Είναι παράδοξο αλλά είμαστε χώρα με ιδιαιτερότητες. Ο Ζαρντίμ παρότι μετρά 7 στα 7 παίζει την Τετάρτη στη Μονπελιέ σημαντική ζαριά. Μέχρι σήμερα δεν έχει πείσει κανέναν πως είναι ο ιδανικός διάδοχος του Βαλβέρδε. Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι πως διαδέχεται έναν προπονητή με συγκεκριμένο πλάνο που το εφάρμοσε πιστά και ο ίδιος είναι φανερό πως δεν διαθέτει δικό του.

Μέχρι σήμερα βλέπουμε έναν άνθρωπο φτωχό σε ιδέες που φοβάται να πάρει οποιοδήποτε ρίσκο και το γεγονός αυτό έχει συρρικνώσει το ρόστερ των ερυθρολεύκων. Το 15λεπτο του Βλαχοδήμου με την Ξάνθη αρκεί για να κάνεις το σταυρό σου που αυτός ο ποδοσφαιριστής δεν δηλώθηκε καν στην ευρωπαϊκή λίστα. Αυτά όμως είναι γνωστά. Ο Ζαρντίμ είναι έτσι και αλλιώς πιεσμένος, η διοίκηση του έστειλε το μήνυμα βάζοντας του δίπλα τον Νικοπολίδη και ο αγώνας στο Λα Μουσόν είναι πολύ σημαντικός για τον ίδιο.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει με τον τερματοφύλακα.

Ο καινούργιος βοηθός του πρόσφατα είχε δηλώσει πως δεν συμφωνεί με την απόφαση του Ζαρντίμ να αλλάζει γκολκίπερ στο Champions League. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο Πορτογάλος λυγίσει από την πίεση που δέχεται ή θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον δικό του τρόπο. Όπως τα κατάφερε όμως παίρνοντας μια τόσο παράλογη απόφαση, ότι και να κάνει στο Μονπελιέ θα είναι λάθος. Αν χρησιμοποιήσει τον Μέγιερι θα είναι ξεροκέφαλος αν βάλει τον Κάρολ θα μοιάζει σαν να δέχτηκε παρέμβαση στο έργο του. Αυτά ίσως έχουν μικρή σημασία καθώς ότι και να κάνει θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Ας δούμε τα δεδομένα του παιχνιδιού. Η Μονπελιέ βρίσκεται σε κακό φεγγάρι. Προσέξτε, δεν λέω σε άσχημη κατάσταση αλλά σε κακό φεγγάρι. Μοιάζει λες και οι θεοί της έδωσαν απλόχερα πέρυσι όλη την εύνοια της τύχης και για φέτος δεν έχει περισσέψει τίποτα.

Σήμερα βρίσκεται έναν πόντο πίσω από την επικίνδυνη ζώνη χωρίς να έχει πετύχει νίκη στο γήπεδό της. Γεγονός που έκανε τον Ζιράρ μετά την ήττα από τη Ρεν το Σάββατο να μην πει κουβέντα για τον Ολυμπιακό και να μιλήσει για τον αγώνα με τη Νις το ερχόμενο Σάββατο. Στον Ολυμπιακό δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Το παιχνίδι με τη Μονπελιέ μόνο εύκολο δεν είναι. Οι πρωταθλητές Γαλλίας για εμένα είναι δεδομένο πως θα τελειώσουν στην πρώτη 7άδα του πρωταθλήματος.

Συνεχίζουν και παίζουν γρήγορα βγάζοντας παράλληλα ποιότητα στην ανάπτυξή τους. Φέτος λείπει το εύκολο γκολ του Ζιρούντ μα πάνω απ’ όλα η αμυντική σιγουριά. Είναι περίεργο αλλά χωρίς να αλλάξουν οι αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές σε σχέση με πέρυσι, το όπλο που έφερε τον περσινό τίτλο έγινε μειονέκτημα.

Η Μονπελιέ πήρε πέρυσι το πρωτάθλημα γιατί κατάφερε στο δεύτερο γύρο να κρατήσει σε 11 παιχνίδια το μηδέν στην άμυνά της, παίρνοντας μάλιστα 9 νίκες σε αυτό το διάστημα με 1-0.

Φέτος μόνο σε ένα παιχνίδι η Μονπελιέ δεν έχει δεχτεί γκολ. Είναι περίεργο αλλά οι ίδιοι ποδοσφαιριστές λειτουργούν με μεγαλύτερη ανασφάλεια και βγάζουν διαφορετική εικόνα. Ο Ζαρντίμ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σχήμα που δεν θα αφήσει τους γρήγορους παίκτες της Μονπελιέ να βρουν ρυθμό. Στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ζιράρ χρησιμοποιεί 5 χαφ βάζοντας τον Καμαρά στην κορυφή. Με αυτόν τον τρόπο είναι καλύτερη η κυκλοφορία καθώς στα δύο άκρα πάνε οι Καμπελά, Μουνιέρ που είναι περισσότερο χαφ και συμμετέχουν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Δεν είναι απίθανο βέβαια να δούμε τον Αργεντίνο Ερερα στην κορυφή της επίθεσης μιας και η Μονπελιέ θέλει το γκολ και ο Κάμαρα να πάει στο πλάι.

Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι πιο εύκολο για τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίσει ψηλά την ανάπτυξη της Μονπελιέ καθώς και ο Κάμαρα στο πλάι είναι ακίνδυνος δημιουργικά και ο Ερέρα δεν συμμετέχει στο παιχνίδι. Μοιραία στο πάσινγκ γκέιμ η Μονπελιέ θα χάσει δύο παίκτες.

