Ας βάλουμε στην άκρη τα αγωνιστικά αίτια της απόλυσης του Άλαν Πάρντιου από την Κρίσταλ Πάλας. Η αιτία μπορεί να χρεωθεί σε… έναν ποδοσφαιριστή κι ένα καταραμένο μετάλλιο Κυπέλλου. Ο Άλαν Πάρντιου απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία του λονδρέζικου συλλόγου, το απόγευμα της Πέμπτης και η βαθμολογική θέση της ομάδας, με την εικόνα που παρουσιάζει στο γήπεδο και την παντελή αδυναμία να φανερώσει ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα κι επίθεση αλλά και αξιοπιστία ώστε να μπορεί να ελπίζει ο κόσμος της σε καλύτερες μέρες, είναι ο πρώτος και κύριος παράγοντας που οδήγησε στο «διαζύγιο» των δύο πλευρών. Υπάρχουν, όμως, «αιτίες» οι οποίες ενδεχομένως να μην πείθουν για την επίδρασή τους στη συγκεκριμένη εξέλιξη στους «αετούς», όμως πάντοτε αξίζει να ρίχνεις και μια παραπάνω ματιά στα όσα δεν φαίνονται από την πρώτη… ανάγνωση. Καλοκαίρι 2016, λοιπόν. Πιο συγκεκριμένα, 20 Αυγούστου. Ο Κριστιάν Μπεντεκέ ανακοινώνεται από την Κρίσταλ Πάλας, υπογράφοντας συμβόλαιο τεσσάρων ετών με την ομάδα. Το ποσό έναντι του οποίου ο Βέλγος επιθετικός άφησε τη Λίβερπουλ έπειτα από μόλις μια σεζόν, για να συνεργαστεί με τον Πάρντιου στο «Selhurst Park», έφτασε μέχρι και τα 32 εκατ.λίρες, μόλις 500.000 λιγότερες από το κόστος της μεταγραφής του στον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ. Κι όμως, οι Λονδρέζοι έδωσαν τόσα χρήματα για ν’ αποκτήσουν έναν ποδοσφαιριστή που την περασμένη αγωνιστική περίοδο δεν απέδειξε απολύτως τίποτα στο βήμα παραπάνω που έκανε όταν αποφάσισε ν’ αφήσει την Άστον Βίλα για να συνεχίσει στη Λίβερπουλ. Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της συνεργασίας τους, ο Πάρντιου αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της Πάλας. Κι όμως, υπάρχουν προπονητές που μπορούν να τηλεφωνήσουν στον πρώην, πλέον, κόουτς της ομάδας και να τον βάλουν σε σκέψεις αναφορικά με την «τύχη» που γυροφέρνει τον Κριστιάν Μπεντεκέ. pdsfpropn2 Ο Πολ Λάμπερτ, ήταν εκείνος που το 2012, επέλεξε να πάρει στην Άστον Βίλα τον υψηλόσωμο επιθετικό, με την ομάδα του Μπέρμιγχαμ να προσφέρει 7 εκατ.λίρες στη Γκενκ για την απόκτησή του. Ο Μπεντεκέ πρόσφερε, αποτέλεσε… ατραξιόν του συλλόγου, συνείσφερε σημαντικά την πρώτη του χρονιά στον σύλλογο, όμως σταδιακά άρχισαν να πέφτουν οι «μετοχές» του, με μόλις 11 γκολ και αρκετά προβλήματα τραυματισμών τη δεύτερη σεζόν και πολλές δυσκολίες την αγωνιστική περίοδο 2014-2015. Η Βίλα, ούσα στη 18η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ο Λάμπερτ απολύθηκε τον Φλεβάρη του 2015.

Το προσεχές καλοκαίρι, ο Μπεντεκέ παίρνει το δρόμο για το Μέρσεϊσαϊντ και αποτελεί επιλογή του Μπρένταν Ρότζερς. Το ποσό που καταβάλλει η Λίβερπουλ στην Άστον Βίλα φτάνει στα 32,5 εκατ.λίρες και ο ποδοσφαιριστής γίνεται ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος στην ιστορία των «κόκκινων». Οκτώβρης του ίδιου έτους και ο Βορειοϊρλανδός τεχνικός αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της ομάδας έπειτα από μόλις οχτώ παιχνίδια πρωταθλήματος, έπειτα από ισόπαλο (1-1) ντέρμπι με την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ». Η Λίβερπουλ βρισκόταν στη 10η θέση της βαθμολογίας εκείνες τις ημέρες, προσελήφθη ο Γιούργκεν Κλοπ και ακολούθησαν πολύ καλύτερες μέρες για τον σύλλογο. Ο Μπεντεκέ αποχώρησε έπειτα από 42 συμμετοχές και μόλις 10 τέρματα για να συνεχίσει στο «Selhurst Park». pdsfpropn3

