Με έναν τελικό-επική ανατροπή απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία και με μία ηρωίδα που έπαιζε ολόκληρο το τουρνουά με σπασμένο πόδι, η Αγγλία στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης στο γυναικείο ποδόσφαιρο, γράφοντας το πιο ένδοξο κεφάλαιο στην ιστορία της.

Η νίκη των Lionesses με 3-1 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) στο Σεντ Γιακόμπ Παρκ της Βασιλείας δεν ήταν απλώς μια αθλητική επιτυχία – ήταν μια πράξη πίστης, πείσματος και υπέρβασης.

Το σπασμένο πόδι που δεν λύγισε ποτέ

Η 33χρονη Λούσι Μπρονζ, η ποδοσφαιρίστρια με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία της Αγγλίας, αγωνίστηκε σε όλο το Euro με κάταγμα στην κνήμη – και το αποκάλυψε μόλις μετά τον τελικό. «Έπαιζα με σπασμένο πόδι, αλλά κανείς δεν το ήξερε», δήλωσε, με δάκρυα στα μάτια και με τη φανέλα ιδρωμένη από τον πόνο, το πάθος και τον θρίαμβο. «Αν αυτό χρειάζεται για να παίξω για την Αγγλία, τότε το κάνω. Το ξέρουν όλες μας: παλεύουμε η μία για την άλλη, και αυτό μας έφτασε ως εδώ».

Η προπονήτρια Σαρίνα Βίγκμαν την αποκάλεσε «παράδειγμα τρέλας και νοοτροπίας», ενώ οι σχολιαστές του BBC ήταν έκπληκτοι: «Δεν είναι άνθρωπος. Είναι το απόλυτο σύμβολο της Αγγλίας», είπε η Έλεν Γουάιτ.

Ένα τουρνουά από τα… βάθη της ψυχής

Η Αγγλία μπήκε στο Euro 2025 χωρίς βασικά στελέχη, όπως η Μέρι Ερπς και η Φραν Κίρμπι που αποσύρθηκαν αιφνιδιαστικά, και χωρίς την αρχηγό Μίλι Μπράιτ. Άρχισε το τουρνουά με ήττα από τη Γαλλία, όμως η Βίγκμαν δεν έχασε στιγμή την ψυχραιμία της. Οδήγησε την ομάδα της στα προημιτελικά, όπου οι Αγγλίδες γύρισαν το 0-2 με τη Σουηδία και νίκησαν στα πέναλτι. Στον ημιτελικό, χρειάστηκε γκολ στο 96’ για να ισοφαρίσουν την Ιταλία και στο 119’ για να πάρουν τη νίκη.

Κάθε παιχνίδι ήταν και μια απόδραση από τον αποκλεισμό – και τελικά, ένας ακόμη λόγος να πιστέψουν στο «θαύμα».

Ο τελικός: όταν όλα έμοιαζαν χαμένα, ήρθε ξανά η Κέλι

Η Ισπανία προηγήθηκε στο 25′ με καρφωτή κεφαλιά της Μαριόνα Καλντεντέι, μετά από υπέροχη συνεργασία και σέντρα της Ονα Μπατγιέ. Η Αγγλία έμοιαζε μπλοκαρισμένη, με τη Λόρεν Τζέιμς να αποχωρεί τραυματισμένη και την Ισπανία να κυριαρχεί στη μεσαία γραμμή. Τότε ήταν που η Βίγκμαν έκανε ξανά την κίνηση-ματ: έβαλε στον αγώνα την Κλόι Κέλι, την ηρωίδα του τελικού του 2022. Στο 57’, η Κέλι σέρβιρε ιδανικά και η Αλέσια Ρούσο με κεφαλιά έγραψε το 1-1.

Η Ισπανία πίεσε ως το τέλος της παράτασης, αλλά η Αγγλία κράτησε. Στα πέναλτι, η ηρωική τερματοφύλακας Χάνα Χάμπτον απέκρουσε δύο εκτελέσεις – της Καλντεντέι και της Μπονμάτι – και έβαλε τα θεμέλια για τον θρίαμβο.

Το τελευταίο πέναλτι ανέλαβε, φυσικά, η Κέλι. Με την χαρακτηριστική, χαμογελαστή προσέγγισή της και απόλυτη ψυχραιμία, σκόραρε και έκανε το 3-1, στέλνοντας την Αγγλία στα ουράνια.

Η Βίγκμαν γράφει Ιστορία – ξανά

Η Ολλανδή τεχνικός έγινε η πρώτη προπονήτρια που κατακτά τρία συνεχόμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, δύο με την Αγγλία και ένα με την Ολλανδία. Σε πέντε σερί μεγάλους τελικούς, μετρά ήδη τρεις τίτλους – και έχει υπογράψει συμβόλαιο έως το Μουντιάλ του 2027. Όπως δήλωσε γελώντας μετά το ματς: «Ακόμη δεν το πιστεύω. Ήταν το πιο χαοτικό τουρνουά της ζωής μου. Και το πιο όμορφο».

Ένα σύνολο που έγραψε ιστορία

Οι Lionesses έγιναν η πρώτη αγγλική ομάδα –ανδρική ή γυναικεία– που κατακτά τίτλο σε ξένο έδαφος. Έγιναν επίσης η πρώτη ομάδα στην ιστορία των γυναικείων Euro που υπερασπίζεται επιτυχώς τον τίτλο της, επιστρέφοντας μάλιστα από το σκορ σε κάθε ματς νοκ άουτ. Με παίκτριες όπως η Τζες Κάρτερ, που έγινε σύμβολο δύναμης απέναντι στον ρατσισμό, και τη νεαρή Μισέλ Αγκιεμάνγκ να γίνεται ήρωας στους ημιτελικούς, η Αγγλία απέδειξε ότι πλέον δεν είναι απλώς μια ομάδα. Είναι μια εποχή.

«Δεν τα παρατήσαμε ποτέ», είπε η Βίγκμαν. «Αυτή η ομάδα είναι αδιανόητη. Η πίστη τους, η ενότητα, το πάθος… Δεν έχω λόγια».

Η Αγγλία δεν κατέκτησε απλώς ένα τρόπαιο. Κατέκτησε τις καρδιές όλων όσοι πίστεψαν ότι στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο δυνατότερος. Κερδίζει αυτός που δεν σταματά να παλεύει. Ακόμα κι αν παίζει με… σπασμένο πόδι.