«Σεισμός» έχει συγκλονίσει τον κόσμο του ιταλικού ποδοσφαίρου με τις αρχές της χώρας να ερευνούν ποδοσφαιριστές για στοιχηματισμό σε παράνομες πλατφόρμες. Για την ώρα, είναι γνωστές οι περιπτώσεις τριών παικτών: των Σάντρο Τονάλι (Νιούκαστλ, πρώην Μίλαν), Νικολό Τζανιόλο (Άστον Βίλα, πρώην Ρόμα) και Νικολό Φατζόλι (Γιουβέντους). Ωστόσο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιταλίας θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή. Η πρώτη περίπτωση που έγινε γνωστή ήταν εκείνη του Νικολό Φατζόλο της Γιουβέντους την Τετάρτη (11/10). Μια ημέρα μετά ακολούθησαν εκείνες των δύο διεθνών ποδοσφαιριστών, που μάλιστα αναγκάστηκαν να αποχωρίσουν από την αποστολή της Εθνικής Ιταλίας.

Οι δυο παίκτες ειδοποιήθηκαν για την έρευνα από τους εισαγγελείς του Τορίνο ενώ βρίσκονταν στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ιταλίας στο Κοβερτσάνο, ενόψει των αγώνων με τη Μάλτα και την Αγγλία για τα προκριματικά του EURO 2024. Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIGC) δεν διευκρίνισε το «είδος» της έρευνας, ωστόσο τόνισε πως επιτράπηκε στους δύο χαφ να πάνε σπίτι τους καθώς η ομοσπονδία πίστευε ότι δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή πνευματική κατάσταση για να αντιμετωπίσουν τους επόμενους αγώνες.

Οι τιμωρίες που αντιμετωπίζουν αν αποδειχθούν ένοχοι

Οι αρχές, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Gazzetta dello Sport» εξέτασε τις ηλεκτρονικές συσκευές των παικτών, ενώ υπάρχει η υποψία πως σε αυτές τις παράνομες ιστοσελίδες, που δεν έχουν άδεια λειτουργίας στην Ιταλία, «κρύβεται» το οργανωμένο έγκλημα και προσπαθούν να βρουν πως συνδέονται όλα τα κομμάτια του παζλ.

Από τη μεριά της, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» σημειώνει πως τουλάχιστον άλλοι δέκα επαγγελματίες ποδοσφαιριστές φέρεται να βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών.

Ωστόσο, το πρώτο που καλούνται να αποδείξουν όσον αφορά στη δραστηριότητα των παικτών είναι πρώτον αν πόνταραν, αν πόνταραν σε αγώνες ποδοσφαίρου και δη των ομάδων που αγωνίζονταν.

Ένας παίκτης που θα διαπιστωθεί ότι έχει στοιχηματίσει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες κινδυνεύει να αποκλειστεί για τουλάχιστον τρία χρόνια και να του επιβληθεί πρόστιμο τουλάχιστον 25.000 ευρώ σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Αυτό ισχύει για το αθλητικό σκέλος. Στο ποινικό σκέλος, οι ποινές είναι πολύ μικρές, συνήθως πρόστιμα χαμηλών ποσών.

Στάση αναμονής από τις ομάδες

Η εμπλοκή των Σάντρο Τονάλι και Νικολό Ζανιόλο, μετά την αρχική του Νικολό Φατζόλι, στην έρευνα για το παράνομο κύκλωμα στοιχημάτων, βρήκε επίσης αναπόφευκτη «προβολή» και στον βρετανικό Τύπο, όχι μόνο λόγω του αποκλεισμού των δύο παικτών από την Εθνική Ιταλίας, με την οποία θα τεθεί αντιμέτωπη η Αγγλία την προσεχή Τρίτη (17/10) στο Γουέμπλεϊ, αλλά και για το γεγονός ότι και οι δύο παίκτες αγωνίζονται στην Premier League.

Προς το παρόν ούτε η Νιούκαστλ, που αγόρασε τον Τονάλι από τη Μίλαν το περασμένο καλοκαίρι έναντι 70 εκατ. ευρώ, ούτε η Άστον Βίλα, που εξασφάλισε τον ετήσιο δανεισμό του Ζανιόλο από τη Γαλατασαράι, δεν θέλησαν να σχολιάσουν την είδηση, προτιμώντας να περιμένουν την εξέλιξη της έρευνας. Ίδια είναι και η στάση της Γιουβέντους στην περίπτωση του Φατζόλι.

Αλλά – όπως υπογραμμίζει ο βρετανικός Τύπος – σε περίπτωση κυρώσεων σε βάρος των δύο παικτών, αυτομάτως θα κληθούν να τις εκτίσουν και στην Πρέμιερ Λιγκ. Από αυτή την άποψη, η ταμπλόιντ «Sun» με τον τίτλο «Bet Shock» υπενθυμίζει πώς η ιταλική νομοθεσία κατά του παράνομου στοιχήματος είναι πολύ πιο αυστηρή από την αγγλική και προβλέπει αποκλεισμό έως και τρία χρόνια σε περίπτωση αθλητικού αδικήματος.

Ένα ενδεχόμενο, μακρινό προς το παρόν, που θα οδηγούσε – όπως γράφει η Daily Mail- σε πάγωμα των αποδοχών των παικτών, ή και σε λύση των συμβολαίων τους.