Η Μπάγερν Μονάχου είναι έτοιμη να συνεχίσει την παράδοση που θέλει τις ομάδες που φιλοξενούν τον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης να κατακτούν και το τρόπαιο τις περισσότερες φορές, ενώ η Τσέλσι θα επιχειρήσει να… κάνει την έκπληξη και να «παγώσει» την «Αλιάνζ Αρίνα»!

Κατ’ αρχήν να αναφέρουμε ότι αυτός θα είναι ο 7ος τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στην έδρα μιας εκ των φιναλίστ. Η ιστορία έχει να παρουσιάσει έξι αγώνες κατά το παρελθόν μπροστά στο κοινό των ομάδων που φλέρταραν με το τρόπαιο! Το αποτέλεσμα; Οι τέσσερις από αυτές εκμεταλλεύτηκαν τα… γνώριμα λημέρια τους και κατέκτησαν την κούπα, ενώ μόλις δύο από τους θεωρητικά φιλοξενούμενους άλωσαν την έδρα των αντιπάλων τους.

Η μία είναι η Λίβερπουλ, η οποία το 1983-84 νίκησε μέσα στο Ολίμπικο τη Ρόμα με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονικός αγώνας) και κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Δεύτερη και τελευταία έως σήμερα που κατάφερε ακριβώς το ίδιο ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 2004-05 στο «Ζοσέ Αλβαλάδε» η Σπόρτινγκ Λισαβόνας (των Πεσέιρο και Ενακαρίρε που ήρθαν μετά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού) δεν εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι έπαιζαν στην έδρα τους και ηττήθηκαν με σκορ 3-1 από τους Ρώσους.

Τo sday.gr αναζήτησε και σας παρουσιάζει τους (μονούς) τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που διεξήχθησαν στο γήπεδο ενός εκ των φιναλίστ:

1956-57: Ρεάλ Μαδρίτης- Φιορεντίνα 2-0 (Σαντιάγκο Μπερναμπέου/ Κύπελλο Πρωταθλητριών)
1964-65: Ίντερ- Μπενφίκα 1-0 (Τζουσέπε Μεάτσα/ Κύπελλο Πρωταθλητριών)
1981-82: Μπαρτσελόνα- Σταντάρ Λιέγης 2-1 (Καμπ Νου/ Κύπελλο Κυπελλούχων)
1983-84: Ρόμα- Λίβερπουλ 2-4 πεν. (Ολίμπικο/ Κύπελλο Πρωταθλητριών)
2001-02: Φέγενορντ- Ντόρτμουντ 3-2 (Ντε Κουίπ/ Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)
2004-05: Σπόρτινγκ- ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-3 (Ζοσέ Αλβαλάδε/ Κύπελλο ΟΥΕΦΑ)

2011-12: Μπάγερν Μονάχου- Τσέλσι ; (Αλιάνζ Αρίνα/ Τσάμπιονς Λιγκ)

Πηγή: sday.gr