Προφυλακίστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Οι δυο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
23:25
23/10/2018
Προφυλακίστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του
100
loading

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων πληρωμών που φέρεται να έλαβε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ανακριτές και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του για «ξέπλυμα» 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, το 2003, για να προωθήσει την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε στα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται ισχυριζόμενοι πως όλες οι κινήσεις στους λογαριασμούς τους έγιναν νόμιμα.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, από το 1994 έως το 2004, κατά τη διάρκεια της 16ωρης απολογίας του αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου, ότι έλαβε «δώρα», όπως του καταλογίζεται.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο  ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως «δώρο» το επίμαχο χρηματικό ποσό το οποίο εκτιμάται ότι ήταν  μέρος ενός ποσού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να διατέθηκε για την επίμαχη σύμβαση.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να χρησιμοποίησε ένα πολύπλοκο σύστημα λογαριασμών και υπο- λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα με στόχο να εξαφανιστούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος και να φτάσει «καθαρό» στους τελικούς του αποδέκτες.  Ως οχήματα στο «ξέπλυμα» της μίζας φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν εξωχώριες εταιρείες αλλά και λογαριασμοί φιλικού προσώπου του πρώην υπουργού.  Σύμφωνα με τις αρχές το επίμαχο ποσό αποτελεί μέρος μιας πολύ σημαντικής ροής που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τον ίδιο ύψους 4.600.000 ελβετικών φράγκων και που ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός εμφανίζεται να  διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η ζημία του δημοσίου εκτιμάται ότι άγγιξε τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Με χειροπέδες στη Γ.Α.Δ.Α. ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Λίγη ώρα μετά την απόφαση προφυλάκισης, φορώντας χειροπέδες ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου έφυγαν από το γραφείο των ανακριτών διαφθοράς λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Το ζεύγος Παπαντωνίου οδηγήθηκε σε κλούβα της αστυνομίας η οποία πήρε το δρόμο για τη Γ.Α.Δ.Α. και το πρωί ο αρμόδιος εισαγγελέας αναμένεται να αποφασίσει σε ποιες φυλακές θα κρατηθούν .

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία» τόνισε ο πρώην υπουργός ενώ σε επισήμανση δημοσιογράφου πως προφυλακίστηκε και η σύζυγός του, ο κ. Παπαντωνίου- λίγο πριν μπει στην κλούβα της αστυνομίας συνοδευόμενος από αστυνομικούς- σημείωσε πως: «το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά»!

Βίντεο: Γιάννης Κέμμος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

100
σχόλια
 1. avatar ΜΑΖΙ….

  Τα φάγατε.!!!!!

 2. avatar Και τώρα ας… σκανδαλιστούμε όλοι μαζί: 2

  Ερώτηση 3η (ίδια με την προ-προηγούμενη): Το γεγονός ότι αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός οξύτατου ανταγωνισμού ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη που διεκδικούν για τους μονοπωλιακούς τους ομίλους το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της αγοράς των εξοπλιστικών και ανάλογα ασκούν πιέσεις στη διαμόρφωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από τα κράτη – αγοραστές, συνιστά σκάνδαλο; Ναι ή όχι;

  Ερώτηση 4η (το αυτόν): Το γεγονός ότι αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός καθεστώτος όπου η Ελλάδα – ως θύμα και θύτης των οξύτατων ανταγωνισμών μεταξύ των φίλων, των εταίρων και των συμμάχων της – σπεύδει να δανείζεται (τοκογλυφικά πάντα) από δανειστές που μετά αγοράζουμε τα όπλα τους και πάντα τους χρωστάμε, είναι σκάνδαλο; Ναι ή όχι;

 3. avatar Και τώρα ας… σκανδαλιστούμε όλοι μαζί: 1

  Ερώτηση 1η: Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τα προηγούμενα γίνονται με όλους τους κανόνες της χρηστής διαχείρισης, χωρίς λαμόγια, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς τρωκτικά, το γεγονός ότι γίνονται, το γεγονός ότι συμβαίνουν, το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός ταΐζει τις πολυεθνικές των όπλων και τον «γαργαντούα» του ΝΑΤΟ με αυτόν τον εξωφρενικό τρόπο, συνιστά σκάνδαλο; Ναι ‘η όχι;

  Ερώτηση 2η (ίδια με την προηγούμενη): Το γεγονός ότι αυτά συμβαίνουν εντός μιας συμμαχίας, του ΝΑΤΟ,

  – που δεν γνωρίζει αν τα Ιμια είναι ελληνικά,

  – που μια άλλη χώρα – μέλος του, η Τουρκία, κατέχει την μισή Κύπρο,

  – που δεν αναγνωρίζει εύρος ελληνικού εναέριου χώρου στα 12 μίλια,

  το γεγονός ότι γίνονται με πρόσχημα την διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, αλλά μόλις χτες η κυρίαρχη δύναμη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, έστειλαν στην… «διαβούλευση» με την Τουρκία, το δικαίωμα της χώρας να προχωρήσει στα 12 μίλια των χωρικών της υδάτων, αυτό συνιστά σκάνδαλο; Ναι ή όχι;

 4. avatar Σκανδαλιστήκαμε…3

  4) Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη που εδρεύει στη Στοκχόλμη

  Την περίοδο 2004 – 2009 η Ελλάδα ήταν 1η στην εισαγωγή συμβατικών όπλων.
  Μέχρι το 2003 η Ελλάδα ήταν 3η σε ευρωπαικό επίπεδο.
  Στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα καταγράφηκε στην 5η θέση στις αγορές συμβατικών όπλων.
  Είμαστε ο δεύτερος καλύτερος πελάτης όπλων της Γερμανίας, η οποία μας πουλάει το 31% των όπλων που αγοράζουμε.
  Η Ελλάδα καταγράφηκε ο τρίτος καλύτερος πελάτης όπλων της Γαλλίας, η οποία μας πουλάει το 24% των όπλων.
  Το 24% των όπλων που αγοράζει η Ελλάδα έρχονται από τις ΗΠΑ.
  Ειδικά την εποχή της «ισχυρής Ελλάδας» του Κ. Σημίτη η Ελλάδα ήταν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων από όλες τις χώρες του κόσμου!

  5) Την περίοδο των Μνημονίων δεδομένου ότι η Ελλάδα πληρώνει σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της (σύμφωνα με τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ) για εξοπλισμούς. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, μόνο μέσα στην μνημονιακή περίοδο της χρεοκοπίας και της κοινωνικής αποτελμάτωσης η Ελλάδα έχει καταβάλλει για όπλα πάνω από 40 δισ. ευρώ…

 5. avatar Σκανδαλιστήκαμε…2

  2) Η Ελλάδα από 1974 μέχρι και σήμερα (στοιχεία 2014) εισάγει κατά μέσο όρο και σε ετήσια βάση:

  Το 3,74% των όπλων που εξάγουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ
  Το 9,64% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γερμανία
  Το 5,51% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γαλλία

  Με άλλα λόγια, οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης:

  Αγόρασαν από τις ΗΠΑ τα όπλα που αντιστοιχούν στο σύνολο της παραγωγής της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας για διάστημα πάνω από 16 μήνες.
  Η Ελλάδα κάθε δέκα χρόνια αγοράζει το σύνολο της ετήσιας παραγωγής της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.
  Η Ελλάδα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα αγόρασε το σύνολο της παραγωγής δύο ετών της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας.

  3) Σύμφωνα με τα δεκαετή εξοπλιστικά προγράμματα, όπως είχαν αποφασιστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις στο Συμβούλιο Άμυνας, προκύπτουν οι εξής δαπάνες:

  27 δισ. ευρώ για την περίοδο 2006 – 2015
  20 δισ. ευρώ για την περίοδο 1996 – 2005

 6. avatar Σκανδαλιστήκαμε…1

  Ας πάμε λίγο πίσω από την υπόθεση Παπαντωνίου και λίγο πέρα από τις υποθέσεις των… εντιμότατων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης Σημίτη.

