Ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια του αθλητισμού στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και των πρώτων χρόνων του μιλένιουμ. Ωστόσο, τα φώτα της δημοσιότητας, τα χρήματα και η δόξα δεν ήταν αρκετά για να φέρουν την ευτυχία στη ζωή του, η οποία έχει πάρει πλέον έναν πολύ στραβό δρόμο.

Ο λόγος για τον Γιαν Ούλριχ, τον ποδηλάτη που κατέκτησε τον Γύρο Γαλλίας το 1997, όντας μέχρι και σήμερα ο μοναδικός Γερμανός που τα έχει καταφέρει, ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου και στον Γύρο Ισπανίας το 1999, ενώ το 2000 κατέκτησε στο Σίδνεϊ το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα δρόμου. Ο 44χρονος αποτελούσε τον βασικό αντίπαλο του Λανς Άρμστρονγκ, όταν εκείνος μεσουρανούσε πάνω στις δύο ρόδες, παρόλο ότι αποδείχθηκε πως ο Αμερικανός ήταν ντοπέ.

Οι κατηγορίες ντόπινγκ βάρυναν και τον Ούλριχ, ο οποίος τελικά απαλλάχθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2013, αλλά όλη αυτή η ιστορία φάνηκε ότι τον επηρέασε σημαντικά. Για χρόνια δίνει μάχη για να νικήσει τον «δαίμονα» του αλκοόλ, ενώ έχει κάνει τόσο χρήση αμφεταμινών όσο και κοκαΐνης. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει την υγεία του. Και τη σωματική και την ψυχική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γυναίκα του τον εγκατέλειψε μαζί με τα παιδιά τους, τα οποία όπως δήλωσε στην «Bild», έχει να τα δει από τα Χριστούγεννα. Παλεύει για την απεξάρτησή του, αλλά φαίνεται ότι η υπόθεση αυτή μόνο εύκολη δεν είναι. Τελευταίο κρούσμα στα πολλά… περίεργα που έχει κάνει, ήταν να μπουκάρει στο σπίτι στη Μαγιόρκα που διαμένει ο συμπατριώτης του ηθοποιός, Τιν Σβάιγκερ, γνωστός -μεταξύ άλλων- για τον ρόλο του στην ταινία Inglourious Basterds.

Εκεί διαπληκτίστηκε με έναν από τους καλεσμένους σε πάρτι του Σβάιγκερ και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ούλριχ στη γερμανική εφημερίδα, ακολούθησαν σκηνές από ταινία πολεμικών τεχνών. «Πήγε να με χτυπήσει με μια κίνηση κουνγκ-φου, αλλά κατάφερα να τον αποφύγω και να απαντήσω», περιέγραψε ο 44χρονος, που δήλωσε στη συνέχεια ότι τον καυγά διέκοψε η Αστυνομία, που μόλις είχε φτάσει στο σημείο.

Ο Ούλριχ είχε εμπλακεί και τον προηγούμενο χρόνο σε ένα τροχαίο στην Ελβετία, το οποίο προκάλεσε εκείνος, επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. «Ευτυχώς που δεν σκοτώθηκε ή δεν τραυματίστηκε κάποιος πολύ σοβαρά εξαιτίας μου», παραδέχθηκε με θλίψη ο Γερμανός, ο οποίος τιμωρήθηκε με 21 μήνες φυλάκισης με αναστολή για το συμβάν.

Ο ίδιος δείχνει σε απελπισία. «Ο χωρισμός μου από τη Σάρα και το γεγονός ότι βρίσκομαι σε απόσταση από τα δύο μου παιδιά, με έχει οδηγήσει σε πράγματα και συμπεριφορές που μετανιώνω. Όμως, η αγάπη για τα παιδιά μου με κάνει να θέλω να θεραπευθώ». Μένει να φανεί εάν η νέα προσπάθειά του θα έχει αποτέλεσμα, ή θα συνεχιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος…