Ποιος είπε ότι το να διεκδικούν κάθε χρόνο μόνο δυο ομάδες το πρωτάθλημα αποτελεί ελληνικό… προνόμιο. Αρκεί μία ματιά στην βαθμολογία της Premier League, της Serie A και της Primera Division για να πειστεί κανείς ότι και αλλού συμβαίνουν αυτά.

Πόσο όμως ενδιαφέρον έχουν αυτά τα τρία μεγάλα πρωταθλήματα στα οποία τον τίτλο διεκδικούν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Σίτι, η Μίλαν με την Γιουβέντους και η Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα; Ποιο είναι το κομμάτι που έχει σασπένς; Ευτυχώς για τους φιλάθλους των τριών αυτών χωρών υπάρχει και το πρωτάθλημα των…τριτοτέταρτων.

Ένα ουσιαστικά δεύτερο πρωτάθλημα μέσα στο ήδη υπάρχον, στο οποίο ο πρώτος δεν παίρνει κάποιο τρόπαιο, αλλά την συμμετοχή στο Champions League και τους «χρυσοφόρους» ομίλους του. Εκεί γίνεται η πραγματική «μάχη» με τους διεκδικητές να είναι σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο και κάθε αγωνιστική δημιουργούνται και νέα δεδομένα.

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά. Αρχικά στην Premier League τον τίτλο διεκδικούν η Γιουνάιτεντ με την Σίτι, έχοντας διαφορά από τον τρίτο 14 βαθμούς και τρεις αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε. Στο δεύτερο πρωτάθλημα, αυτό που έχει και το ενδιαφέρον, η… πρώτη Άρσεναλ (66 βαθμούς), που παίρνει το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους, απέχει πέντε μόλις βαθμούς από την τέταρτη Τσέλσι (61), έχοντας μάλιστα ένα παιχνίδι περισσότερο. Την τετράδα συμπληρώνουν η δεύτερη Τότεναμ (62) και η τρίτη Νιουκάστλ (62).

Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα ο πρώτος πάει απευθείας Champions League, ο δεύτερος θα δώσει προκριματικά για τους ομίλους και ο τρίτος θα συμμετέχει στο Europa League. Η «μάχη» αναμένεται συγκλονιστική με τις ανατροπές να θεωρούνται δεδομένες και την τελική κατάταξη να μην είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρη. Σε όλα τα σενάρια προσθέστε και το ότι σε περίπτωση που η Τσέλσι κατακτήσει το Champions League, τότε θα συμμετέχει απευθείας και στην επόμενη διοργάνωση, περιορίζοντας σε μία την θέση για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Στο επόμενο Europa League βρίσκεται ήδη η Λίβερπουλ μετά την κατάκτηση το Λιγκ Καπ.

Η βαθμολογία της Premier League

1.Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 83
2.Μάντσεστερ Σίτι 80
3.Άρσεναλ 66*
4.Τότεναμ 62
5.Νιουκάστλ 62
6.Τσέλσι 61

*Έχει ένα παιχνίδι περισσότερο από τις υπόλοιπες

Συνεχίζουμε λοιπόν στην αναφορά μας στα πρωταθλήματα των τριτοτέταρτων, με επόμενο σταθμό την Ιταλία. Στη γείτονα χώρα Γιουβέντους και Μίλαν παίζουν μόνες τους για τον τίτλο και απέχουν από τους υπόλοιπους 19 βαθμούς. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν πέντε ομάδες, από τις οποίες ο πρώτος πάει στα προκριματικά του Champions League, ο δεύτερος και ο τρίτος στο Europa League και οι άλλοι δυο θα… μείνουν με την όρεξη.
Μάλιστα στην Ιταλία είναι ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα καθώς απομένουν τρεις αγωνιστικές για το τέλος, με τις Νάπολι, Ίντερ, Λάτσιο και Ουντινέζε να ισοβαθμούν στους 55 πόντους και την τελευταία της πεντάδας, Ρόμα, να υπολείπεται μόλις τέσσερις πόντους. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το ενδιαφέρον στις τελευταίες αγωνιστικές είναι τεράστιο και δεν χωρούν προγνωστικά, με τις θέσεις να παραμένουν ανοιχτές μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η βαθμολογία της Serie A

1.Γιουβέντους 77
2.Μίλαν 74
3.Νάπολι 55
4.Ίντερ 55
5.Λάτσιο 55
6.Ουντινέζε 55
7.Ρόμα 51

Η Νάπολι ως φιναλίστ του Κυπέλλου έχει εξασφαλίσει ήδη την συμμετοχή της στα προκριματικά του επόμενου Europa League.

Τελευταίος σταθμός αυτής της έρευνας είναι η Ισπανία, όπου πραγματικά το πρωτάθλημα των υπολοίπων είναι αυτό που συγκεντρώνει τα βλέμματα των περισσότερων φιλάθλων της Ισπανίας. Εξαιρώντας τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, οι οποίες απλά δεν έχουν αντίπαλο, απέχοντας 29 βαθμούς από τον τρίτο της κατάταξης.

Αν όμως σε Ιταλία και Αγγλία οι διεκδικητές των ευρωπαϊκών εισιτηρίων ήταν 4 ή 5, στην Primera Division είναι 12 (!). Με δεδομένο ότι ο πρώτος και ο δεύτερος, αυτού του εσωτερικού πρωταθλήματος, πάνε στο Champions League, ο τρίτος και ο τέταρτος στο Europa και οι υπόλοιποι… πουθενά.

Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι η Βαλένθια, που είναι πρώτη αυτή την στιγμή σε αυτή την κατάταξη, απέχει 12 βαθμούς από την τελευταία Μπέτις. Από εκεί και πέρα η Μάλαγα ισοβαθμεί με τις «νυχτερίδες» και ακολουθούν Λεβάντε, Ατλέτικο Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα, που θα παλέψουν για δυο θέσεις που οδηγούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Όσον αφορά τα δυο εισιτήρια για το Europa League Σεβίλλη, Μαγιόρκα, Εσπανιόλ, Χετάφε, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Μπέτις θα παίξουν μέχρι τέλους τις πιθανότητές τους για συμμετοχή σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, με τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές να έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η βαθμολογία της Primera Division

1.Ρεάλ Μαδρίτης 91
2.Μπαρτσελόνα 84
3.Βαλένθια 55
4.Μάλαγα 55
5.Λεβάντε 52
6.Ατλέτικο Μαδρίτης 49
7.Αθλέτικ Μπιλμπάο 48
8.Οσασούνα 48
9.Σεβίλλη 46
10.Μαγιόρκα 46
11.Εσπανιόλ 45
12.Χετάφε 45
13.Ρεάλ Σοσιεδάδ 43
14.Μπέτις 43

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον την συμμετοχή της στα προκριματικά του Europa League ως φιναλίστ του Κυπέλλου Ισπανίας.

Πηγή: sport-fm.gr