Έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη είναι η ΑΕΚ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κώστας Μανωλάς. Τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ στην Ευρώπη έχει χάσει την ταυτότητά της και κατρακυλάει στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.

Ο Κώστας Μανωλάς, όμως, εμφανίζεται πεπεισμένος πως φέτος η Ένωση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα κάνει μια καλή πορεία που έχουν ανάγκη τόσο οι παίκτες όσο και ο κόσμος της.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μανωλά στο «Goal»:

– Πώς αισθάνεσαι πριν το πρώτο σου ευρωπαϊκό παιχνίδι; Πώς περιμένεις τη πορεία της ΑΕΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ;

«Σίγουρα, είναι μεγάλη εμπειρία να αγωνίζεσαι στην Ευρώπη και σε ομίλους σημαντικών διοργανώσεων. Βρισκόμαστε σε έναν όμιλο που έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς αποτελείται από σημαντικούς αντιπάλους και πιστεύω πως θα γίνουν καλά ματς. Η Ζενίτ είναι μια σπουδαία ομάδα, με πολύ καλό ρόστερ, τεράστιο μπάτζετ και έναν εξαιρετικό προπονητή. Για εμένα, αλλά και για όλη την ομάδα, αυτό είναι ένα έξτρα κίνητρο για να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να φέρουμε την ΑΕΚ εκεί που της αξίζει».

– Πιστεύεις πως η ΑΕΚ μπορεί να έχει ουσιαστικές ελπίδες πρόκρισης απ’ αυτό τον όμιλο;

«Βέβαια. Έχουμε προετοιμαστεί πολύ καλά φέτος και πιστεύω πως αυτό δεν θα αργήσει να φανεί μέσα στο γήπεδο. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα, ένα πολύ δυνατό σύνολο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, έχουμε έναν πολύ καλό προπονητή, που έχει γνώσεις και εμπειρία. Έτσι, πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και στο τέλος θα περάσουμε εμείς μαζί με την Ζενίτ στην επόμενη φάση».

– Υπάρχει κάποιο παιχνίδι στη πορεία των ομίλων που θεωρείς «κλειδί» για την εξέλιξη της ΑΕΚ;

«Αναμφίβολα, πολλά θα κριθούν από το πρώτο παιχνίδι. Υποδεχόμαστε στην έδρα μας την Χάιντουκ και πρέπει να ξεκινήσουμε θετικά τη πορεία στους ομίλους. Πιστεύω, πως οι Κροάτες είναι ένας αντίπαλος στα μέτρα μας και μπορούμε να τους κερδίσουμε. Είναι το πρώτο ματς και πρέπει να ξεκινήσει καλά, για να αυξήσουμε τις ελπίδες μας για πρόκριση».

– Σε ανησυχεί η δυναμικότητα των αντιπάλων; Όπως η Ζενίτ, για παράδειγμα, έδωσε πολλά χρήματα για μεταγραφές;

«Το πιο σημαντικό είναι τι θα παρουσιάσει η κάθε ομάδα μέσα στο γήπεδο. Έχει αποδειχθεί, πως τα λεφτά που δίνει μια ομάδα για μεταγραφές, δεν αποτελούν πάντα εγγύηση επιτυχίας. Μην ξεχνάτε τη περυσινή περίοδο. Υπήρχαν στο ελληνικό πρωτάθλημα ομάδες που είχαν δώσει πολλά χρήματα για μεταγραφές, αλλά η ΑΕΚ με μικρότερο μπάτζετ ήταν καλύτερη μέσα στο γήπεδο. Η Ζενίτ είναι σίγουρα μια πολύ καλή ομάδα, ενδεχομένως καλύτερη από εμάς, με δεκαπλάσιο μπάτζετ. Όσο την έχω παρακολουθήσει έχω διαπιστώσει πως είναι μια ομάδα που έχει πολύ καλή τακτική συμπεριφορά, αλλά πιστεύω πως μέσα στην Αθήνα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να μας κερδίσει».

– Αντερλεχτ, Χάιντουκ, με αυτές θα παιχτεί η πρόκριση για την ΑΕΚ. Υπολογίζεις κάποια περισσότερο;

«Πρόκειται για δύο ομάδες με ισχυρή έδρα. Η Αντερλεχτ είναι καλύτερη ομάδα από την Χάιντουκ. Είναι ένα σύνολο με εμπειρία, έχει παίξει αρκετές φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ και αυτό μετρά. Θυμάμαι τις αναμετρήσεις με την ΑΕΚ πριν από λίγα χρόνια. Τότε, η ΑΕΚ είχε καταφέρει να σταθεί μέσα στο Βέλγιο και να πάρει ισοπαλία με το γκολ του Τσιρίλο, αλλά δεν έφτανε για να πάρει τη πρόκριση. Πιστεύω πως φέτος μπορεί να είναι διαφορετική η κατάληξη. Εμείς θα μονομαχήσουμε με την Αντερλεχτ για τη πρόκριση, αλλά νομίζω πως εμείς θα τα καταφέρουμε στο τέλος».

– Σας «λείπουν» από την ομάδα οι μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές και οι σπουδαίες πορείες στις διοργανώσεις;

«Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ δεν είχε τις επιτυχίες του παρελθόντος. Είναι κάτι που λείπει απ’ όλους μας. Και από τον κόσμο, που φαίνεται πως διψά για μια καλή ευρωπαϊκή πορεία. Πιστεύω, πως φέτος θα τους δώσουμε χαρά και θα οδηγήσουμε την ΑΕΚ εκεί που της αξίζει».