Και μέσα σε όλα, βάζουμε και έναν χαμένο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Όχι, εδώ σίγουρα δεν ευθύνεται ο Μπεντεκέ, αλλά στην περίπτωση της απόλυσης του Άλαν Πάρντιου, ένα συγκεκριμένο κομμάτι του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού στον πλανήτη, θα μπορούσε να θεωρηθεί… καταραμένο. Κι αυτή η κατάρα έχει ξεκινήσει από το 2012, όσον αφορά στις ομάδες που διεκδίκησαν το τρόπαιο αλλά έμειναν με το μετάλλιο του φιναλίστ, πράγμα που αποτελεί απλά μια κακή ανάμνηση καριέρας και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές το τοποθετούν σε… σημείο που δεν φαίνεται τόσο, στην τροπαιοθήκη τους. Οι τέσσερις από τους τελευταίους πέντε προπονητές που έχουν ηττηθεί στον μεγάλο τελικό του FA Cup, έχουν απολυθεί πριν φτάσουν τα αμέσως επόμενα Χριστούγεννα! Τον Μάιο του 2012, με τον Κένι Νταλγκλίς να έχει επιστρέψει στον πάγκο της Λίβερπουλ, αλλά τη δεύτερη θητεία του να διαρκεί λιγότερο από 500 μέρες, ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ έχει ηττηθεί στον τελικό από την Τσέλσι και λίγες μέρες αργότερα οι φιναλίστ μένουν «ακέφαλοι»… Έναν χρόνο αργότερα, η Μάντσεστερ Σίτι θα υποστεί ήττα – σοκ στον τελικό του Κυπέλλου από τη Γουίγκαν και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι θα μαζέψει τα πράγματά του και θ’ αφήσει κενή τη θέση στον πάγκο των «πολιτών» τη 14η Μαΐου εκείνου του έτους, ακριβώς στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ!

Ο μοναδικός που την έχει… γλιτώσει είναι ο Στιβ Μπρους, αφού πέρασαν δύο χρόνια από την ημέρα που ηττήθηκε σε τελικό Κυπέλλου και μάλιστα, αποχώρησε μόνος του από τη Χαλ και όχι με απόλυση. Οι «τίγρεις», το 2014, έβαλαν δύσκολα στην Άρσεναλ, όμως οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν 3-2 και άφησαν τον Μπρους και τους παίκτες του με το μετάλλιο του φιναλίστ. Ο άλλοτε άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας το καλοκαίρι του 2016, λόγω ατελείωτης σύγχυσης και πλήρους αβεβαιότητας στο εσωτερικό του συλλόγου, που ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με τρομερά εξωαγωνιστικά προβλήματα, αλλά με τους παίκτες και τον Φίλαν να πεισμώνουν και να διατηρούν ακέραια την αξιοπρέπειά τους. Τελικός του 2015 και η Άστον Βίλα θα γίνει έρμαιο στις ορέξεις της Άρσεναλ, η οποία φτάνει σε δεύτερη διαδοχική κατάκτηση του FA Cup με το τελικό 4-0. Ο Τιμ Σέργουντ, απολύεται τον Οκτώβρη έπειτα από μόλις οχτώ μήνες θητείας στην τεχνική ηγεσία, με τους «χωριάτες» να έχουν τρέξει ένα σερί έξι διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων και οχτώ σε 10 αγωνιστικές, σ’ εκείνο το σημείο του πρωταθλήματος.

Τελευταίο «θύμα» της κατάρας του μεταλλίου του φιναλίστ στην αρχαιότερη διοργάνωση, ο Άλαν Πάρντιου. Ακόμα κι αν… άρχισε τους χορούς τον περασμένο Μάιο, όταν η Κρίσταλ Πάλας προηγήθηκε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο παιχνίδι του «Γουέμπλεϊ», η 21η ημέρα εκείνου του μήνα ολοκληρώθηκε με άσχημο τρόπο για τους «αετούς», καθώς οι «κόκκινοι διάβολοι» με το γκολ του Μάτα έστειλαν το ματς στην παράταση κι εκεί, ένα τρομερό σουτ του Τζέσι Λίνγκαρντ χάρισε στο σύνολο του Λουίς Φαν Χάαλ το τρόπαιο, το μοναδικό που πανηγύρισε ο Ολλανδός τεχνικός στις δύο σεζόν που κράτησε το «τιμόνι» της ομάδας του Μάντσεστερ. Πηγή: gazzetta.gr