Το Bleacher Report ταξίδεψε στην Ελλάδα για να συναντήσει τον Φεντερίκο Μακέντα. Ο Ιταλός στράικερ του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στη δεκαετία που συμπληρώθηκε από εκείνη την 5η Απρίλη του 2009 και την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παίζοντας τότε μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Τόλμησε και με το θράσος της ηλικίας του (17 ετών τότε), πέτυχε απίθανο γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Άστον Βίλα στο «Ολντ Τράφορντ» και χάρισε τη νίκη με το τελικό 3-2 σκορ. «Είχα τέτοια σιγουριά στον εαυτό μου, που είχα στείλει μήνυμα σε φίλο μου “αν μπω στο ματς, θα κάνω όλο το γήπεδο να χοροπηδάει”. Ήμουν… τρελόπαιδο τότε στα 17 μου. Ζήτησα την μπάλα από τον Γκιγκς στην περιοχή και πραγματικά δεν ξέρω γιατί μου την έδωσε. Όταν είδα τον αντίπαλο να κινείται μόνο στην πορεία της μπάλας, σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω την κοφτή κίνηση και να γυρίσω. Όταν σήκωσα το βλέμμα μου, η μπάλα ήταν στα δίχτυα…», θυμάται ο Μακέντα.

Για τη λανθασμένη νοοτροπία που είχε, λόγω και της έλλειψης πειθαρχίας, παραδέχεται πως «όσο έπαιζα στη Γιουνάιτεντ, θεωρούσα πως είμαι ανίκητος. Αντί να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά, άρχισα να μην προπονούμαι όπως θα έπρεπε. Ήταν θέμα νοοτροπίας της ηλικίας και της κατάστασης που βίωνα».

Όταν έπαιξε στη Σαμπντόρια, δίχως να καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, η ομάδα υποβιβάστηκε. Κοιτώντας προς τα πίσω -αν και δεν το προτιμά- ο 27χρονος επιθετικός είπε: «Νόμιζαν τότε ότι ήμουν μεγάλος παίκτης, επειδή είχα παίξει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δεν ήμουν. Και ήμουν μόλις 19 ετών…».

Στον απολογισμό του αντιλαμβάνεται όλα τα λάθη που έχει κάνει στην καριέρα του, αλλά θέλει να δείξει πως έχει βάλει μυαλό και σκέφτεται μονάχα το μέλλον και την… επαναφορά του ονόματός του όσο πιο ψηλά μπορεί να το τοποθετήσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Όταν στα 17 σου είσαι στην κορυφή και στα 25 σου δεν θέλει να σε πάρει καμία ομάδα, τότε ξεκάθαρα κάτι έχεις κάνει λάθος. Στα δύσκολα, αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις κάνει λάθη και έχεις ευθύνες για την κατάσταση που ζεις. Όταν κάτι δεν λειτουργεί υπέρ σου, πρέπει να βρεις τρόπο να κάνεις κάτι διαφορετικό για να προχωρήσεις μπροστά. Δεν υπήρξα ποτέ πιο fit από ό,τι είμαι τώρα. Έχω αλλάξει τα πάντα, από τη ζωή μέχρι και το πρόγραμμα προπόνησής μου.

Το όνειρό μου είναι να παίξω στην εθνική Ιταλίας. Βλέπω τον Κουαλιαρέλα που παίζει στα 36 του και λέω “γιατί να μην το καταφέρω κι εγώ”; Είμαι ακόμα μικρός και ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις ο παίκτης που πάντοτε ονειρευόσουν και μπορούσες να γίνεις. Θέλω να φτάσω ξανά στην κορυφή. Θα γίνει απίστευτη η ιστορία μου, αν μετά την κορυφή και τον… πάτο στον οποίο έφτασα, καταφέρω να επιστρέψω στο πιο ψηλό επίπεδο», είπε ο Μακέντα.

Μάλιστα, δεν φοβάται να… ανεβάσει τον πήχη τόσο πολύ, που να δηλώσει: «Από την ημέρα που έφυγα από την Αγγλία, δεν έχω επιστρέψει εκεί. Μακάρι να βρεθώ πάλι στο γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φορώντας τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια».

Όσο για τον τρόπο ζωής του στην Αθήνα, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρτίνα, αλλά και τον μικρούλη γιο τους, Λορέντσο, που είναι πλέον 2 ετών, δήλωσε ξεκάθαρα: «Όταν έχεις παιδί, αλλάζει όλη η ζωή σου και ο τρόπος που σκεφτόσουν. Σταματάς να νοιάζεσαι για ανούσια πράγματα που σε ενοχλούσαν σε νεαρότερη ηλικία. Απλά νοιάζεσαι για το παιδί σου. Αγαπώ τη ζωή μου αυτήν τη στιγμή».

Πηγή: gazzetta.gr