Ένα ακόμα απίστευτο και όμως ποδοσφαιρικό και ασφαλώς ελληνικό φαινόμενο καταγράφηκε τη Δευτέρα: Σύμφωνα με τα όσα αυτή τη στιγμή ΑΕΚ και Ολυμπιακός δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις μεταγραφές τους στον τελικό Κυπέλλου που ορίστηκε στις 30 Αυγούστου.

Μετά τη σημερινή απόφαση της ΕΠΟ η οποία όρισε τον τελικό Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού για τις 30 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος των ερυθρόλευκων, Τάκης Αγραφιώτης, ρώτησε στελέχη της ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης «με ποια ρόστερ θα έχουν δικαίωμα να παίξουν οι δύο αντίπαλοι». Και σαφή, ξεκάθαρη απάντηση δεν πήρε.

Ισως η ΕΠΟ αποφασίσει και γι’ αυτό το ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας (3/8), στην οποία θα συζητηθεί επίσης το θέμα της αναδιάρθρωσης και της ενδεχόμενης διεξαγωγής μπαράζ μεταξύ Ξάνθης και Απόλλωνα Σμύρνης για μια θέση στη Superleague 1.

 Η δήλωση-«καρφί» του Χούμπελ

To ζήτημα έθεσε κομψά, αλλά ξεκάθαρα και ο επικεφαλής της επιτροπείας των FIFA/UEFA στην Ελλάδα, Χέρμπερτ Χούμπελ, στη σημερινή δήλωσή του: «Όπως έχει ήδη επικοινωνηθεί, η FIFA και η UEFA υποστηρίζουν και συστήνουν σθεναρά την ολοκλήρωση όλων των εθνικών διοργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κυπέλλου Ελλάδας, προ της ολοκλήρωσης της τρέχουσας περιόδου και πριν από την 3η Αυγούστου, ημερομηνία που έχει γνωστοποιηθεί από την UEFA για την υποβολή των τελικών βαθμολογιών και των συλλόγων που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Επιπροσθέτως και λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεταγραφική περίοδος της σεζόν 2020-21 αρχίζει στην Ελλάδα στις 3 Αυγούστου, κάθε παιχνίδι της περιόδου 2019-20, το οποίο θα διεξαχθεί μετά από αυτή την ημερομηνία, θα μπορούσε να εκληφθεί ως αγώνας στον οποίο οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συνθέσεις που δημιουργούν για τη νέα περίοδο.  Αυτό θα απαιτήσει αλλαγές στους κανονισμούς της τρέχουσας περιόδου, γεγονός το οποίο, σε επίπεδο Αρχών, δεν επιτρέπεται».

Προς το παρόν, λοιπόν, και με την… ευρωπαϊκή βούλα, (επίσημη δήλωση Χούμπελ ότι το ορθό θα ήταν να διεξαχθεί ο τελικός Κυπέλλου μέχρι τις 3 Αυγούστου), δεν γνωρίζουμε αν ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τους νέους παίκτες της σεζόν 2021-2022 σε διοργάνωση της σεζόν 2020-21. Πιθανότατα θα τους δοθεί αυτό το δικαίωμα, αλλά από την ΕΠΟ αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Πηγή: gazzetta.gr