Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «ίδρυση – κατάργηση εδρών ναυτιλιακών ακολούθων», με το οποίο αναδιαρθρώνονται οι έδρες των ναυτιλιακών ακολούθων με την ίδρυση νέων και την κατάργηση υφισταμένων, ενώ έκανε ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος καταργούνται οι ακόλουθες έδρες ναυτιλιακών ακολούθων: α) Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα),

β) Παναμά (Παναμάς),

γ) Μαρακαΐμπο (Βενεζουέλα) και

δ) Βανκούβερ (Καναδάς).

Ακόμη, ιδρύονται ακόλουθες έδρες ναυτιλιακών ακολούθων: 1) Μπουσάν (Νότια Κορέα),

2) Γκουανγκζού (Κίνα),

3) Πετρούπολη (Ρωσία) και

4) Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική).

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η πάρεδρος Μαρία Μπαμπίλη) επεξεργάστηκε το σχέδιο διατάγματος και στην υπ΄ αριθμ. 94/2018 γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι στο διάταγμα αναγράφεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, όμως σύμφωνα με δημόσια έγγραφα, προκύπτει ότι ναι μεν για το 2018 δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά προκαλείται για τα επόμενα έτη 2019 έως 2021 (σύνολο 1.002.950 ευρώ). Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ επισημαίνει ότι στο σχέδιο διατάγματος πρέπει να αναγραφεί η προκαλούμενη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα έκανε και νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις επί του κειμένου του σχεδίου διατάγματος.

Τέλος, όπως είναι γνωστό, αναγκαίο στοιχείο για τη νομιμότητα των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων είναι να αναγράφεται στο κείμενό του η δαπάνη η οποία προκαλείται στον κρατικό προϋπολογισμό από την εφαρμογή του.