  Επίσης – ανεξαρτήτως του θέματος Παπαντωνίου για το οποίο η πάντα ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί οριστικώς – ας παρακάμψουμε την εμπειρία που λέει ότι καμιά φορά στο σύστημα της αρπαχτής βάζουν και κανένα ξοφλημένο ή κραγμένο δικό τους μέσα, για να μπορεί να συνεχίζεται η δουλίτσα (από Ζήμενς μέχρι Enron) «as usual».

  Πάμε, λοιπόν, να δούμε την υπόθεση των εξοπλιστικών, αυτή καθ’ αυτή. Και ας υποθέσουμε με όλη μας την καλή διάθεση (σσ: χρειάζεται όντως πολλή καλή διάθεση για να δεχτείς μια τέτοια υπόθεση) πως όλες αυτές οι μπίσνες γίνονται… νόμιμα. Και έντιμα. Χωρίς, δηλαδή, μίζες, Χωρίς «λαδιές».

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

  1) Οι δαπάνες για εξοπλισμούς ήταν αυτές που συνέβαλλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους το οποίο αποτέλεσε και το πρόσχημα για τον μνημονιακό Καιάδα που βιώνει ο τόπος: Στο τέλος του 2003 ο τότε υπουργός οικονομίας Χριστοδουλάκης είχε παραδεχτεί, ανεξαρτήτως των ισχυρισμών που επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την παραδοχή, ότι

  «τουλάχιστον 25 μονάδες (το ¼ του χρέους) οφείλονται στις δικαιολογημένες μεν αλλά ιδιαιτέρως αυξημένες αμυντικές δαπάνες».

 7. avatar GLOBETROTTER

  ΓΙΑνΗ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Κ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ!!!

 8. avatar VICKY CUT

  ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΟΜΟΤΑΓΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΑΘΑΡΑ. ΡΕ ΚΑΝΤΕΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΗΣ? ΤΙ ΞΕΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΑΒΟΥΝΕ ΕΤΣΙ? ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΓΕΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΛΑΚΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΛΕΕΙ.

 9. avatar Aναβολή-Παραγραφή-Ψυχολογικά-Σκευωρία

  Το τετράπτυχο της επιτυχίας ενός large.
  Άντε και καμμιά αναπηρία αν βρούμε και πρόθυμο να μας εξυπηρετήσει.

 10. avatar μέχρι και

  η Κυρά ΤΑΣΙΑ offshore θέλει γιατί ζηλεύει. Γι\'αυτό ο σφυριζανθελ δεν τις φορολόγησε όπως ....δεσμευόταν προεκλογικά....Τώρα ....περσινά ξινά σταφύλια,....δεσμεύσεις,κολοτούμπες ,ψέμματα,προδοσίες,ποιός τα θυμάται.....από δώ και πέρα τι κάνουμε....πόσες φορές το έχω ακούσει...αλλοιώς λέγεται συγχωροχάρτι...και θα τους ψηφίσεις πάλι γιατί αφού βόλεψαν τις βιλλάρες και τα κόττερα σε offshore εσένα με το διαμερισματάκι των 75 τμ ...δεσμεύονται να σου ...μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ τόσο %.....Πλήρωνε και ..κολύμπα αριστερόπληκτο κορόιδο....

 11. avatar tboni

  ΜΠΡΑΒΟ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΕ... ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟ!!!

 12. avatar luger

  Μπορει να μου πει καποιος γιατι ο σημιτης που ηταν τοτε πρωθυπουργος ειναι ακομα εξω και κανει και διαλεξεις.[...].Να ψαξουν τους λογαριασμους του ζευγους σημιτη τωρα,δεν γινεται 2 υπουργοι του τσοχαντζοπουλος,παπαντωνιου τα πηραν χοντρα και αυτος σφυραγε αδιαφορα.Στο λογαριασμο του παπαντωνιου μετακινηθηκαν 4.600.000 εβετικα φραγκα και με τον ελεγχο βρεθηκαν 2.8 εκατ.αρα λειπουν 2εκ.τα οποια καπου τα εδωσαν.Μπορεις κυριε ΣΗΜΙΤΗ που ησουν πρωθυπουργος να μας πεις σε ποιες τσεπες πηγαν.

