Πέρα από κάθε αμφιβολία, το πιο συζητημένο πρόσωπο του πρωταθλήματος είναι ο κορυφαίος μέχρι στιγμής παίκτης του, Σεμπάστιαν Λέτο.

Ο Αργεντινός έρχεται απ’ το εκπληκτικό σερί σκοραρίσματος των δέκα γκολ σε επτά αγώνες και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του.

Το www.sport-fm.gr, δίχως να παίρνει θέση, προσφέρει από πέντε επιχειρήματα στο γιατί μπορεί και γιατί δεν μπορεί ο Λέτο να κάνει την διαφορά και να κρίνει το αποτέλεσμα του ντέρμπι.

Φυσικά, εκεί που θα διαπιστώσουμε τι θα βαρύνει περισσότερο είναι το τερέν του «Καραϊσκάκη» το απόγευμα του Σαββάτου.

Γιατί ο Λέτο μπορεί να κρίνει το ντέρμπι

1. Ο Σεμπάστιαν Λέτο, βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της εν Ελλάδι καριέρας του. Από την άλλη δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την άμυνα των «ερυθρολεύκων» που θα κληθεί να τον αντιμετωπίσει, αφού έχει δεχτεί ήδη εννέα τέρματα, τα μισά σε μόλις επτά παιχνίδια, απ’ όσα δέχτηκε σε όλη την περσινή περίοδο. Έστω και αν το φορμάρισμα το παικτών στα ντέρμπι, δεν αποτελεί το απόλυτο κριτήριο, θεωρούμε πως μπορεί να παίξει το ρόλο της.

2. Έστω κι αν εκείνος δεν το καταφέρει άμεσα, η παρουσία του σαν φορ, μπορεί να δημιουργήσει διαδρόμους για τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Αβραάμ και Μέλμπεργκ θα είναι αρκετά απασχολημένοι με την φρούρηση του, οπότε ο Παναθηναϊκός που έτσι κι αλλιώς αρέσκεται να παίζει φέτος αρκετά από τον άξονα να βρει κενούς χώρους για να βγει κάποιος σαν κρυφό φορ, σε κάποια από τις κάθετες πάσες.

3. Ψυχολογικά ο Λέτο, προέρχεται από ένα εξαιρετικό περσινό ματς, ειδικά στο δεύτερο μέρος, όπου ουσιαστικά γυρνάει την εικόνα του ματς μόνος του, μαζί με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα του δευτέρου μέρους που είχε παρουσιαστεί μεταμορφωμένος. Ο Λέτο έκανε ένα από τα κορυφαία του ματς, κάτω από έντονη πίεση σε μια πολύ φορτισμένη ατμόσφαιρα και μπορεί να τα καταφέρει ξανά.

4. Ο Ολυμπιακός παίζοντας στην έδρα του, λογικά θ’ αφήσει χώρους στους «πράσινους», γεγονός πως μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί θανάσιμη επιλογή για τις αντίπαλες ομάδες. Από τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» δύσκολα μπορούν να έχουν μια συντηρητική προσέγγιση στο παιχνίδι, ο Λέτο είναι λογικό να βρει διαδρόμους για να κάνει τη ζημιά.

5. Παίζοντας σε αυτό τον χώρο, σαν επιθετικός, μπορεί να φέρει μεγαλύτερη φθορά σε κίτρινες στον Ολυμπιακό από το να έπαιζε σαν ακραίος, διότι είναι πιθανό παίζοντας σαν επιθετικός να φθείρει όχι μόνο τους δύο στόπερ ή κάποιον από τους ακραίους μπακ, αλλά και κάποιο από τα χαφ του Ολυμπιακού. Επίσης τα φάουλ που μπορεί να κερδίσει με την ικανότητα του στη ντρίπλα, θα φέρει σε αρκετές περιπτώσεις σε κατάσταση συναγερμού την «ερυθρόλευκη» άμυνα που δεν διακρίνεται φέτος για την ικανότητα της στα «στημένα».

Γιατί ο Λέτο ΔΕΝ μπορεί να κρίνει το ντέρμπι

1. Ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα αντιμετώπισε ομάδες που το κέντρο τους φάνηκε ιδιαίτερα αδύναμο. Ο Ολυμπιακός που διαθέτει μια από τις καλύτερες τριπλέτες στη μεσαία γραμμή δύσκολα θα επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να βρει τις κάθετες από τον άξονα, ώστε να τροφοδοτηθεί ιδιαίτερα ο Λέτο. Κι αν καταφέρει να τον αποκόψει ο Ολυμπιακός θα έχει ιδιαίτερη τύχη να πάρει το ματς.

2. Ο Λέτο παίζοντας περισσότερο στον άξονα, μάλλον δεν θα έχει την πολυτέλεια ν’ απομονώσει σε κάποιο ένας εναντίον ενός αντίπαλο του. Ακόμα κι αν αποφύγει τον πρώτο παίκτη που θα βρεθεί μπροστά του, σίγουρα θα υπάρχουν βοήθειες αν παίξει στον άξονα, οπότε ο χώρος δράσης του θα είναι αισθητά περιορισμένος, όπου θα βρίσκει κάποιον από τους αμυντικούς χαφ των «ερυθρόλευκων» επιπλέον εμπόδιο.

3. Έστω και αν φέτος δεν βρίσκονται στην καλύτερη τους φόρμα, ο Αβραάμ και ο Μέλμπεργκ δεν έχουν καμία σχέση με τους αμυντικούς που αντιμετώπισε μέχρι τώρα ο Σεμπάστιαν Λέτο και σίγουρα θα προσπαθήσουν να τον αναχαιτίσουν πριν η μπάλα φτάσει στα πόδια του. Αμφότεροι είναι πολύ δυνατοί στις μάχες σώμα με σώμα με τον Λέτο, οπότε έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν στις σωματικές επαφές, ειδικά όταν ο Αργεντινός δεν θα έχει κατοχή.

4. Αυτή τη φορά θα είναι ο Λέτο στο στόχαστρο της «ερυθρόλευκης» εξέδρας και όχι ο Σισέ όπως την περασμένη περίοδο. Ο Αργεντινός αν προσπαθήσει να πάρει προσωπικά την κατάσταση, είναι πολύ πιθανό αν δεν του βγει το παιχνίδι να καταφύγει σε τραβηγμένες ενέργειες που περισσότερο θα ζημιώσουν την ομάδα.

5. Ο πρώτος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος είχε καταφέρει ν’ αποδιοργανώσει τον Ολυμπιακό στο περσινό ματς παίζοντας από τα αριστερά, όταν και είχε ταλαιπωρήσει αφάνταστα τον Τοροσίδη και αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να οπισθοχωρήσει. Φέτος παίζοντας σαν φορ και δίχως να έχει κάποιο κανονικό φορ σαν στήριγμα δίπλα του, θα πρέπει να περάσει ανάμεσα από «Συμπληγάδες».

Πηγή: sportfm.gr