Άλλη ομάδα σε σχέση με αυτή που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων προβλημάτισε με την εικόνα της στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα του Top 16. Οι «πράσινοι» νίκησαν εύκολα την Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ με 73-57 και έστειλαν σαφές μήνυμα πως… επέστρεψαν.

Άριστοι στην άμυνα και ώριμοι στην επίθεση οι «πράσινοι», με τον Διαμαντίδη να οδηγεί μαεστρικά (11 ασίστ) και πλουραλισμό στο σκοράρισμα, συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν το 2013 και ενθουσίασαν τους περίπου 15.000 φίλους τους που γέμισαν το κλειστό.

Πικ εν ρολ και… Άγιος ο Θεός

Ούκιτς, Διαμαντίδης, Ματσιούλις, Γκιστ και Λάσμε ήταν η πρώτη πεντάδα του Παναθηναϊκού, ενώ στον αντίποδα βρίσκονταν οι Λάνγκφορντ, Χάκετ, Τζεντίλε, Μέλι και Λαουάλ. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν δυναμικά στην επίθεση από το πρώτο λεπτό (5-2, 10-6). Όταν, δε, περιόρισαν τα λάθη και βελτίωσαν την άμυνά τους, άρχισαν να ξεφεύγουν στο σκορ. Με μόνιμο όπλο στην επίθεση το πικ εν ρολ, τον Διαμαντίδη να μοιράζει αφειδώς ασίστ σε Γκιστ και Λάσμε, αλλά και τον Ούκιτς να επιστρέφει ορεξάτος, η διαφορά έφτασε και στο +8 (20-12).

Σταθερά μπροστά

Ο Τζεντίλε, που αγωνιζόταν υπό το βλέμμα του… παλιόφιλου του Παναθηναϊκού, Νάντο, αποτελούσε τη μόνη πηγή κινδύνου για την άναρχη και άστοχη επιθετικά Αρμάνι. Έτσι παρότι οι «πράσινοι» δεν ήταν ανάλογα αποτελεσματικοί στην επίθεση, είχαν σταθερά τον έλεγχο στη δεύτερη περίοδο, φτάνοντας και στο +9 με τρίποντο του Φώτση απέναντι στη ζώνη που χρησιμοποίησε κατά διαστήματα ο Μπάνκι (25-16). Λάνγκφορντ και Μος «ζεστάθηκαν», έστω και με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να πλησιάσουν στους πέντε (32-27), αλλά ο Παναθηναϊκός αντέδρασε με έξι σερί πόντους του Μαυροκεφαλίδη και έκλεισε το ημίχρονο με 38-31.

Ξέφυγε

Οι γηπεδούχοι κράτησαν την Αρμάνι άποντη για τριάμισι λεπτά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκαν την αμυντική τους δουλειά στην άλλη πλευρά του παρκέ, αν και έφτασαν για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά με τρίποντο του Διαμαντίδη (41-31). Τα δύο μακρινά σουτ του Τζεντίλε κράτησαν «ζωντανή» την ομάδα του μειώνοντας στους έξι (43-37), αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα σερί 9-0 από πέντε πόντους του Κάρι, ένα καλάθι του Γκιστ κι ένα τρίποντο του Ούκιτς, εκτοξεύοντας τη διαφορά στο 52-37.

Πάρτι στο τέλος

Κάρι και Φώτσης πέτυχαν από πέντε πόντους στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου φέρνοντας τον Παναθηναϊκό στο 62-42 και βάζοντας πρόωρο τέλος στο ματς. Οι Ιταλοί εκμεταλλευόμενοι τη χαλάρωση των «πράσινων» πλησίασαν με διαδοχικές βολές στους 14 στα μέσα του δεκαλέπτου (62-48). Όμως οι συνεχείς τάπες του Λάσμε και το τρίποντο του Μπράμου (65-48) έκοψαν τη φόρα της Αρμάνι με τις δύο ομάδες να παίζουν στα τελευταία λεπτά για τη διαφορά.

Δεκάλεπτα: 20-14, 38-31, 52-40, 73-57.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης):
Μπράμος 6, Κάρι 10, Μπατίστ 1, Φώτσης 10, Ούκιτς 11, Λάσμε 7, Μαυροκεφαλίδης 6, Διαμαντίδης 5, Γκιστ 12, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 5.

Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο (Μπάνκι): Τζεντίλε 14, Τζίλι, Μέλι 5, Χάκετ 3, Κανγκούρ, Λάνγκφορντ 11, Σάμιουελς, Ουάλας 2, Λαουάλ 7, Μος 6, Τζέρελς 9.

Διαιτητές: Γκαρθία Ορτίθ (Ισπανία), Τσμίκιεβιτς (Πολωνία), Λάτισεβς (Λετονία).

Πηγή: Sport-fm.gr