 13. avatar gdff

  Μονο αν [...] ολοι αυτοι και γινει δημευση των περουσιων των σογιων τους μπορει να γινει κατι. Μεχρι τοτε μαυριλα η ζωη μας.

 14. avatar Παρασύρθηκε ο Γιάννος

  Όταν ο αρχηγός του αείμνηστος Δρ.Ζιβάγκο έπαιζε με τούβλα και πάμπερς,
  όταν έλεγε τι είναι 500 εκατομμύρια μίζα για ένα διοικητή ΔΕΚΟ, και
  και κουβεντούλες του τύπου \'\'τζοβόλα δώστα όλα\'\' κ.λ.π τι να σου
  κανει ό νεοσσός γιαννάκης! Να μη θέλει κι΄αυτός να παίξει μπαλίτσα?
  Την κακούργα κοινωνία να καταδικάσετε.

 15. avatar Δόγμα Χατζατζάρη

  Κλέψε για νάχεις και δούλεψε να φας.

 16. avatar Λαμογιώτατος

  Τη γερακίσια ματιά ενός Άκη δεν την έχει ο Γιάννος πάντως.
  Ο Άκης ήταν απο μόνος του σχολή. Εισήγαγε τον θεσμό της εξωχωρίου
  εταιρείας στο δημόσιο βίο με έξοχο ταπεραμέντο και βοήθησε πολλούς
  συντρόφους του στην ανακάλυψη μιας φωτεινής πορείας της χώρας
  προς το μέλλον της.

 17. avatar πολίτης.

  Μόνο κυβέρνηση εθνικού σκοπού με έκτακτα δικαστήρια
  εν είδει μετεμφυλιακών στρατοδικείων με σκοπό τον έλεγχο
  ΑΠΑΝΤΩΝ των πολιτικών και δημόσιων υπαλλήλων, θα σώσει
  τον τόπο. Αλλιώς η Ελλάδα θα είναι εσαεί μια περιφερόμενη
  μαιμού τσίρκου.Προς αυτήν την κατεύθυνση μόνο η ομογένεια των ΗΠΑ
  θα μπορούσε καθοριστικά να συνδράμει.

 18. avatar Ούστ απο δω ρε !

  Ένα Άκη και ένα Γιάννο τους σύρουνε σαν τους αρκουδιάρηδες χρόνια τώρα,
  και μάλιστα για προεκλογικά καλοπιάσματα του ρωμέικου συρφετού λες
  και οι υπόλοιποι είναι παρθέναι κορασίδες, όταν ακόμη γίνεται
  της σουλτάνας η καγκελαρία. Όταν έχουμε φτάσει στο σημείο απο
  την κλεφτομανία της σαραντάχρονης ολιγαρχίας να διώχνουμε όπως όπως
  τα παιδιά μας στην ξενική και εμείς να τρέχουμε να βρούμε βολική
  ταράτσα να φουντάρουμε.

 19. avatar Φούφουτος.

  Νovartis,Siemens,λίστες παντός τύπου και μοντέλου, τραπεζαρπάχτες,
  μιζαδόροι μιας χρήσης, φορομάχοι, λαμογιοκλάστες, κολπαδόροι,
  παπατζήδες μεγάλου πλούτου, εγκληματίες λευκού κολλάρου
  και μαύρου παπιγιόν, μεσάζοντες αεριτζήδων, θεσοπουλητές δημοσίου,
  κόμματα με κόκκινα δάνεια, πρώην [...] της Αγροτικής Τραπέζης?
  Τι λέει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας του ΣΦΥΡΙΖΑ?

 20. avatar Ανίατος?

  Τώρα κατάλαβα γιατί τα 3/4 πασώκοι τρέξανε να μετατραπούν σε σύριζα κοπριά ??
  Για να μην τους χώσουν φυλάκα...τα παλιολα[...]α ??????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει