Η ώρα της απολογίας για τον αποκαλούμενο «ψευτογιατρό», γνωστό ως «Dr Kontos» έφτασε. Ο κατηγορούμενος καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για το θάνατο 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά 14 και 16 ετών, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας 14 ακόμη ασθενών.

Στους, περίπου, οκτώ μήνες ακροαματικής διαδικασίας από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν δεκάδες πρόσωπα που με τις καταθέσεις τους αποκάλυψαν τον σοκαριστικό τρόπο με τον οποίο φέρεται να δρούσε ο κατηγορούμενος «πουλώντας» ελπίδες έναντι αδράς αμοιβής σε ανθρώπους απελπισμένους.

«Μη φοβού» έλεγε ο κατηγορούμενος στους ασθενείς και τους συγγενείς τους τούς οποίους, σύμφωνα με την κατηγορία, καλούσε να ακολουθούν τις δικές του θεραπείες με «ιερά» μαντζούνια και όχι των γιατρών λέγοντας τους: «Μην τους ακούς θα σε πεθάνουν». Οι μάρτυρες σκιαγράφησαν το προφίλ ενός ανθρώπου που έπαιρνε ικανοποίηση από τα εγκλήματα του. «Ήθελε να βλέπει το παιδί να αργοπεθαίνει με βασανιστικό τρόπο κι εμείς να είμαστε έρμαια στα χέρια του. Ο κατηγορούμενος δεν είχε σκοπό μόνο το οικονομικό όφελος, αλλά και την ικανοποίηση της εγκληματικής του φύσης» κατέθεσε συγκλονισμένη η μητέρα ανήλικου θύματος την ώρα που ο γιος ενός καρκινοπαθούς περιέγραφε πως όταν διατύπωσε αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των θεραπειών του ο κατηγορούμενος προσπαθούσε να τον μεταπείσει λέγοντας: «Αν του κόψεις τη θεραπεία με τα αποστάγματα, ο πατέρας σου θα λιώσει σαν κερί».

Ο «Dr Kontos», ο οποίος φέρεται να συστηνόταν ανάλογα με την περίσταση ως διακεκριμένος γιατρός ογκολόγος, ομοιοπαθητικός, στέλεχος της NΑSA, αλλά και βοτανολόγος, από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται ενώ επιχείρησε να βγάλει από το «κάδρο» της υπόθεσης τους συγκατηγορούμενους του ισχυριζόμενος ότι τους παραπλάνησε. Αμέσως μετά την απολογία του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση η σκυτάλη της διαδικασίας θα περάσει στους 16 συγκατηγορούμενους του. Ανάμεσα τους, γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων αλλά και ένας πρώην υπουργός, γιατρός στο επάγγελμα, οι οποίοι εμφανίζονται ως συνεργοί του γιατρού «μαϊμού».