– Ονειρευόσουν τη στιγμή που θα αγωνιστείς σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με τη φανέλα της ΑΕΚ;

«Το πιο μεγάλο μου όνειρο ήταν να αγωνιστώ στην ΑΕΚ. Αυτό ήθελα από παιδί, αυτό ήταν η επιθυμία μου. Με την ΑΕΚ θέλω να κερδίσω τίτλους και να κάνουμε μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες. Από την ώρα που φοράω τη φανέλα της, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και ελπίζω πως αυτό θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια».

– Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις που έχεις από ευρωπαϊκές βραδιές της ΑΕΚ;

«Η πιο πρόσφατη, είναι η νίκη επί της Μίλαν με το γκολ του Ζούλιο Σέζαρ. Απίστευτη ατμόσφαιρα, πολύ μεγάλη επιτυχία. Κατά το παρελθόν, ήμουν μικρός αλλά έχω έντονες εικόνες και έχω ακούσει πολλές ιστορίες για τη μεγάλη νίκη επί της Ρέιντζερς που έφερε την ΑΕΚ για πρώτη φορά σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και από την ισοπαλία στο Παρίσι με την Παρί Σεν Ζερμέν λίγα χρόνια μετά».

– Καλές εμφανίσεις στους ομίλους μπορεί να προσελκύσουν ομάδες από το εξωτερικό. Είναι κάτι που θα σε ενδιέφερε ως προοπτική;

«Κάθε παίκτης θέλει να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Η ΑΕΚ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά έχει ενδιαφέρον η προοπτική της συμμετοχής σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Είναι κάτι που αποτελεί έξτρα κίνητρο για κάθε ποδοσφαιριστή».

– Στους προσεχείς αντιπάλους σου, υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής που περιμένεις με μεγαλύτερη ανυπομονησία;

«Κάθε παίκτης είναι επικίνδυνος και θέλει προσοχή. Αλλά αυτός που περιμένω με περισσότερο ενδιαφέρον είναι ο Λουκάκου της Αντερλεχτ. Πρόκειται για έναν 17χρονο σέντερ φορ, που απασχολεί μεταγραφικά όλα τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Πολύ καλοί παίκτες υπάρχουν και στην Ζενίτ. Ο Μπρούνο Αλβες είναι εξαιρετικός, όπως είδαμε στο παρελθόν όταν πέρασε και από την ΑΕΚ, αλλά έχει βελτιωθεί κι άλλο. Ο Φερνάντο Μέιρα ακόμα, ο Ντάνι και άλλοι. Αλλά πιστεύω πως αν εγώ και οι συμπαίκτες μου είμαστε καλά, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν».

– Τι έχει να αντιπαρατάξει η ΑΕΚ απέναντι σε αυτές τις ομάδες;

«Πρώτα απ’ όλα, μια καλοδουλεμένη ομάδα. Ένα σύνολο που λειτουργεί αρμονικά σε άμυνα και επίθεση. Ο προπονητής ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Πιστεύω πως φέτος θα μας βοηθήσουν σημαντικά και οι παίκτες με προσωπικότητα που υπάρχουν στο ρόστερ, όπως ο Δέλλας, ο Λυμπερόπουλος και ο Καφές, αλλά και ο Πατσατζόγλου. Έχουμε ακόμα παίκτες ποιότητας, όπως ο Τζιμπούρ, ο Σκόκο και νομίζω πως θα πάμε καλά».

– Προσδοκάς να αγωνιστείς σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, όπως συνέβη κάποιες φορές τα προηγούμενα χρόνια;

«Αυτό νομίζω πως θα εξαρτηθεί από εμάς. Αν κάνουμε μια καλή πορεία, ένα θετικό ξεκίνημα και έχουμε ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση, τότε και ο κόσμος θα είναι χαρούμενος και είμαι βέβαιος πως θα σταθεί στο πλευρό μας. Ο κόσμος της ΑΕΚ έχει αποδείξει πως είναι πάντα δίπλα μας. Εμείς τον χρειαζόμαστε. Είναι ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς να αγωνιζόμαστε μπροστά σε γεμάτο γήπεδο. Εχουμε έναν ακόμα συμπαίκτη στο πλευρό μας».

– Σας επηρέασε η αναταραχή που δημιουργήθηκε με το θέμα του γηπέδου; Πως αισθάνθηκες στο ενδεχόμενο να αγωνιστεί η ΑΕΚ μακριά από το Ολυμπιακό στάδιο;

«Νομίζω, πως επηρέασε σημαντικά όλη την ομάδα. Δεν είναι καλό να μην έχεις έδρα. Είναι πρόβλημα να αγωνίζεσαι σε γήπεδα που χρησιμοποιείς για πρώτη φορά και ακόμα χειρότερα να παίζεις σε κεκλεισμένων των θυρών. Πιστεύω πως αυτό επηρέασε όλη την ομάδα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και εμείς από τη πλευρά μας θα κάνουμε το χρέος μας. Θα τα δώσουμε όλα για τη πρόκριση και πιστεύω πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

– Τι περιμένεις από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη;

«Ο καθένας έχει τις δικές του πιθανότητες. Νομίζω πως πλεονέκτημα έχει ο Παναθηναϊκός, που παίζει σε έναν βατό όμιλο και έχει καλή ομάδα, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά στις μεταγραφές. Εκτιμώ πως ο ΠΑΟΚ και ο Αρης επίσης, μπορούν να διεκδικήσουν τη πρόκριση αν αποδώσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους».

Πηγή: gazzetta.gr