Ανάστατη είναι η τοπική κοινότητα του Αιγίου από την είδηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου, κατέθεσε μήνυση κατά του διευθυντή για ενδεχόμενη έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο. Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο διευθυντής επιτρέπει, και συχνά μάλιστα, στο σχολικό συγκρότημα την είσοδο εξωσχολικού προσώπου, ο οποίος στο παρελθόν όχι απλώς έχει κατηγορηθεί, αλλά έχει καταδικαστεί για παιδοφιλία.

Μιλώντας στο Newsbeast, η πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αιγιαλείας, Αθηνά Σκανδάμη είπε τα εξής: «Το περιστατικό είναι προς διερεύνηση. Για να φτάσουν πάντως οι γονείς να κάνουν καταγγελία καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν συνέβη μια και δύο φορές. Το ότι έχει εκτίσει ποινή είναι γνωστό στην κοινωνία μας. Χθες είχαμε διοικητικό συμβούλιο μαζί με τον δικηγόρο του συλλόγου μας. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί στο τι λέμε γιατί μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση από τον εισαγγελέα δεν μπορούμε να προβούμε σε κατηγορίες. Υπάρχει όμως σίγουρα αστοχία στο θέμα της παράνομης εισόδου του στο σχολείο. Η αστοχία ήταν επαναλαμβανόμενη. Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε περίοδο covid. Είχα ενδείξεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, πριν υποβληθεί η μήνυση και είχα επικοινωνήσει με τον διευθυντή. Είχα κάνει παρέμβαση. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε πολύ ταραγμένοι από αυτή την υπόθεση. Για εμάς η ασφάλεια των παιδιών είναι νούμερο ένα ζήτημα. Τα υπόλοιπα θα τα αποφασίσει η δικαιοσύνη, εμείς δεν είμαστε δικαστές».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbeast, γονείς και εκπαιδευτικοί, θέλουν να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν ήδη αναφέρει και ότι δεν έχει εμπλακεί κάποιο ανήλικο παιδί σε αυτή την ιστορία. Οι πληροφορίες λένε επίσης ότι ο διευθυντής διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον συγκεκριμένο άντρα που είναι περίπου 50 ετών. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο άντρας, ο οποίος έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης στο παρελθόν, εξυπηρετούσε τον διευθυντή κάνοντας κάποιες μικροδουλειές (όπως ψώνια) για τον τελευταίο και με αυτή την πρόφαση έμπαινε στο σχολείο. Σε ερωτήσεις που του είχαν γίνει από μέλος της σχολικής κοινότητας ο διευθυντής δεν έδωσε μια απάντηση που να έπειθε για την παρουσία του άντρα στο σχολείο, ούτε και ευσταθεί η δικαιολογία του πως δεν είχε πρόσβαση στην πόρτα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε παρακαλέσει τον διευθυντή μάλιστα να λύσει άμεσα το θέμα, αλλά ο διευθυντής δεν προχώρησε σε απομάκρυνση του άντρα.

Τον διευθυντή είχε προειδοποιήσει πολλές φορές και ο γονέας που τελικά τον κατήγγειλε. Του είχε μάλιστα πει ξεκάθαρα πως θα του κάνει μήνυση αν αυτή η κατάσταση δεν σταματούσε. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν στοιχεία πως εκτός από την παρουσία αυτού του ανθρώπου στο σχολείο την φετινή σχολική χρονιά υπάρχουν πληροφορίες ότι ο άντρας έμπαινε στο σχολείο και την περσινή σχολική χρονιά, αλλά όχι με την ίδια συχνότητα που αυτό γινόταν φέτος. Για τις φετινές του επισκέψεις πάντως υπάρχουν φωτογραφικά τεκμήρια της εισόδου του, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται, κάτι που στοιχειοθετεί τουλάχιστον το κομμάτι αυτής της σημαντικής παράβασης. Στοιχεία που να στοιχειοθετούν περαιτέρω παράνομη πράξη όμως δεν υπάρχουν. Σε δύσκολη πάντως θέση δεν βρίσκεται μόνο ο διευθυντής του σχολείου αλλά και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του μιας και φαίνεται να υπάρχει συλλογική ευθύνη στο θέμα. «Αν όλοι τον έβλεπαν να μπαίνει γιατί δεν έγινε κάποια παρέμβαση εκ μέρους τους;» αναρωτήθηκε μια από τις πήγες μας. Η κινητοποίηση πάντως της ευρύτερης σχολικής κοινότητας του Αιγίου αλλά και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε όλες τις βαθμίδες και τα επίπεδα είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη και όλοι αναμένουν τις κινήσεις της εισαγγελίας.

«Δεν μας είχε κοινοποιηθεί το πρόβλημα» λέει ο δήμος Αιγιαλείας

Μιλώντας στo Newsbeast για το θέμα και ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, αντιδήμαρχος στο Δήμο Αιγιαλείας (μέχρι τις 31/12/2021 υπεύθυνος για τα θέματα Παιδείας και από 01/01/2022 υπεύθυνος για τα θέματα δημοτικής περιουσίας) μας ανέφερε πως μέχρι να δει σήμερα η καταγγελία το φως της δημοσιότητας, ο δήμος δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση, ούτε είχε λάβει κάποια καταγγελία. O ίδιος τονίζει τα εξής: «τις ώρες λειτουργίας ενός σχολείου αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο διευθυντής του. Αν γνωρίζαμε για την υπόθεση θα παρεμβαίναμε επικουρικά για να εξετάσουμε τι συμβαίνει. Όπως εξελίχθηκε πια το θέμα, έγινε ζήτημα της δικαιοσύνης να εξετάσει την μήνυση. Θα το εξετάσουμε και εμείς φυσικά αλλά πια το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο. Το σίγουρο είναι πως δεν έχει δικαίωμα ένας εξωσχολικός είτε είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας, είτε Άγιος, να μπαίνει μέσα στη σχολική κοινότητα. Εάν υπήρχε η παραβίαση ο διευθυντή να δέχεται έναν άνθρωπο, για δικές του δουλειές όπως αναφέρεται στη μήνυση, μέσα στο σχολείο, εμείς δεν το γνωρίζαμε. Η περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η αρμόδια τώρα για το αν θα προχωρήσει σε ΕΔΕ για τον διευθυντή του σχολείου. Υπάρχει διαδικασία και νομοθεσία για αυτό και είναι στο χέρι τους η απόφαση».

Μαθητές πηγαίνουν στην τάξη

Από τη σειρά της η νομική εκπρόσωπος του γονέα που έκανε την μήνυση, Μαρία Ιατροπούλου, μάς επανέλαβε ο, τι δήλωσε και στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», η οποία ανέδειξε το θέμα, πως δηλαδή ο πελάτης της, κατέθεσε αναφορά-μήνυση σε βάροςδιευθυντή σχολείου, ο οποίος εκ της θέσεως του υποχρεούται να προστατεύει το σχολείο και τους ανήλικους μαθητές του, αλλά παρά τον νόμο διευκόλυνε και επέτρεψε κατ’ επανάληψη την είσοδο στο σχολείο εξωσχολικού ατόμου, το οποίο είχε κατά το παρελθόν δικαστικές περιπέτειες, κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, κατά παράβαση του νόμου, εκθέτοντας έτσι τους ανήλικους μαθητές σε κίνδυνο.