Αν όμως ο Ολυμπιακός δεν βγάλει άμυνα ψηλά και δεν δημιουργήσει μέσα από επιθετικό μαρκάρισμα συνθήκες για να βγάλει αντεπιθέσεις τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, καθώς με Ερέρα, Κάμαρα η περιοχή γεμίζει και η Μονπελιέ θα έχει ένα σχήμα με πολλούς παίκτες ικανούς να πατήσουν περιοχή και να τελειώσουν φάσεις.

Πάντος ακόμα και με το σύνηθες 4-2-3-1 του Τσάμπιονς Λιγκ να ξεκινήσει ο Ζιράρ, ο Ζαρντίμ θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιδράσει όταν θα ρίξει και τον Ερέρα στην επίθεση ο συνάδελφός του.

Η δύναμη της Μονπελιέ είναι στα χαφ. Η τριάδα Σαιφι Εστράντα, Μπελχάντια έχει δέσει πολύ αρμονικά. Ο Σαιφι είναι το καθαρό εξάρι, πέρυσι ήταν οδοστρωτήρας φέτος δεν εμπνέει την ίδια σιγουριά.

Με τον καλό Τυνήσιο οι αδυναμίες του Εστράντα καλύπτονται και αναδεικνύονται τα προτερήματά του. Φέτος που δεν διαθέτει μέχρι σήμερα την ίδια ενέργεια το δίδυμο ανασταλτικά βγάζει αδυναμίες καθώς δεν λειτουργεί καλά όταν τη μπάλα την έχει ο αντίπαλος.

Ο Εστράδα στο παλιό ποδόσφαιρο θα γινόταν δεκάρι. Χιλιανός με εκπληκτικά στημένα, χτυπήματα μπάλας με ακρίβεια και ποιότητα που του επιτρέπει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις στη διάρκεια των παιχνιδιών. Του λείπουν βέβαια τα τρεξίματα και πρακτικά είναι ο πρώτος δημιουργός της Μονπελιέ και κατευθύνει την αρχική ανάπτυξη της ομάδας. Μπροστά τους ο Μπελχαντά κάνει τα πάντα.

Στην περσινή Μονπελιέ που λειτούργησε τέλεια ήταν πολύ αποτελεσματικός. Δεν χρειαζόταν να γυρίσει πίσω για να πάρει μπάλα και μένοντας ανάμεσα στον Ζιρούντ και τους δύο αμυντικούς χαφ ήταν πολύ αποτελεσματικός. Φέτος τα νούμερά του είναι πιο φτωχά, έχει πετύχει 4 γκολ, τα 3 με πέναλτι και έχει δώσει μόλις μία ασίστ καθώς αναγκάζεται να παλεύει πολύ περισσότερο στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Το μυστικό όπως καταλάβατε είναι ο τρόπος που θα λειτουργήσουν οι παίκτες που θα μαρκάρουν στο κέντρο (βάλτε και τον Τσιμπούρ που θα ξεκινά πρώτα το μαρκάρισμα στο μυαλό σας) να είναι τέτοιος που δεν θα επιτρέπει στους Εστράντα, Μπελχαντά να πάνε το παιχνίδι εκεί που τους βολεύει.

Δηλαδή να χτίσουν έναν αγώνα με μεγάλο νούμερο κατοχής που θα τους βοηθήσει να δημιουργούν συνδυασμούς και να βάζουν στο παιχνίδι τους Καμπελά, Μουνιέρ.

Η Μονπελιέ βασίζεται υπερβολικά στη λειτουργία της τριάδας της στον άξονα. Θα είναι θετικό για τον Ολυμπιακό να μην μπορέσει ο Εστράδα να ξεκινήσει. Αν συμβεί αυτό οι επιλογές του Ζιράρ είναι ο Μάρβο αν θέλει να κρατήσει τη λογική με δημιουργικό μέσο δίπλα στον Σάιφι, ενώ πιθανή χρησιμοποίηση του Σταμπουλί θα κάνει πιο παθητική την Μονπελιέ καθώς θα πάει σε σχήμα δύο καθαρών αμυντικών μέσων.

Που χτυπάμε τώρα σαν Ολυμπιακό. Όπως προκύπτει από την ανάλυση της Μονπελιέ η αρχική λογική πρέπει να είναι στο να αποσυνδεθεί ή να μην βρει ρυθμό ο άξονας. Με μπάλα στα πόδια η Μονπελιέ είναι ομαδάρα χωρίς αυτήν φέτος βλέπουν φαντάσματα και δεν λειτουργούν καλά. Σημαντική είναι η απουσία του Μποκανί. Ο βασικός δεξής μπακ αποβλήθηκε με τη Σάλκε, ο Κόνκρε που ήρθε από την Τουλούζ όποτε έχει παίξει μπακ τα έχει κάνει σαλάτα και ο Ζιράρ με τη Ρεν έβαλε στα δεξιά τον 36χρονο Ζενσάμπ.

Δυστυχώς στο ρόστερ του Ολυμπιακού δεν υπάρχει κάποιος κλασάτος ακραίος να πάει πάνω στον γερο Ζενσάμπ. Στη ροή του αγώνα πάντως μπορεί ακόμα και ο Τζεμπούρ να βγει κάποια στιγμή στην πλευρά του και θα τον εκθέσει. Η Μονπελιέ στα φετινά της παιχνίδια έχει αυξομειώσεις.

Δηλαδή έχει διαστήματα που βγάζει ρυθμό και δημιουργεί πολλές φάσεις και άλλα που χάνει τη μπάλα και βγάζει αμυντικές αδυναμίες. Από τον Ολυμπιακό εξαρτάται ο βαθμός και ο χρόνος που η Μονπελιέ θα φαίνεται Μπαρτσελόνα και αυτός που θα μοιάζει με μια προβληματική χωρίς βαριά φανέλα αντίπαλο.

Πηγή: sport-fm.gr