Μίζες που φθάνουν τις 370.000 ευρώ φέρονται να διακινήθηκαν για την ανάθεση και υλοποίηση έργων του Μετρό, στην Αθήνα, την περίοδο 2003-2007.

Την αποκάλυψη έκανε στη γερμανική δικαιοσύνη πρόσωπο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για έργα που τιμολογούνταν απευθείας με ένα καπέλο 5% έως 7% προκειμένου να δίδονται μίζες σε πολιτικά κόμματα, οι οποίες διακινούνταν με βαλίτσες. Τα νέα στοιχεία έφτασαν στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn International, η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρίες Thales, Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής έρευνας, η εταιρεία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του μετρό, φέρεται να διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω προσώπου, στο οποίο είχε δώσει κωδική ονομασία, όπως είπε στην κατάθεσή του διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας.

Τα νέα στοιχεία οδήγησαν την Εισαγγελία στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.