Η νέα τροπολογία για τη φορολογία προκαλεί χαμόγελα στις διοικήσεις ΠΑΕ και ΚΑΕ…

Χαμόγελα έχει προκαλέσει σε όλους όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, η ψήφιση της τροπολογίας για τη φορολογία που πέφτει από το 45% στο 22% για συμβόλαια άνω των 40.000 ευρώ. Είναι μια σημαντική αλλαγή που μπορεί να δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα στις ομάδες – ανώνυμες εταιρείες και παράλληλα να τις επιτρέψει να προσελκύσουν πιο ακριβούς, άρα κατά πάσα πιθανότητα και καλύτερους, αθλητές.

Για να γίνει πιο κατανοητό το πόσο σημαντική είναι αυτή η αλλαγή και τι διαφορά μπορεί να κάνει, η ιστοσελίδα gazzetta.gr επικοινώνησε με λογιστές και ειδικούς επί του θέματος, οι οποίοι εξήγησαν πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Τι ίσχυε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019

Η φορολογία στα συμβόλαια των αθλητών άνω των 100.000 ευρώ επιβάρυνε πάρα πολύ τις διοικήσεις των ομάδων και το ταμείο τους.

Για να πάρει τα συμφωνηθέντα χρήματα ένας παίκτης, οι ομάδες πλήρωναν σχεδόν 2.5 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που θα κατέληγαν στην τσέπη του.

Στη συμφωνία θα έπρεπε να προσθέσουν 45% εφορία συν 10% φόρο αλληλεγγύης συν 10% έξοδα των ατζέντηδων, συν 1.1% φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και στην επιτροπή ανταγωνισμού συν 10% ως εισφορά αλληλεγγύης του επιχειρηματία αφού τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν στο ταμείο της ομάδας κι έπρεπε να τα βάλουν από την τσέπη τους οι ιδιοκτήτες.

Όλα τα παραπάνω ήταν επί των μικτών ποσών και όχι των καθαρών απολαβών.

Τι ισχύει από 01 Ιανουαρίου

Η φορολογία στα συμβόλαια των αθλητών άνω των 40.000 ευρώ επιβαρύνει πολύ λιγότερο τις διοικήσεις των ομάδων και το ταμείο τους.

Για να πάρει τα συμφωνηθέντα χρήματα ένας παίκτης, οι ομάδες θα πληρώνουν αρκετά λιγότερα χρήματα σε σχέση με την προηγούμενη φορολόγηση..

Στη συμφωνία πλέον θα προσθέτουν 22% εφορία συν 10% φόρο αλληλεγγύης (εδώ υπάρχει ασάφεια στο νέο νόμο την οποία θα εξετάσουμε παρακάτω) συν 10% έξοδα των ατζέντηδων, συν 1.1% φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και στην επιτροπή ανταγωνισμού συν 10% ως εισφορά αλληλεγγύης του επιχειρηματία αφού τα χρήματα αυτά δεν θα υπάρχουν στο ταμείο της ομάδας και θα πρέπει να τα βάλουν από την τσέπη τους οι ιδιοκτήτες.

Όλα τα παραπάνω είναι επίσης επί των μικτών ποσών και όχι των καθαρών απολαβών.

Παράδειγμα

Ας εξηγήσουμε με αριθμούς τι σημαίνει αυτή η νέα φορολογία και πως θα βοηθήσει τις ομάδες.

Με την παλιά φορολογία ένα συμβόλαιο του 1.000.000 για κάποιον παίκτη σήμαινε πως στον ιδιοκτήτη της ομάδας θα στοίχιζε περίπου 2.583.000 εκατομμύρια.

Με τη νέα φορολογία (και συμπεριλαμβανομένου του 10% του φόρου αλληλεγγύης ο οποίος είναι υπό αμφισβήτηση) το συμβόλαιο του 1.000.000 θα κοστίζει περίπου 1.746.500 ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για ένα σημαντικό πόσο το οποίο γλιτώνουν οι ομάδες το οποίο αγγίζει τις 836.000 ευρώ!

Εδώ να μπει ο απαραίτητος αστερίσκος αφού αν δεν πληρώσουν το 10% στον φόρο αλληλεγγύης θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το ποσό που θα γλυτώσουν.

Φυσικά αυτή η διαφορά όπως συμβαίνει με όλους τους φορολογούμενους θα φανεί το 2021 που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο στο κράτος για το έτος 2020.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr