Η ελευθερία της έκφρασης και συνακόλουθα η ελευθερία του Τύπου αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη κεκτημένα των κοινωνιών, είναι ο κινητήριος μοχλός της λειτουργίας των Δημοκρατικών Πολιτευμάτων. Το 2018 η ελευθερία του Τύπου… εγκλωβίστηκε από αλαζόνες Πολιτικούς, πυροβολήθηκε από Καρτέλ Ναρκωτικών και πληρωμένους δολοφόνους. Η δημοσιογραφία απειλείται καθημερινά από κακές πρακτικές που παραμένουν ίδιες στη διαδρομή της ιστορίας: Λογοκρισία, από πολιτικούς ή και οικονομικούς αυτουργούς, κίτρινο Τύπο, fake news, επιθέσεις κατά της προσωπικής ελευθερίας και της επιβίωσης των λειτουργών της.

Ο Παγκόσμιος Τύπος θρηνεί ξανά… Αυτή τη φορά ο Αχμέντ Χουσεΐν – Σουάλε έπεσε νεκρός από τις σφαίρες πληρωμένων δολοφόνων! «Εφυγε» γιατί ένα από τα… λάθη του ήταν να αποκαλύψει έναν διεφθαρμένο αξιωματούχο της FIFA. Στην πρωτεύουσα της Γκάνας, ο δημοσιογράφος – ερευνητής πυροβολήθηκε δυο φορές, στο στήθος και στο λαιμό από δολοφόνους που επέβαιναν σε μηχανή. Πέθανε ακαριαία, ένα ακόμα θύμα του οργανωμένου εγκλήματος. «Καλούμε τις υπηρεσίες ασφαλείας να αποκαλύψουν τα στοιχεία πίσω από αυτή τη δολοφονία και να τα φέρουν στην επιφάνεια» φωνάζουν οι δημοσιογράφοι στη Γκάνα, πόσο όμως θα ακουστούν;

Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει συλλήψεις. Ο Πρόεδρος της χώρας, καταδίκασε τη δολοφονία και δήλωσε ότι αναμένει από την αστυνομία να συλλάβει τους δράστες του «ντροπιαστικού εγκλήματος» το συντομότερο δυνατόν.

Ο Χουσεΐν Σουάλε εργάστηκε στο πλευρό του Anas Aremeyaw Anas, σπουδαίου δημοσιογράφου – ερευνητή που εγκωμιάστηκε από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ως θαρραλέος. Ηταν στους ανθρώπους που κατάφεραν να βγάλουν στον αέρα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ για την πώληση ανθρωπινων οργάνων, τη δράση οργανωμένου εγκλήματος στην Αφρική και φυσικά για τα όσα τραγικά ζούσε το ποδόσφαιρο στη Γκάνα. Ο Ανας εμφανίζεται δημόσια φορώντας πολύπλοκα, πολύχρωμα πέπλα πάνω από το πρόσωπό του για να προστατεύσει την ταυτότητά του. Ο Άνας επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χουσεΐν- Σουάλε στο Facebook: «Τραγικά νέα, αλλά δεν θα σιγήσουμε. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Το πιο πρόσφατο έργο της ομάδας επικεντρώθηκε στην εκδήλωση της διαφθοράς στο αφρικανικό ποδόσφαιρο, το οποίο απεικονίζουν ως ένα σκοτεινό παρασκηνιακό κόσμο, όπου προπονητές, διαιτητές, ανώτεροι αξιωματούχοι δωροδοκούνται για να στήσουν ματς ή να κάνουν… χάρες σε προέδρους ομάδων. Ο Χουσεΐν – Σουάλε ήταν μπροστάρης στην αποκάλυψη ότι ο Kwesi Nyantakyi, μέλος του Συμβουλίου της FIFA και Νο2 στο Αφρικανικό ποδόσφαιρο την εποχή εκείνη δωροδοκήθηκε με 65.000 δολάρια. Ο Nyantakyi είχε… χαμογελάσει, καθώς έβαζε τα χρήματα σε μια μαύρη πλαστική σακούλα, τονίζοντας πως θα βοηθήσει επιχειρηματίες από το ρόλο του αξιωματούχου της FIFA.

Tο video ήταν η αιτία για να παραιτηθεί απ’ όλες τις θέσεις που κατείχε και φυσικά να του απαγορευθεί η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Το ντοκιμαντέρ ήταν η αρχή για για να βγει στην επιφάνεια η… δυσωδία στο ποδόσφαιρο της Γκάνας, όπου η διαφθορά είχε φωλιάσει στις τάξεις διαιτητών, ανθρώπων της Ομοσπονδίας, προπονητών, παικτών. Ο Πρόεδρος της χώρας αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στο ποδόσφαιρο και περισσότερες από δυο δεκάδες διαιτητών και αξιωματούχων έφυγαν από το ποδόσφαιρο χάρη στην εξαιρετική δουλειά του Χουσεΐν- Σουάλε και της ομάδας του. Ηταν και το τελευταίο επίτευγμά του!

Βέβαια, οι μέθοδοι του είχαν αμφισβητηθεί και η κριτική που δέχθηκε ήταν έντονη! Εξάλλου, αυτός που είχε στραφεί εναντίον του ήταν ο πρώην αξιωματούχος της FIFA! Mάλιστα, μετά το σκάνδαλο, ένας Πολιτικός κι επιχειρηματίας της χώρας, ο Kennedy Agyapong, μέλος του κοινοβουλίου, εμφανίστηκε στο δικό του τηλεοπτικό σταθμό για να και να καταγγείλει τον Χουσεΐν Σουάλε ως “επικίνδυνο” και να ζητήσει από τους πολίτες να επιτεθούν στον δημοσιογράφο αν τον έβλεπαν.

Βγαίνοντας και φωνάζοντας στην κάμερα, ο Agyapong είπε: «Αυτός ο Σουάλε είναι πολύ επικίνδυνος, μένει εδώ στη Madina. Αν τον συναντήσετε κάπου, σπάστε τα αυτιά του, χτυπήστε τον, είναι κακός». Ο σταθμός εμφάνιζε φωτογραφίες του, αποκάλυπτε την ταυτότητά του, ωστόσο ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε χθες οποιαδήποτε συμμετοχή στη δολοφονία. Η απάντηση των συναδέλφων του Σουάλε ήταν άμεση: «Εμείς … παραμένουμε αδιάφθοροι και με την αποφασιστικότητά μας θα συνεχίσουμε να καταστρέφουμε ότι προσπαθεί να διαφθείρει τη χώρα μας».

Πηγή: gazzetta.gr