέχουν και περισσότερο.

Πάντως, όταν χρειαστεί, δεν είναι καθόλου σφιχτοχέρης. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι δωρεές που έχει κάνει, στα πλαίσια της φιλανθρωπίας, όταν έχει παραστεί η ανάγκη να αδειάσει ένα τμήμα του τραπεζικού του λογαριασμού.

Μια κάμερα που τον ακολουθεί σχεδόν παντού

Ως ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών (σε όλα τα αθλήματα), αλλά και ένας άνθρωπος που γύρω του περιστρέφεται τεράστιο -και εμπορικό- ενδιαφέρον, το να τον ακολουθούν τα φώτα της δημοσιότητας, δεν φαντάζει καθόλου περίεργο. Άλλωστε, έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, τον ακολουθεί παντού μια κάμερα. Όχι από αυτές που καλύπτουν τα παιχνίδια των Λέικερς και καθημερινά το αγωνιστικό ρεπορτάζ της ομάδας του, αλλά μία ξεχωριστή που βιντεοσκοπεί σχεδόν όλες τις κινήσεις εντός και εκτός παρκέ. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα της εταιρείας SpringHill Productions σε συνεργασία με το ΝΒΑ.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, όπως συνέβη με τον Μάικλ Τζόρνταν και το «Last Dance», έτσι δεν αποκλείεται να δούμε κάτι αντίστοιχο με τον Μάικλ Τζόρνταν.