Σε κατάσταση απερίγραπτου σοκ και βαθιάς λύπης, οι τοπικές κοινωνίες των Γρεβενών, της Κοζάνης και της Δεσκάτης, προσπαθούν να συνέλθουν για να μπορέσουν και να στηρίξουν τους συγγενείς των τριών νέων σε ηλικία εργατών που έχασαν τη ζωή τους στο εργοστάσιο εκρηκτικών της περιοχής, χθες Δευτέρα 21/03/2022.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο εκρηκτικών υλών σημειώθηκε στις 08.30 περίπου, την ώρα που στον χώρο του εργοστασίου βρίσκονταν τέσσερα άτομα- οι τρεις εργάτες που έχασαν τη ζωή τους αλλά και ένας φύλακας ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Όλοι τους, εργάζονταν στη νυχτερινή βάρδια του εργοστασίου και σε λιγά λεπτά θα σχόλαγαν.

Όπως έλεγε χθες στο Newsbeast ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης: «Η έκρηξη ήταν πάρα πολύ ισχυρή, ισοπεδώθηκε μεμιάς όλο το κτίριο».

Και ενώ έχει πια επίσημα ανακοινωθεί ότι οι τρεις εργάτες είναι νεκροί, το δράμα σε ανθρώπινο επίπεδο είναι πρωτόγνωρο μιας και οι συγγενείς, οι φίλοι αλλά και οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να θρηνήσουν για αυτούς τους νέους ανθρώπους, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να το κάνουν.

«Δεν ξέρω πως θα αντέξω να πάω στην κηδεία»

Μιλώντας στο Newsbeast η Αγγελική, δεύτερη ξαδέλφη του Χαράλαμπου Κικίδη, από το Πολύμυλο Κοζάνης, λέει τα εξής: «Ακούμε ότι ψάχνουν ακόμα να βρουν κομμάτια τους και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την κηδεία». Όπως συνεχίζει η ίδια να μας περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγγενείς του 46 χρονου εργάτη που έχασε τη ζωή του με αυτό τον πρωτοφανή τρόπο: «Είναι πολύ δύσκολο να μαθαίνεις αυτή την είδηση αλλά να μην μπορείς να πας στο επόμενο βήμα του πένθους. Εγώ δεν ξέρω καν πως θα αντέξω να πάω σε αυτή την κηδεία. Δεν ξέρω πως θα αντέξω να έρθω σε επαφή με αυτή την γυναίκα, την μητέρα του. Τα τελευταία χρόνια ο Μπάμπης δεν ζούσε στο χωριό αλλά στην πόλη της Κοζάνης. Ο πατέρας του έχει χαθεί εδώ και χρόνια, σε δυστύχημα και αυτός, σε τροχαίο. Οι δύο μικρότερες αδερφές του ζουν η μια στην Κοζάνη και η άλλη στη Θεσσαλονίκη».

Έκρηξη στα Γρεβενά

Την ίδια απόλυτα θλιβερή κατάσταση μεταφέρει στο Newsbeast και ο αντιδήμαρχος Δεσκάτης Γρεβενών, Μπάμπης Ορφανίδης, θείος ενός εκ των τριών εργατών που χάθηκαν στο χτεσινό δυστύχημα, του Κώστα Ορφανίδη. Ο ίδιος υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του το δράμα που ζει η οικογένεια του 36χρονου εργάτη που σκοτώθηκε από την ισχυρή έκρηξη στο εργοστάσιο.

Ο 36χρονος Κώστας Ορφανίδης

Όπως μας είπε ο ίδιος: «Είμαστε σε αναμονή. Η αστυνομία, η Πυροσβεστική και το εργοστάσιο έκαναν τις ανακοινώσεις τους. Ξέρουμε ότι οι εργασίες μέσα στον χώρο συνεχίζονται- βγάζουν μπάζα, πλάκες κτλ, αλλά σκεφτείτε: συνεχίζουν και σήμερα να μαζεύουν μέλη από τα σώματα των τριών άτυχων παιδιών. Ακόμα επιχειρούν και βρίσκουν ανθρώπινα κομμάτια. Και ακολουθεί και όλη αυτή η διαδικασία με την ταυτοποίηση των νεκρών, μετά θα πρέπει να έρθει η διαδικασία του DNA κ.ο.κ. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να μπορέσουμε να θρηνήσουμε το παλικάρι μας, που ήταν τόσο νέος. Ο ανιψιός μου εργαζόταν σε αυτό το εργοστάσιο περίπου τέσσερα χρόνια. Προσπαθούμε να συμπαρασταθούμε στους γονείς του, είμαστε πολλοί εδώ στο σπίτι της οικογένειας.

Κώστας Ορφανίδης

»Όμως, δεν θέλουμε καθόλου να συζητήσουμε σε αυτή τη φάση τι συνέβη με την έκρηξη στο εργοστάσιο. Χάθηκαν τρία παιδιά, αυτό μας ενδιαφέρει τώρα. Ας κηδέψουμε τα παιδιά μας και μετά να πάρουμε την απάντηση στο τι έγινε. Όλα στην ώρα τους».

«Μαζεύουν κομματάκια, είναι απερίγραπτο αυτό που συμβαίνει»

Συγκλονισμένος αλλά και ιδιαίτερα ανήσυχος ως προς το τι θα αντικρίσουν οι συγγενείς των τριών εργατών είναι και ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης. «Από τη δική μας πόλη ήταν ο Ζήσης Αποστολίδης, μόλις 33 χρονών» μας λέει ο δήμαρχος και συνεχίζει να περιγράφει την δραματική εικόνα που επικρατεί στην περιοχή: «Οι γονείς του Ζήση είναι και οι δύο εν ζωή. Είναι σε τραγική κατάσταση αυτοί οι γονείς. Θέλει να τους συμπαρασταθεί όλη η τοπική κοινωνία αλλά αυτοί όπως καταλαβαίνετε δεν θέλουν να δουν κανέναν.

Ο 33χρονος Ζήσης Απσοτολίδης

»Άλλοι μιλάνε για μηχανική βλάβη στο εργοστάσιο που οδήγησε στην έκρηξη, άλλοι για ανθρώπινο λάθος, άλλοι λένε για βραχυκύκλωμα… Όλα εικασίες είναι ενώ ακόμα στην καρδιά του χώρου δεν έχουν μπει οι πυροτεχνουργοί. Το ότι πάντως δεν μπορεί να γίνει η κηδεία του παιδιού και να δούμε και σε τι κατάσταση θα είναι το σώμα του όταν θα τον κηδέψουν, είναι ένα δράμα. Ακούμε ότι μαζεύουν…κομματάκια, είναι απερίγραπτο όλο αυτό συμβαίνει».

Ζήσης Αποστολίδης